Szijjártó: a szomszédos országok közül Szerbiával van a legjobb kapcsolata Magyarországnak

2017. október 17., kedd · Hozzászólok

Magyarországnak a szomszédos országok közül Szerbiával van a legjobb diplomáciai és gazdasági kapcsolata, a gazdasági együttműködés is Belgráddal a legjelentősebb a nyugat-balkáni országok közül – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság szabadkai ülését követően. Tovább »

Szijjártó Péter: Magyarország követeli, hogy az EU megnyisson öt új csatlakozási tárgyalási fejezetet Szerbiával

2017. október 6., péntek · Hozzászólok

A kisebbségek jogainak védelme terén Szerbia számos európai uniós vagy az EU-tagságra váró ország számára példát mutathat, a nagyrabecsülés jeléül pedig Budapest nemcsak kéri, hanem követeli, hogy még az idén megnyíljon öt új csatlakozási fejezet a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokon – hangsúlyozta Szijjártó Péter pénteken Belgrádban, miután találkozott Jadranka Joksimovic európai integrációért felelős szerb miniszterrel. Tovább »

Tiszteletre szólított fel Áder János a zentai csata évfordulóján

2017. szeptember 11., hétfő · Egy hozzászólás

Egymás tiszteletére és megbecsülésére szólította a szerbeket és a magyarokat Áder János köztársasági elnök hétfőn Zentán, ahol a törökök leverésével zárult zentai csata 320. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt szerb kollégájával, Aleksandar Vuciccsal. Tovább »

Kölcsönkért autóval hajtottak bele a szerb elnököt szállító járműbe

2017. szeptember 3., vasárnap · Hozzászólok

Kisebb balesetet okozott három férfi, amikor egy kölcsönkért autóval belehajtottak az Aleksandar Vucic szerb elnököt szállító hivatali járműbe, és ezzel feltartóztatták a három járműből álló konvoj haladását – számolt be róla nem hivatalos információkra hivatkozva a Politika című belgrádi napilap vasárnap. Tovább »

Nem ismerik Szerbiát a magyar vállalkozók

2017. szeptember 1., péntek · Egy hozzászólás

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Vajdasági Gazdasági Kamara – Szeged város önkormányzatával, valamint az Enterprise Europe Network szegedi és újvidéki irodáinak közreműködésével magyar-szerb üzleti találkozót szervezett Szegeden. Tovább »

Magyar-szerb fotópályázattal ünneplik az Európai Együttműködés Napját

2017. augusztus 9., szerda · Hozzászólok

fenykepezes_fenykepezogep_fotografia

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program – mint az Európai Unió által társfinanszírozott kezdeményezés – augusztus 8-a és szeptember 10-e között fotópályázatot rendez „Magyarország és Szerbia határmenti régiójának elbűvölő látványosságai” címmel az Európai Együttműködés Napjának idei megünnepléseként. Tovább »

Vita a horvátok és a szerbek között a mezőgazdasági termékek vámilletékének növekedése miatt

2017. augusztus 3., csütörtök · Hozzászólok

Horvátország kibővítette azoknak a mezőgazdasági termékeknek a listáját, amelyeknek növény-egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük, mielőtt egy harmadik országból az uniós tagországba jutnának, és ezzel huszonkétszeresére növekedtek a behozatali vámilletékek, ami felháborította Szerbiát. Tovább »

Szerb belügyminiszter: az Iszlám Állam visszatérő harcosai veszélyt jelenthetnek a Balkánra

2017. július 17., hétfő · Egy hozzászólás

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet soraiban harcoló balkáni fegyveresek veszélyt jelenthetnek származási országukra, ha a harcok lezárulta után hazatérnek – jelentette ki Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a Vecernje Novosti című belgrádi napilap hétfői beszámolója szerint. Tovább »

Szerb felmérés: a lakosság közel ugyanolyan arányban választaná az EU-t és Oroszországot

2017. július 7., péntek · Hozzászólok

Alig lenne különbség az Európai Uniót vagy Oroszországot választók aránya között, amennyiben Szerbia lakosságának választania kellene Brüsszel és Moszkva között – ez derült ki a Faktor Plus közvélemény-kutató ügynökség pénteken nyilvánosságra hozott felméréséből. Tovább »

Lehetséges, hogy nem lesz meg a szerb miniszterelnök-jelölt parlamenti támogatása

2017. június 18., vasárnap · Hozzászólok

A kormányzó Szerb Haladó Párton (SNS), illetve a kormánykoalíción belül sincs egyetértés abban, hogy a szerb elnök a legmegfelelőbb embert kérte-e fel Ana Brnabic közigazgatási miniszter személyében a kormányalakításra, így kétséges, hogy meglesz-e a jelölt kellő parlamenti támogatása. Tovább »

Ezen a hétvégén nem léteznek határok a három nemzet között + FOTÓK

2017. május 27., szombat · Egy hozzászólás

harmashatar_kubekhaza13_gs

Immár 20 éve, hogy május utolsó hétvégéjén ünnepélyes keretek között megnyitják a magyar-román-szerb hármashatárt Kübekházánál. Szombaton az országok találkozási pontjánál Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: aki békével jön Európába, annak otthont ad a kontinens, de kontroll nélkül nem lehet Canossát járni a határon. Tovább »

Szijjártó: Magyarország és Szerbia érdekelt egymás sikerében

2017. április 13., csütörtök · Hozzászólok

Szijjártó Péter

Magyarország és Szerbia érdekelt egymás sikerében, az utóbbi néhány esztendőben megkezdődött egy közösen írt sikertörténet, amely főként a vajdasági magyarok és a magyarországi szerbek sikeréről szól – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szabadkán, ahol több mint 3700 nyertes pályázóval írtak alá szerződést a magyar kormány vajdasági gazdaságélénkítési programjának keretében. Tovább »

