Kultúraellenes a városvezetés? – az újszegedi szabadtéri és az EKF kapcsán interpellál a KDNP, Botka: Csökkent a marketingérték + SZAVAZÁS (FRISSÍTVE)

ujszeged_szabdteri_szinpad

Hogyan merülhetett fel Botka Lászlóban az Újszegedi Szabadtéri Színpad felszámolásának ötlete? – teszi fel a kérdést Haág Zalán. A KDNP-s frakcióvezető az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán is interpellál pénteken, nem érti ugyanis, hogy jelentheti ki az MSZP-s városvezető, hogy Szeged nem fog pályázni, miközben erről senkivel sem egyeztetett, így például szakbizottságok vagy a közgyűlés sem tárgyalt erről a kérdésről. Később megérkeztek a polgármester válaszai, alább olvashatók!

Két témakörben is interpellációt nyújtott be a pénteki közgyűlésre Haág Zalán, a szegedi KDNP elnök-frakcióvezetője. Egyikben az Újszegedi Szabadtéri Színpad jövőjét firtatja, miután Botka László MSZP-s városvezető a liget rekonstrukciója kapcsán felvetette, hogy akár egy sportközpontot is kialakíthatnak ott. A városvezetés egy, az Erzsébet liget fejlesztési terveit is taglaló lakossági fórumot is rendezett, ahol a lakosok sokallták a tervezőcsapat hasznosításra vonatozó ötleteinek áradatát, s többen ki is fejtették, hogy a kevesebb néha több. Botka László a Szegedi Közélet Kávéház estjén mondta el, hogy még nincs végleges döntés arról, hogy maradjon-e a szabadtéri színpad, erről majd megkérdezik a lakosságot is.

„Bár fontos feladat Szeged sportlétesítményeinek fejlesztése és bővítése, ez semmiképp sem vezethet egy sikeres kulturális tér felszámolásához. Az Újszegedi Szabadtéri Színpad méreteiben és kulturális misszióját tekintve is Magyarország egyik legjelentősebb szabadtéri játszóhelye, amely minden nyáron teltházas, színvonalas és népszerű produkcióknak ad helyet. Hogyan merülhetett fel önben az Újszegedi Szabadtéri Színpad felszámolásának ötlete? Ha pedig nem gondolta komolyan, mi értelme volt ezt az ötletet bedobni a köztudatba?” – vette fel Haág Zalán. Újszegeden tavaly nyáron a nagyérdemű láthatta többek között Hegedűs D. Gézát, Földes Esztert, Őze Áront, Szerednyey Bélát és Csonka Andrást is. A könnyed, családi szórakozást kínáló darabok sorában Rejtő Jenő egyik klasszikusát, A szőke ciklont és többek között Shakespeare Athéni Timon című művét is műsorra tűzték. „A Dóm téri fesztiválhangulaton túl igazi színházi életet sikerült kialakítanunk Újszegeden is, hiszen ezen a helyszínen szokatlan műfajt, tragédiát játszottunk szép sikerrel, továbbá volt egy ősbemutatónk is” – erről Herczegh Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója nyilatkozott tavaly ősszel az évadot értékelve.

EKF – Egy személyben Botka László döntött, hogy Szeged nem pályázik?

2023-ban ismét magyar település lesz Európa két kulturális fővárosának egyike. A cím elnyerésére már idén lehet pályázni, a nyertest tízfős nemzetközi bírálóbizottság választja ki Brüsszelben. Szintén a Közéleti Kávéház évindító estjén jelentette ki Botka László, hogy Szeged nem fog pályázni, meg sem próbál Európa Kulturális Fővárosa (EKF) lenni egy éven keresztül. A városvezető azzal indokolta kijelentését, hogy Pécs számára sem volt kifizetődő az EKF, Brüsszel sem támogatja, így ez a pályázat annak a településnek jó, ahol kulturális fejlesztésekben gondolkodnak uniós forrásokból, hiszen az EKF-et külön nem támogatja Brüsszel.

