Népszavazás után, választások előtt – Szeged és a polgári fordulat esélyei

2016. október 6., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

varoshaza01_gs

Szeged mozdulna, de hiteles és emberarcú alternatívára vár, melybe aztán belekapaszkodhat.

Alapvetően sikerként értékelték a szegedi polgári oldal vezetői az október 2-i népszavazás helyi eredményeit, amivel egyet is érthetünk abban a tekintetben, hogy a nemek aránya itt is 98 százalék fölött volt, másrészről ez összesen 44 500 voksot takar, ami jóval több annál, mint amennyit a Fidesz-KDNP az utóbbi önkormányzati választásokon kapott, és 7500-zal még azt is felülmúlja, mint amennyien – gyakorlatilag kétharmaddal – Botka László (MSZP) 2014-es polgármesterré választását támogatták. Nem szabad azonban azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy az országos átlagnál csaknem 6 százalékkal kevesebben járultak az urnák elé Szegeden, a csongrádi megyeszékhely az utolsó helyen végzett a megyei jogú városok rangsorában, még az elvakult fideszességgel aligha vádolható Dunaújváros és Salgótarján is megelőzte. Így ennek tükrében természetesen megjelentek a (némely esetben rendkívül) kritikus hangok is az utóbbi napok során, és az itteni polgári erők minden bizonnyal akkor teszik a legjobban, ha őszintén számot vetnek azzal, ami október 2-ából következik. Amennyiben az érintett politikai csoportosulások számára az a célfüggvény (és tételezzük fel, hogy az!), hogy a jelenlegi kormányerők számára majdan megnyerjék Szeged városát, akkor reálisan kell értékelni, hogy milyen irányban érdemes tovább indulni (építkezni) 2018-ra és 2019-re készülvén. Túlzott örömünnepre tehát egyáltalán nincs ok, de persze arra sem, hogy – úgymond – feladják a várost, sutba dobják esélyeiket. Amögé bújni és azzal takarózni tehát, hogy a napfény városa erős (bevehetetlen?) szocialista fellegvár – hiba. Az is egyértelmű ugyanakkor, hogy valamiféle látható és mindenki számára egyértelmű fordulatra van szükség ahhoz, hogy a helyi jobboldal mennyiségi és minőségi szempontból is bővítse, majd állandóvá tegye bázisát.

Mit is mutatnak, mit is jeleznek, mire utalnak tehát a szegedi számok, és mi következik az adatokból?

Ki lehet abból indulni, hogy 44 500 fő nem csak hogy vette a fáradságot, és elment a népszavazásra, de Orbán Viktor és kormánya álláspontjával, (migráns)politikájával értett egyet. Azaz elutasította a baloldali (Botka László-féle) (migráns)politikát. A szocialista polgármester tehát egyrészről elégedett lehet, hogy a megyei jogú városok közül Szegeden volt a legmagasabb az otthon maradók (és az érvénytelenül szavazók) aránya (azaz a legkisebb a kormányzat és/vagy a helyi jobboldal melletti cselekvőteljes kiállás). Ám azt is világosan látnia kell, hogy az itt élők döntő többsége egyáltalán nem helyesli, hogy a betelepítés kérdésében kvázi összekacsint az EP fura urával, bizonyos Martin Schulzcal, ideiglenes migránstelepet rendez be önkormányzati pénzzel és logisztikával a nagyállomáson, netán – bármikor, bármilyen megfontolásból – állandó lakhelyet biztosítana Szegeden bármennyi bevándorlónak. Ez a 44 500 fő nagy valószínűséggel elégedetlen azzal is, amilyen pályára a baloldal az utóbbi időszakban a várost állította, kvázi alkalmas lehet arra, hogy a változáspárti erők tartósan magukhoz csábítsák. Ehhez azonban tenni kell végre, különben pillanatok alatt elolvad az új, nyilvánvalóan nem homogén tábor!

