Első fokon bűnösnek mondta ki a bíróság László Petrát, három évre próbára bocsátották (FRISSÍTVE)

laszlo_petra_per06_gs

Garázdaság vétségében bűnösnek mondta ki, és három évre próbára bocsátotta első fokon a Szegedi Járásbíróság csütörtökön azt az operatőrt, aki 2015 szeptemberében Röszke külterületén a rendőrsorfalat áttörő migránsokat rúgott meg.

A vádlott nem jelent meg a tárgyalóteremben, kérésére zárt láncú távközlési hálózaton keresztül hallgatták meg, miközben egy másik bírósági épületben tartózkodott. Ennek oka, hogy a rendőrség személyi védelmét rendelte el, így a személyi körülményeiről is zárt tárgyaláson kérdezték.

A vádlott szerkesztő munkatársával az N1 TV megbízásából a migrációs válságról készítettek anyagot Röszkén, a Dugonyi úti gyűjtőpontnál. Ekkor az út és a kukoricás között mintegy 1300 migráns tartózkodott, kora délután azonban négyszázan kitörtek a várakozásra kijelölt területről. A vádlott közvetlenül a rendőrsorfal mögött állva forgatott, amikor egy migráns lendületében nekifutott. Az operatőrnő azonban továbbra is a helyén maradt, és forgatott. Ezt követően a vádlott a következő fiatal férfit jobb lábával, talppal lábszáron rúgta, majd ezután egy szintén futó kislányt is térdmagasságában, jobb lábfejével megrúgott.

Ezután egy gyermekével kezében elszaladni próbáló férfit egy rendőr próbált visszatartani. Amikor kiszabadult, a vádlott a férfi haladási iránya felé emelte bal lábát, a bíróság álláspontja szerint azt azonban nem lehetett megállapítani, hogy hozzá is ért volna.

A televíziótól még az eset napján elbocsátott operatőr arra hivatkozott, hogy csupán töredékes emléke vannak, de felháborítónak találta a migránsok viselkedését, lábával pedig csak a rendőri intézkedés alól magukat kivonni akaró embereket próbálta távol tartani magától, csupán védekezett, tettével a rendőrök munkáját igyekezett segíteni.

A vádlott vallomása során arra is hivatkozott az ellene indult „gyűlöletkampány” megviselte, az első rendőri kihallgatása során emiatt ismerte el felelősségét. Akkor még úgy fogalmazott, „szörnyen sajnálja” a történteket. A nő kérdésekre válaszolva a tárgyaláson kitért arra is, a történtek és az őt ért fenyegetések miatt kisiklott az élete.

Nánási Illés bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a vádlott a társadalmi normákkal nyíltan szembehelyezkedő magatartása alkalmas volt arra, hogy a jelenlévőkben és a történtekről híradásokat látokban megbotránkozást, felháborodást váltson ki. A bíró leszögezte, semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá az operatőr védekezését, mely szerint jogos védelmi helyzetben volt és az őt érő támadást próbálta elhárítani.

A vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentette be, így az döntés nem jogerős.

laszlo_petra_per01_gs

Korábban írtuk:

Garázdaság vétségével vádolja a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség László Petrát, az N1TV korábbi operatőrét, aki 2015 őszén Röszke külterületén a rendőrsorfalat áttörő migránsokat rúgott meg. Azzal vádolják, hogy két személlyel szemben sérülést nem okozó erőszakot alkalmazott, míg egy harmadik személy irányába erre kísérletet tett. Hamarosan ítélethozatal, az ügyész pénzbírság kiszabását kérte.

