Hírzóna

Halálos lövöldözés is volt már a magyar határon

Halálos lövöldözés is volt már a magyar határon

Ellenzéki felvetésekre is reagált Pintér Sándor

Kovács György
2023. november 14., kedd
Fotó: Nagy Gábor
Halálos lövöldözés is volt már a magyar határon

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága előtt tett beszámolót Pintér Sándor, ahol többek között szó volt az illegális bevándorlásról is.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo. 

Rendkívüli volt a magyar–szerb határszakaszon is az illegális migránsok okozta helyzet, amely komolyan megterhelte a magyar határt. A határvadászegység felállt, amely jogilag és a gyakorlatban bizonyította a hozzá fűzött reményeket”

– kezdte a déli határon történtek ismertetését a belügyminiszter. Elmondta, jelenleg 1700 határvadász védi a magyar–szerb határt. Kiemelte, folyamatos tárgyalásban vannak a szerb hatóságokkal, a nyugat-balkáni belügyminiszterekkel közösen is áttekintették a migrációs helyzetet, amelyről ITT számoltunk be. A fokozott szerb jelenlétnek köszönhetően pedig jelentősen enyhült a magyar határra eső teher. A napokban történt azon már-már történelmi esemény, hogy egyetlen határrendészeti intézkedés sem történt 24 óra alatt.

 

Eredményes volt a közös információkon alapuló akció, amely lehetővé tette, hogy fegyvereket foglaljanak le, köztük géppisztolyokat, kézifegyvereket, sőt vállról indítható páncélelhárító eszközöket is lefoglaltak

- közölte Pintér Sándor. Hozzátette, Nyugat-Európa érdeklődését is sikerült felkelteni a határszakasz iránt, ezért november 27-én a V4-ek, Ausztria és Németország belügyminiszterei közös értekezletet tartanak Röszkén.

A belügyminiszter kitért arra is, hogy bár rendkívüli helyzet alakult ki, de nem Magyarország területén, hanem a szerb oldalon. A helyzet orvoslása érdekében magyar rendőröket is kivezényeltek a szerb–észak-macedón határra, valamint a magyar–szerb határ túloldalára. Az információcserét felgyorsították. A szerb oldalon alakulnak ki problémák, de ezeket irányítás szempontjából nem vehetik a magyar rendőrség feladatai közé, segíteni tudnak, „mi nem a szerb közrend és közbiztonság őrei vagyunk”.

 

Szóba került a fegyverhasználat

Egy magyar katona csak parancsra használhatja, a magyar rendőr saját elhatározásából tudja használni lőfegyverét a megfelelő lőfegyverhasználati szabályok betartásával. Ha megtámadják, használhatja a fegyverét. Halálos fegyverhasználat is volt. Miután a törvényeknek megfelelően alkalmazták a kollégáim, egyetlen elmarasztalás sem történt

- mondta Pintér Sándor.

 

Reagált az ellenzéki felvetésekre is

Önök amellett vannak jobboldali honatyaként, hogy egy Rákosi Mátyás által alapított szervezetet hozzunk létre? Zöld ÁVO volt az első elnevezése, ez alakult át. Nekünk megfelelő a határvadász kifejezés, ez egy hivatásos állomány. Azt is lehet csinálni, hogy teljesen önállósítjuk, de mi lesz az eredménye? Kész vagyok egy szűkebb körű vitára önökkel, meghívom önöket a Belügyminisztériumba. Nézzük meg ennek a történelmét, a felállását, a javaslatukat!

- válaszolta a Jobbik-Konzervatívok és a Mi Hazánk képviselőinek, akik a határőrség felállítását szorgalmazták.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.