Politika

Szijjártó Péter: józan észre alapozott együttműködésre van szükség

Szijjártó Péter: józan észre alapozott együttműködésre van szükség

2024. május 2., csütörtök
Szijjártó Péter: józan észre alapozott együttműködésre van szükség

A józan észnek felül kell kerekednie a politikai ideológiákon, ami szerencsére az üzleti életben még mindig lehetséges és erre Magyarország kiváló példa több szempontból is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri tanácsülésén azt hangsúlyozta, hogy az emberiség napjainkban súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, és így fennáll a kockázata a világ ismételt blokkosodásának is.

Kiemelte, hogy Magyarországnak ezzel kapcsolatban rendkívül rossz tapasztalatai vannak, ezért abban érdekelt, hogy a következő időszakot inkább az összeköttetések határozzák meg a tömbösödés helyett.

Szeretném, ha törölhetnénk a politikai szótárunkból az olyan kifejezéseket, mint a 'szétválasztás' és a 'kockázatmentesítés', és azt szeretném, ha a politikai vezetők nem lehetetlenítenék el a civilizált kelet-nyugati együttműködést és az egységes és tisztességes világgazdasági-világkereskedelmi rendszert

 - szögezte le.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a józan észnek és a racionalitásnak felül kell kerekednie a dogmatikus és ideologikus megközelítéseken. Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy a világ üzleti vezetői továbbra sem veszítették el a józan eszüket, és ezáltal még mindig lehetséges a visszatérés a tisztességes globális gazdasági együttműködéshez.

Úgy vélte, hogy Magyarország kiváló példa ebből a szempontból, mert a három nagy német autógyártó mellett a három legnagyobb kínai elektromosakkumulátor-gyártó is jelen van már, és rendkívül szoros közöttük az együttműködés, az ellátási lánc gyakorlatilag nullára csökkent.

Példaként említette a paksi atomerőmű bővítését is, ahol az orosz fővállalkozó mellett amerikai, német és francia cégek is dolgoznak a helyszínen.

Ez számomra azt jelenti, hogy a politikai nyilatkozatokkal szemben a valóságban és a hétköznapi üzleti életben továbbra is lehetséges a tiszteletre és bizalomra épülő globális együttműködés

- fogalmazott, hozzátéve, hogy ez nagyon jó hír.

A miniszter végezetül üdvözölte, hogy az OECD az egyik utolsó olyan nemzetközi szervezet, amely még mindig a józanságot képviseli. Aláhúzta: a főtitkár nem hagyta, hogy az OECD működését túlpolitizálják, és remélhetőleg a jövőben is ellen tud tartani az erre irányuló erőfeszítéseknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.