Csúszással kezdődött meg a migránsokat megrugdosó operatőr tárgyalása, és az is kiderült, hogy nem jön Szegedre László Petra, a nőt zárt láncú távközlési hálózaton keresztül, azaz videotelefonon hallgatták meg. Nem járult hozzá kép- és hangfelvétel készítéséhez sem, biztonsága érdekében pedig amikor a személyes adatait egyeztette a bíróság a nővel, kiküldték a sajtót is a tárgyalóteremből. Nánási Illés bíró azt közölte, óvintézkedés, hogy tévés kapcsolattal hallgatták ki a nőt, amire ugyanazért volt szükség, amiért korábban rendőrségi személyi védelmét is elrendelték – írta a Magyar Nemzet. Mint ismeretes, korábban halálos fenyegetéseket kapott az N1TV volt operatőre.

Az ügyész szerint bizonyított a garázdaság, pénzbüntetés kiszabását kérte László Petrára, tekintettel arra, hogy büntetlen előéletű, illetve kiskorú gyermeket is nevel.

Tavaly szeptember 7-én emeltek vádat László Petra ellen, mondván, hogy még tavalyelőtt ősszel a röszkei gyűjtőpontról kitört mintegy 400 migráns közül több személyt megrúgott. A vádlott egy fiatal férfit jobb lábbal, egy gyors mozdulattal, talppal lábszáron rúgott, majd egy kiskorú lányt is jobb lábbal, térdmagasságban megrúgott. A vádlott röviddel ezt követően egy gyermeket a kezében tartó férfi felé is rúgott, azonban a rúgás a férfit nem érte el.

A nyomozást még 2015. szeptember 10-én rendelték el László Petra ellen a két nappal korábban történt eset nyomán, amivel kapcsolatban a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért közleményben tudatta, hogy feljelentést tesznek, az N1TV pedig rendkívüli felmondással szüntette meg az operatőr munkaviszonyát. 2015. szeptember 11-én gyanúsítottként hallgatták ki a nőt.

A vádiratban az is olvasható, hogy sérülést nem okozó, de erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a helyszínen levőkben megbotránkozást, felháborodást váltson ki. Kitértek továbbá arra is, hogy a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy vádlott cselekménye nem volt alkalmas súlyosabb sérülés okozására, valamint nem merült fel adat arra nézve, hogy a vádlottat az erőszakos magatartás kifejtése során motiválta volna a sértettek származása, migráns volta. A Szegedi Járásbíróságon ma délelőtt kezdődik az ügy tárgyalása.

László Petra a sajtónak küldött levelében kért bocsánatot, majd a Magyar Nemzetnek egy kiegészítést is küldött az alábbi szöveggel:

„Nehéz pontosan fogalmazni egy olyan helyzetben, amikor egy ember egész eddigi élete dől romba. Úgy gondoltam, hogy a »sajnálom és megbántam« világos megfogalmazása annak, amit most érzek egy öntudatlan, félelem szülte pánikreakció miatt. De talán ez még pontosabban kifejezi azt, amit most érzek: ŐSZINTÉN BOCSÁNATOT KÉREK A TÖRTÉNTEK MIATT AZ ÉRINTETTEKTŐL!”

60 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  60. SP
  2017. január 13., péntek, 12:08
  Válaszolok

  Az apa a felelős. Nem L P. Ő kockáztatta a gyermeke életét a sokszoros illegális határátlépéssel.

  Mi van, ha a szerb határnál elfelejtett aknamezőre téved. Vagy korábban tengerbe fullad a gyerek.
  Nem egy turista útra mentek.
  Neki lenne helye a bíróság előtt.

 • '>
  59. Önkéntes segítő
  2017. január 13., péntek, 11:35
  Válaszolok

  58.
  Valóban utoljára: Igazad van, a család,és annak biztonsága a legfontosabb, ezért kell a tiedtől, az enyémtől, mindnyájunkétől távol tartani az illegális migránsokat, a gazdasági bevándorlókat.
  Az én gondolatomban köztük nincs olyan, akire “szükség van és alkalmas”.
  A hivatalos úton, munkavállalási szándékkal, a megadott helyen bejelentkezve érkezők között viszont már lehet olyan.
  Hatalmas a különbség: Illegális bevándorlók hivatalos munkavállalók.
  Az operatőrnő kérdése: Sajnálatos, hogy sokan – köztük te – nem törődnek az előzményekkel. Nem kívánom, hogy rohajnon feléd 400 megvadult migráns.
  (Ahogy kérted, téma lezárva.)

