Közélet

EU-pénzek osztogatójából titkosszolgálati miniszter?

EU-pénzek osztogatójából titkosszolgálati miniszter?

2009. április 19., vasárnap
EU-pénzek osztogatójából titkosszolgálati miniszter?

Bajnai Gordon a szakszolgálatok képviselőinek tiltakozása ellenére is fenntartja (az eddig vidékfejlesztési területen és Gyurcsány kabinetfőnökeként dolgozó) Ficsor Ádám kinevezését a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszteri posztra - értesült a Magyar Nemzet. A konzervatív napilap szombati számában lévő összeállításból kiderül, hogy az Európai Uniótól kapott agrártámogatási pénzeket Ficsor főként MSZP-közeli vezetésű településeknek és szervezeteknek juttatta.

Az Információs Hivatal volt főigazgatója,

Kocsis Kálmán

a titkosszolgálatok „arcul csapásának" nevezte

Ficsor Ádám

kinevezését, mivel szerinte „elképzelhetetlen, hogy egy tapasztalatlan fiatalember tábornokoknak utasításokat adjon vagy irányvonalat mutasson". Kocsis úgy véli, a Ficsort megbízó

Bajnai Gordonnak

vagy fogalma sincs a nemzetbiztonságról vagy készakarva szeretné háttérbe szorítani az ezzel foglalkozó szervezeteket. A „

Gyurcsány Ferenc

emberének" titulált Ficsor egyébként a leváltott kormányfő kabinetfőnöki teendői előtt öt évvel ezelőtt (24 évesen) a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban már főosztály-vezetői posztot töltött be. Feladata az Európai Unióból érkező agrártámogatások szétosztása volt az erre a célra indított Leader-programon keresztül. A Magyar Nemzet kimutatta, hogy Ficsor az EU-pénzekből szinte csak MSZP-szimpatizánsoknak juttatott: 2005-től mintegy hétmilliárd forintot osztottak szét, így teremtve meg egy erős szocialista hátországot a 2006-os választásokig. A leendő miniszter ezután az Új Magyarország vidékfejlesztési program kidolgozásában vett részt, mellyel 2007-13 között térségenként másfél-kétmilliárd (vagyis összesen 150-200 milliárd) forint kiosztását tervezték meg.

További részletek itt

és a Magyar Nemzet szombati (április 18-i) számában olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.