Ugyanis a másik oldalon tagadhatatlanul szembeötlő a visszajelzés, hogy Szeged sereghajtóként végzett a nagyvárosok között a részvételi adatokat tekintve, azaz valami nagyon nincs rendben. A legjobban teljesítő választókörzetek azok, melyeken évek óta tudatos és szisztematikus egyéni képviselői munka folyik (Szentmihály, Kecskés, Hattyas, Kiskundorozsma), illetve – és ezt is észre kell venni! – a hagyományosan polgári értékrenddel bíró városrészek (közülük is kiemelkedően a nemcsak helyi, de az országos átlagot is megugró Újszeged és Alsóváros), annak ellenére, hogy utóbbiakat az utóbbi két és fél évben látványosan elhanyagolták, magukra hagyták az érintett pártok. A másik oldalon a paneles körzetek még a szegedi átlagtól is messze elmaradtak, amiből szintén le kell vonni a tanulságokat.

Egyértelmű, hogy akadnak a városban olyan közösségek, melyek ki vannak éhezve a polgári értékrendet hordozó tartalmas üzenetekre, velük mindenképpen komolyabban kellene foglalkozni. Nem halogatható tovább a háztól házig, lélektől lélekig tartó, érdemi munka megkezdése, hiszen mondjuk ki végre: nem lehet az utolsó pillanatok rohamával pótolni hosszú hónapok, évek személyes jelenlétét, terepmunkáját, törődését: a beágyazódást. Csak a migránstémával, illetve a destruktivitással magával nem lehet versenyre hívni a szegedi baloldalt, és az országos szél sem fog befújni senkit semmilyen székbe, ha maga nem tesz azért, hogy áttörje korlátait. Szeged mozdulna, de Szeged hiteles és emberarcú alternatívára vár, melybe aztán belekapaszkodhat. Hiteles és emberarcú alternatívára, a jelenlegi polgári rendszer értékes, dolgos, bizonyított és elfogadott szereplői mellett új, lendületes, a kisebb és nagyobb közösségekben felépíthető személyekkel. Éles és tartalmi, ugyanakkor konstruktív helyi ellenzékiséggel, láthatóbb és mérhetőbb várospolitizálással. Ez a nagy múltú, de mára kátyúba került város olyan helyi ellenzékiségért kiált, mely kérlelhetetlen a baloldali városvezetés koncepciótlanságával, ötlettelenségével szemben, mely a kormányzat – és akár a megyei önkormányzat és a szűkebb-tágabb régió (határon inneni és túli) településeinek – partnerségét keresi a fejlődés jegyében. Ami nem menekül el a politikai viták elől, nem szükséges, de hamar múló rossznak tekinti a közgyűléseket, hanem vállalja a verbális küzdelmet azokban az ügyekben, melyeket a város szempontjából károsnak tart. Fel kell emelkedni, és az asztalra kell csapni, amikor kiárusítják a családi ezüstöt, amikor értelmetlenül és oktalanul sarcolják a helyi lakosságot, amikor ésszerűtlen és átgondolatlan átszervezésekkel rontják létfontosságú szolgáltatások színvonalát, vagy amikor a fél városvezetés a vádlottak padján ül egy országos visszhangot kiváltó büntetőügyben. Ami jó, azt persze lehet és kell is támogatni, de mindemellé oda kell rendelni végre az előremutató módosító javaslatokat, innovatív előterjesztéseket, saját kezdeményezéseket is. Szeged, a szegediek érdekében.

A hallgatás ugyanis nem megoldás. A passzivitásra pedig nem lehet mentség. Ahogy a tettek és az új ötletek, úgy a csend és a mozdulatlanság is üzenet a 44 500 fő és a többiek számára. A munka viszont nemcsak megkerülhetetlen, de sikerrel is kecsegtet!

A kvótanépszavazás ugyanis Szegeden is leverte a cölöpöket. Akár fordulópontként hathat, de csak akkor, ha a polgári erők helyesen értelmezik, hogy mi következik a 37,8 százalékból és az utolsó helyből, és ha meg tudják ragadni a 98 százalékban és a 44 500 egyirányú szavazatban rejlő esélyt. A kettőt együtt, szoros egységben kell tekinteni, különben garantált a méretes öngól.