 • '>
  58. felháborító
  2017. január 13., péntek, 10:59
  Válaszolok

  57.”Önkéntes segítő”!
  Még egyszer, utoljára: a család biztonságát tartom a legfontosabbnak, a gazdasági bevándorlót csak akkor, ha szükség van rá és alkalmas, a gyereket rugdosó nőről meg továbbra is más a véleményem mint Neked, megkockáztatva a “szokásos” minősítő jelzőket is!

 • '>
  57. Önkéntes segítő
  2017. január 13., péntek, 10:38
  Válaszolok

  56.
  Nem nekem, hanem az ország lakosságának ; és nem mindenki, csak a hozzád hasonlóan gondolkodó, a migránsokat támogatók (tehát a jelentős kisebbség) ellen kell védekezni. (Nem védekeznem, hanem a józanul gondolkodóknak, védekezni.)

 • '>
  56. felháborító
  2017. január 13., péntek, 10:25
  Válaszolok

  55.!
  Igazad van! Amit írogatsz, azt nem értem!, az viszont érthető, hogy miért kell “védekezned” mindenki ellen!
  Ismered, szembe megy az autó pályán a forgalommal…..

 • '>
  55. Önkéntes segítő
  2017. január 13., péntek, 09:50
  Válaszolok

  53. A felsorolásra vonatkozó megjegyzésed még jogos is lehetne, ha nem a bírón lenne a hangsúly az ítélet kapcsán. Az ügyész vádol, pontosan úgy, ahogy ti, akik a különböző, aljas hozzászólásokat megfogalmazzátok. Az ügyészséggel szemben, aki az ilyen alaptalan vádakkal is csak a fontosságát, a munkavégzését igazolja – öket nem érinti, és érdekli az ítélet. A védő véd, a bíró(ság) pedig ítélkezik. De ezt, te nem értheted.

 • '>
  54. kerítésbontás
  2017. január 13., péntek, 09:47
  Válaszolok

  53. “A “csokorból” kimaradt az egyik főszereplő: “Garázdaság vétségével vádolja — a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség”
  Szerinted ha kormánypárti köztévés lett volna, akkor más lett volna az ügyészség hozzáállása is?

 • '>
  53. felháborító
  2017. január 13., péntek, 09:28
  Válaszolok

  47. Önkéntes segítő!… hozzászólt ekkor: 2017. január 13., péntek, 00:52…..”megvédeni(magam)magunkat”…

  A “csokorból” kimaradt az egyik főszereplő: “Garázdaság vétségével vádolja — a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség”

  Bizonyára az éjszakai “sötétség” az oka!?

 • '>
  52. migráns
  2017. január 13., péntek, 09:02
  Válaszolok

  Botka új baloldali kormányprogramjában bizonyára szerepel a kerítésbontás és a szabályozott betelepítés. Ha hű az elveihez, ragaszkodni fog ezekhez. Soros és EU-s elvtársai is ezt várják el tőle. A kerítésbontást meg is ígérték a gyurcsányisták.
  A szegedi csicskáit ez természetesen nem fogja zavarni.

 • '>
  51. SP
  2017. január 13., péntek, 08:52
  Válaszolok

  Petra a dolgozó nő rosszkor volt rossz helyen. Pontosabban dolgozott a családjáért a fokozottan veszélyes extra stresszes munkaterületen.

  Munkáltatója fizetett veszélyességi pótlékot? Vagy támogatás helyett kirúgta, megalázta?

 • '>
  50. migránssímogató
  2017. január 13., péntek, 08:41
  Válaszolok

  18. “Az okmányok nélküli illegális kerítésszaggatókat-és az embercsempészetet segítőket kellene már bíróság elé állítani!”
  Majd a Botka-Gyurcsány kormány idején. Addig ne reménykedj!

