Hírzóna

5000 migránst szállítottak el a Vajdaság északi részéről

5000 migránst szállítottak el a Vajdaság északi részéről

Kovács György
2023. november 14., kedd
5000 migránst szállítottak el a Vajdaság északi részéről

Eredményes a szerb hatóságok migráció elleni akciója, amelyet a magyar hatóságokkal együttműködve hajtanak végre. A szerbek eredetileg 15 napos akciót hirdettek, amely határideje csütörtökön jár le. A folytatásról tárgyalt a magyar és a szerb belügyminiszter.

 

 

Vasárnap éjszaka Horgosra látogatott a szerb belügyminiszter, aki kiemelte: 

Az embercsempészettel foglalkozó szervezett bűnbandák felkutatása a legfontosabb feladat.

Horgoson az illegális migráció felszámolásának következő lépéséről tárgyaltak. A szerb belügyminiszter elmondta, az embercsempészek lefülelése mellett nagyon fontos azoknak a raktáraknak a felkutatása, ahol a bűnbandák a fegyvereiket rejtegetik. Az utóbbi két hétben a szerb hatóságok 4931 migránst fogtak el Szabadka, Zombor, Nagykikinda és Pirot területén, emellett kilenc gépkarabélyt, öt pisztolyt, több mint 1600 darab lőszert, több száz útlevelet és kisebb mennyiségű kábítószert találtak. Az akció során nyolc személyt embercsempészet miatt tartóztattak le, további 190-et pedig különböző bűncselekmények miatt vettek őrizetbe.

 

Hétfőn Belgrádban egyeztetett több állam a migráció megfékezésével kapcsolatban

A megbeszélésen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter is, aki rámutatott, hogy az egyezménynek köszönhetően megvalósuló projektek nemcsak a régió, hanem az Európai Unió biztonságát is szolgálják. Pintér kiemelte a Szerbia és Magyarország közötti együttműködés fontosságát is, amelyet a biztonság zálogának nevezett.

A megállapodásban részt vevő országok jelentős mértékben hozzájárultak a szervezett bűnözés és az illegális migráció visszaszorításában is

- idézte a vajdasági Pannon RTV Bratislav Gašić szerb belügyminisztert. Bratislav hangsúlyozta, Szerbiában az elkövetkező időszakban megerősítik a rendőri jelenlétet azokon a területeken, ahol befogadóközpontok épülnek.

 

Megnyugtatja a vajdaságiakat a rendőrök jelenléte

Szintén a Pannon RTV beszámolója alapján, a vajdaságiakat megnyugtatta a rendőrök, csendőrök fokozott jelenléte, hiszen migránst azóta alig látni. Egy arcát nem vállaló férfi is erről számolt be a TV-nek:

Mostanában nyugodt a helyzet, csendesebb, amióta itt vannak a rendőrök. Pár hete még lehetett itt-ott hallani lövöldözést, most könnyebb, hogy itt vannak a rendőrök, mert biztonságban érezzük magunkat. Azelőtt sűrűn jártak erre, mert itt rakták le őket a taxisok.

A hajdújárásiak a migránsok közötti fegyveres leszámolástól kezdve a robbantásig nagyon sok mindennek voltak szem-és fültanúi. Az elmúlt két hétben ugyan ők is biztonságban érezték magukat, tartanak azonban attól, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba.

Jelenleg az erdős területeken, a települések utcáin nem látni illegális bevándorlót, sőt, 

a szabadkai befogadóközpont épületei is kongnak az ürességtől.

 

Hétfőn csupán egy migráns jutott át a magyar határzáron, de ő sem jutott sokáig

A magyar rendőrség beszámolója alapján a járőrök Bács-Kiskun vármegyében, Tompa közigazgatási területén, egy határsértőt tartóztattak fel a tegnapi nap folyamán, aki moldáv állampolgárnak vallotta magát, de semmilyen iratot nem tudott felmutatni. 

Csongrád-Csanád vármegye határszakaszán három főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.