Október 2-a egyértelműsítette, hogy a termékeny talaj a napfény városában is adott. Már csak el kellene vetni a magot. Aztán öntözni, gondozni, ápolni. Téved, aki azt hiszi, hogy azonnal, veríték nélkül kaszálhat.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 43 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.146.1.178 IP címről szól hozzá.

 • 43. Bukott baloldal hozzászólt ekkor: 2016. október 10., hétfő, 07:03
  Válaszolok

  Eredményes volt-Szegeden különösen ezt a szocialista agyhiánnyal nehéz felfogni.

 • 42. ójeee hozzászólt ekkor: 2016. október 9., vasárnap, 19:54
  Válaszolok

  Érevénytelen volt a cuccos. Szegeden külkönösen. Ezt a fideszes agyhiánnyal képtelenség felfogni.

 • 41. figyelmeztető hozzászólt ekkor: 2016. október 7., péntek, 13:43
  Válaszolok

  40. NP,avagy okosabb nálam.
  Nekem veled semmi dolgom nem lehet.
  Aki naponta, bérbeíróként számtalanszor elhinti bölcsességnek hitt maradi beszűkült szellemiségű alsóvárosi humorát, az maradjon övéi között a Rákóczi u. környékén.
  És álmodozzon egykori munkásőr sikereiről.
  Abban az időben közel 100 %-an szavaztatok a
  “Hazafias Népfrontra”,és senki nem merte kétségbe vonni annak hitelességét.

 • 40. NP hozzászólt ekkor: 2016. október 7., péntek, 13:03
  Válaszolok

  figyelmeztető
  Juhász Sarolta

  Egy alakuló ” Prepper for PM” mozgalmat a szerény anyagi lehetőségeim keretei között mindenképpen támogatnék.
  Nekem megérné…és mókának sem lenne utolsó….

 • 39. figyelmeztető hozzászólt ekkor: 2016. október 7., péntek, 11:25
  Válaszolok

  35.prepper.
  Szívemből szólsz, mint szinte minden alkalommal!
  Néhányan büszkék az 1,68%-os \"igen\"-re.És hozzá számítják azokat, akik csak pénzért mennének szavazni.
  Jó példa erre a vizitdíj… népszavazás. Akkor tulajdonképpen pénzről, azaz fizetnivalóról szólt a szavazás. Akkor volt a legnagyobb a részvételi arány.
  Ha egyszer úgy írnák ki a szavazás feltételeit, hogy minden szavazó kap mondjuk 10 ezer HUF-ot,akkor közel 100 %-os lenne az arány!
  Mert egyébként van 3,5-4 millió ember ,akiket soha senki nem tudott az urnákhoz csábítani. Ezeket saját néma választóként feltüntetni eszement balgaság. Kuncze pl. ezt teszi stb….
  Ismétlem ezek csak pénzért mennének el!
  Megjegyzem ilyen szemlélet mellett nem lehetnék NÁTÓ
  tagok, sőt EU tagok sem!
  Jöhetnek a gyalázkodó kommentek!

 • 38. gyíkember hozzászólt ekkor: 2016. október 7., péntek, 10:38
  Válaszolok

  36. The

  Sajnos nem értem miről beszélsz, és hogyan kapcsolódik az általam írtakhoz… Ehhez nekem nincs elég avagy megfelelő iskolám…

 • 37. mesterkém007 hozzászólt ekkor: 2016. október 7., péntek, 07:58
  Válaszolok

  Ha tényleg “Beépített bolsi” lennél, akkor tudhatnád, hogy ha az ellenfeleid kizárod a kommunikációból, soha nem fogod megtudni a szándékait! :)

 • 36. The hozzászólt ekkor: 2016. október 7., péntek, 07:36
  Válaszolok

  33: a Gulagra kell minden ellenvéleményt üldözni, elvenni a szavazati jogot azoktól akik nem Orbán Viktort követik a szakadék felé – így képzeled a győzelem elérését?! Remélem nem. És ne az ellenvélemény meg a kimondott igazság fájjon hanem a fideszes korrupció, a rossz egészségügy és oktatás, a közbiztonság hiánya.