 • '>
  49. Szegediner
  2017. január 13., péntek, 08:35
  Válaszolok

  Felháborító ítélet!

  Bűncselekmény hiányában fel kellett volna menteni László Petrát!

  Remélhetőleg a másodfokú ítélet kijavítja majd az első fok súlyos szakmai hibáját.

 • '>
  48. Míg szól acivil
  2017. január 13., péntek, 08:08
  Válaszolok

  47. El lehet képzelni hogy ha 2018-ban az okoskodó NP félék kerülnének hatalomra Botkával az élen, mi lenne a rövidesen a Magyar Társadalom sorsa.
  Nálunk nyugatabbra már látható mi történik a liberális demokráciákban a migránssimogatás következményeként. 🙁
  Szomorú hogy egy kamuzó dzsihadista migráns fociedző mellett állnak ki, egy magyar édesanya ellenében. 🙁 Pedig Orbán fóbiájuk következtében zsigerből útálják a focit.

 • '>
  47. Önkéntes segítő
  2017. január 13., péntek, 00:52
  Válaszolok

  A migránsok mellett az olyanoktól kell megvédeni magunkat, mint a 4-es=igazság, a 14-es=rezeda, a 24-es= értetlen, 29-es=felháborító, 31-es=NP, 36-os= okosabbnálam, 45-ös=laikusvélemény. Az esetleg több, aljas, anyaszomorító véleményük közül csak az egyik számával jelöltem ezeket az egysejtűeket. (Elnézést kérek az egysejtűektől). Egyébként a jogot sárba tipró, a tiltott határátlépést, és a rendőrök elleni erőszakos fellépést legalizáló bíró is ebbe a sorba tartozik. Őszintén bízom abban, hogy nem sokáig ülhet a pulpituson egy ilyen, szakmailag megalapozatlan ítélet után.

 • '>
  46. SP
  2017. január 13., péntek, 00:46
  Válaszolok

  A liberó cenzúra beszólt! Időutazás a kommunizmusba? L P esetéről a szabad vélemény nyilvánítás tilos???

  De bezzeg Charlie Hebdo mocskolódása, na azt persze szabad !?

  “A képen egy vérző férfi, egy nő és több áldozat együtt látható, akiket maguk alá temettek a romok. A férfi mellé az van írva, hogy “paradicsomszószos tészta”, a nő mellé az, hogy “csőben sült tészta”, a romok alá temetett halottak mellé pedig az, hogy “lasagne”. A kép alá az van írva, hogy “földrengés olasz módra”.”

  http://index.hu/kulfold/2016/09/03/az_olasz_foldrenges_aldozatain_viccelodott_a_charlie_hebdo/

 • '>
  45. Laikusvelemeny
  2017. január 12., csütörtök, 22:11
  Válaszolok

  Szeretnék feljelentést tenni az itt olvasható uszító szövegek miatt amit nem moderálnak. Undorító. A bíróság bűnösnek találata a nőt, ő maga is bocsánatot kért nyilvánosan erre pár tufa arról ír hogy meg kellett volna ölni a gyerekével futó embert.

 • '>
  44. Alfa
  2017. január 12., csütörtök, 21:40
  Válaszolok

  40. Kinek lett sérülése?

 • '>
  43. Szilágyi Árpád
  2017. január 12., csütörtök, 20:32
  Válaszolok

  Itt a pillanat amikor a rendőr ELENGEDI (!!!) a sértettet. Attól a lendülettől, és a nagy súlyponteltolódástól vesztette el az egyensúlyát.
  https://1drv.ms/i/s!AhtXdDY_SawxgsBmk84eGfUhPwUphQ

 • '>
  42. civil
  2017. január 12., csütörtök, 19:55
  Válaszolok

  Így működik a vádalku intézménye!

 • '>
  41. okosabbnálam
  2017. január 12., csütörtök, 19:47
  Válaszolok

  38. gondolatrendőr
  Rosszul választottál nicket, a gondolat oly távol áll tőled!