A hétvégén több mint hatvan migráns próbált Szerbiából Romániába szökni

2017. április 9., vasárnap · Hozzászólok

A hétvégén több mint hatvan, Szerbiából átszökött illegális bevándorlót, köztük több kubai állampolgárt tartóztattak fel a román hatóságok – derült ki a román határrendészet vasárnap közzétett összesítéséből. Tovább »

Szorosabbra fűznék a Vajdaság és hazánk gazdasági kapcsolatait

2017. április 6., csütörtök · Egy hozzászólás

BC5K3642

A vajdasági és magyarországi gazdasági kapcsolatok élénkítésének lehetőségeiről szólt a Szabadkán megrendezett Vajdasági Agrár- és Élelmiszeripari Konferencia, amit a Magyar Nemzeti Kereskedőház és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezett. A rendezvényen Kakas Béla megyei közgyűlési elnök egy országhatáron átívelő ipari kender termesztési- és feldolgozási program fontosságát hangsúlyozta. Tovább »

Hátország: megszorongatta a Partizant a Vásárhelyi Rakéták csapata

2017. március 22., szerda · Hozzászólok

2017.03.18. Beograd

Szerbiában lépett pályára a Mócsai Milán vezette Vásárhelyi Rakéták csapata a Partizan ellen. Szoros mérkőzésen ugyan vereséget szenvedtek, de megnehezítették az európai top csapat utánpótlás együttesének a dolgát. Tovább »

Romániába próbált átszökni Szerbiától menedéket igénylő migránsok egy csoportja

2017. március 19., vasárnap · 8 hozzászólás

Romániába próbált átszökni vasárnap hajnalban tíz afganisztáni és pakisztáni migráns, akik a szerb menekültügyi hatóságok által kiállított személyazonossági iratokkal rendelkeztek – közölte a román határrendészet. Tovább »

Orbán Viktor: a migránsok őrizetbe vétele nem egyenlő a fogva tartással

2017. március 10., péntek · Egy hozzászólás

Orbán Viktor

A migránsok idegenrendészeti őrizetbe vétele nem egyenlő a fogva tartással, ugyanis aki nem akarja megvárni az ügyének lezárását, az Szerbia irányába távozhat ezekből a központokból – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján pénteken. Tovább »

Atlétika: a szülei is a helyszínen láthatták Márton Anita Európa-bajnoki győzelmét

2017. március 7., kedd · Hozzászólok

Márton Anita

Nincs megállás, ezen a hétvégén már a Kanári-szigeteken versenyez az újdonsült – és címvédő – Európa-bajnok Márton Anita, akinek sokat jelentett Belgrádban a család támogatása. Tovább »

Atlétika: Márton Anita döntős, jó kezdés ötpróbában a fedettpályás Európa-bajnokságon

2017. március 3., péntek · Hozzászólok

Márton Anita

A címvédő Márton Anita a legjobb eredménnyel bejutott a női súlylökés esti döntőjébe a belgrádi fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság pénteki nyitónapján, melyen Krizsán Xénia a második, Zsivoczky-Farkas Györgyi pedig a hetedik helyen áll az ötpróba első száma után.
Tovább »

Atlétika: országos csúcsot döntene a belgrádi fedettpályás Európa-bajnokságon Márton Anita

2017. március 2., csütörtök · Hozzászólok

marton_anita_elmenybeszamolo007kf

Az egyik legnagyobb esélyesként vághat neki a pénteken kezdődő belgrádi fedettpályás Európa-bajnokságnak az olimpiai bronzérmes súlylökő Márton Anita, aki szeretné megdönteni a kontinensviadalon a tavaly felállított 19,33 méteres országos csúcsát. Tovább »

Romsics Ignác: Nem ugyanaz nekünk Erdély, mint a németeknek Elzász-Lotaringia

2017. február 13., hétfő · 6 hozzászólás

romsics_ignac02_gs

A történésszel, az SZTE volt oktatójával a trianoni traumáról, az 1920-as és az 1947-es békeszerződések különbségeiről beszélgettünk. A magyar és az európai kisebbségek sorsa mellett az MTA akadémikusa arról is szót ejtett, hogy miként tartja lehetségesnek a határon túli nemzetrészek problémáinak megoldását. Tovább »

Szerbia segítséget vár Európától a migránsok kitoloncolásának ügyében

2016. december 12., hétfő · Hozzászólok

Európai uniós országokkal országokkal való együttműködésre van szükség a migránsok kitoloncolása ügyében, Szerbia ugyanis egyedül nem tudja megoldani az illegális bevándorlók visszaszállítását Pakisztánba és Afganisztánba – jelentette ki hétfőn Belgrádban Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter. Tovább »

Orbán: itt az ideje a magyar-szerb gazdasági együttműködés megerősítésének

2016. november 21., hétfő · Hozzászólok

Orbán Viktor

Az elmúlt években a magyar-szerb gazdasági együttműködés politikai feltételeit megteremtették, most itt az ideje gyakorlatiasnak lenni, hogy mindkét országot szolgáló beruházások jöjjenek létre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Nisben, a magyar-szerb kormányülés alkalmával tartott sajtótájékoztatón. Tovább »

Simicskó István: erősíteni kell a magyar-szerb katonai együttműködést

2016. november 21., hétfő · Egy hozzászólás

Benkõ Tibor; Simicskó István

Erősíteni kell a magyar-szerb katonai együttműködést mindkét nép biztonsága és a jövő érdekében – hangsúlyozta hétfőn a dél-szerbiai Nisben Simicskó István honvédelmi miniszter az MTI-nek nyilatkozva. Tovább »

Következő oldal »