 • 35. prepper hozzászólt ekkor: 2016. október 7., péntek, 07:35
  Válaszolok

  Nem olyan rossz az, hogy itt vannak.
  Esetenként kifejezetten szórakoztatóak.

  NP és néhány munkatársa olyanokat erőlködnek, és annyit vergődnek, hogy néha kifejezetten vidítóak.

  Milyen uncsi lenne, ha csupa egyetértő ember lenne itt.))))

 • 34. Beépített bolsi hozzászólt ekkor: 2016. október 7., péntek, 07:27
  Válaszolok

  28. “Miért nem ezen hírportál köré szerveződik a változás?”
  Ahhoz először az egész nap itt leskelődő, bomlasztó és trollkodó városházi bérbeíróktól kellene megszabadulni.

 • 33. gyíkember hozzászólt ekkor: 2016. október 7., péntek, 06:40
  Válaszolok

  Kothencz János jelölése sok kérdést felvetett, és felvet a mai napig, de ez legyen a fidesz problémája. Nem látom benne az alkalmas jelöltet, mint ahogy a legutóbbi választáskor az emberek nagy része se látta. Az azóta eltelt időben, mint képviselő bebizonyította, hogy nincs is benne több, mint amit mutatott, így ha alkalmas is, ezt jól titkolja…

 • 32. The hozzászólt ekkor: 2016. október 6., csütörtök, 23:13
  Válaszolok

  21: Kothencz semmivel és senkit nem árult el de ha nem általánosságban rágalmazol hanem előadod hogy szerinted mi az árulás a részéről akkor lehet róla beszélgetni. Kvalitásai, networkje magasan a többi fideszes fölé helyezi.

 • 31. CsavardiSamu hozzászólt ekkor: 2016. október 6., csütörtök, 22:24
  Válaszolok

  19. Figyelő

  És mi van a miniszter városával, Hódmezővásárhellyel vagy Budapest után a legfelkapottabb várossal Győrrel, ezeket is meghagyják “történelmi mementonak”? Ők is kommunisták, mint neked mindenki, aki nem fideszes?

 • 30. CsavardiSamu hozzászólt ekkor: 2016. október 6., csütörtök, 22:23
  Válaszolok

  19. Figyelő

  És mi van a miniszter városával, Hódmezővásárhellyel vagy Budapest után a legfelkapottabb várossal Győrrel, ezeket is meghagyják “történelmi mementonak”? Ők is kommunisták, mint neked mindenki, aki nem fideszes?

 • 29. boszorkányos hozzászólt ekkor: 2016. október 6., csütörtök, 21:50
  Válaszolok

  biztos vagyok benne, hogy ezt párszor a városháza boszorkánykonyhájában is elolvasták :) főleg vécsey főboszorka :) )

 • 28. Juhász Sarolta hozzászólt ekkor: 2016. október 6., csütörtök, 21:42
  Válaszolok

  Egy korábbi hozzászóló ötlete tetszett. Miért nem ezen hírportál köré szerveződik a változás? Így egyből nyilvánosságot kaphatnának a javaslatok, ötletek, megoldások. Illetve azok, akik valóban tenni akarnak a változásért.

 • 27. kicsihuszár hozzászólt ekkor: 2016. október 6., csütörtök, 21:39
  Válaszolok

  Hajrá Szeged, Ébresztő szegediek!

 • 26. Bolsi trollok hozzászólt ekkor: 2016. október 6., csütörtök, 21:25
  Válaszolok

  13! The a cinikus és okoskodó, botkacsicska npre gondolsz amikor présházat akarsz itt létesíteni?

 • 25. Benda János hozzászólt ekkor: 2016. október 6., csütörtök, 21:08
  Válaszolok

  A 14 éve regnáló semmirekellő MSZP-s városvezetés szétlopta és leépítette Szeged városát. Mielőbb kell egy olyan csapat, aki képes kivezetni a várost abból a zsákutcából, amibe Botka László polgármester vezette Szegedet.

 • 24. Éva hozzászólt ekkor: 2016. október 6., csütörtök, 21:05
  Válaszolok

  Gratulálok a cikkhez, mélyen szántó és elgondolkodtató…

Ugrás az oldal tetejére