Az üggyel kapcsolatban az alábbi kérdésekre vár választ Haág Zalán: „Ön egy személyben döntött erről vagy konzultált az ügyben valakivel? Miért nem érezte szükségét, hogy kikérje Szeged legfőbb döntéshozó testületének, a közgyűlésnek, illetve az önkormányzati szakbizottságnak a véleményét? Miért nem akarja a szocialista városvezetés, hogy Szeged kiemelt központként kerüljön fel Európa kulturális és művészeti térképére, és ezzel olyan városok sorába tartozzon, mint Marseille, Luxembourg, Liverpool vagy épp Kassa, Maribor, Nagyszeben? Miért nem szeretne több tízmilliárdos fejlesztést látni városunkban? Miért nem kíván megragadni egy turizmus és városmarketing szempontjából egyedülálló lehetőséget?” – sorolja a kérdéseket interpellációjában.

Botka László: Még meg sem jelent a pályázat

Botka László polgármester Haág Zalán interpellációjára adott válaszait Vécsey Ágnes, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának sajtófőnöke juttatta el hozzánk.

Az újszegedi szabadtéri színpadra vonatkozóan:

“Annak érdekében, hogy a fejlesztések főbb irányát úgy tudjuk meghatározni, hogy az az adott területet használók, az adott területen élők elvárásait a leginkább szolgálja, több mint 10.000 háztartás véleményét kérdeztük meg Belső-Tarján, Odessza, Liget felújítása kapcsán, valamint lakossági fórumokon is kikértük az érintettek véleményét.

A válaszadók többsége a Ligetet elsődlegesen sportolásra, a családdal és a barátokkal közös szabadidő eltöltésre használja. A Szabadtéri Színpad jövőbeni sorsával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Az évi 8-9 színházi előadás a lakosság kis részét vonzza, a közelben élőket viszont zavarja: több lakossági panasz érkezett, amelyben túl hangosnak ítélték a színpadi előadásokat, rendezvényeket.
A projekt-előkészítés szakaszában többféle tanulmányterv-szintű javaslat készül az Újszegedi Szabadtéri Színpaddal kapcsolatban, valamint a továbbtervezés kapcsán a későbbiekben is konzultálni fogunk a lakossággal, amely az Ön és pártja számára valószínűleg nehezen értelmezhető, mert a vasárnapi boltzár kapcsán nem tartották fontosnak a lakosság véleményét.

Személyes véleményem, hogy olyan megoldási javaslatot kell kidolgozni, mely a park környezetébe illő módon helyezi el, jeleníti meg az Újszegedi Szabadtéri Színpadot, és amely a hangszigeteléssel kapcsolatos elvárásra is reflektál.”

Az Európa Kulturális Fővárosa tárgyában:

“Az elmúlt években a pályázati rendszer a kezdetekhez képest megváltozott, egyre több (nem ritkán egyszerre 3) város tölti be a kulturális főváros szerepet, s a tapasztalatok szerint ezzel a szerep marketingértéke csökken. Mivel az elvárások között jelentős súllyal esik latba a kulturális beruházások felvállalása, azoknak a városoknak érdemes elsősorban pályázni, amelyek kulturális infrastruktúrájukat, intézményrendszerüket akarják fel- és megújítani, illetve kiépíteni. Szeged egyáltalán nincs ebben a helyzetben, ezért ez számunkra nem stratégiai kérdés. Szeged az elmúlt évtizedben gyakorlatilag teljessé tette kulturális-közművelődési infrastruktúráját; a meglévő intézményrendszer minden elemét felújította vagy a régi épületek helyett újat építettünk: az összes művelődési házat és az Ifjúsági Házat, a színház mindkét házát felújítottuk, a Vadasparkban folyamatos nagyszabású fejlesztéseket hajtottunk végre, amelynek következtében az ország egyik legteljesebb és leglátogatottabb állatkertjévé vált, és teljesen új elemként került a rendszerbe a Reök-palota és az Agóra, s a Szimfonikus Zenekar is új székházat kapott a Korzó Zeneházban.

Ön több tízmilliárdos fejlesztés lehetőségéről beszél, miközben közvetlen, nevesített EU-s fejlesztési forrás e programhoz nem kapcsolódik valamint még a beharangozott pályázati felhívás sem jelent meg.”

Egyetért-e Ön Botka László álláspontjával, hogy Szeged nem pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre?

Eredmények megtekintése

Töltés ... Töltés ...

Haág Zalán nem érti, hogy jelentheti ki a városvezető az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán, hogy Szeged nem fog pályázni, miközben erről senkivel sem egyeztetettKLIKK: http://szegedma.hu/?p=608087

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 9.

32 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  32. anselmus
  2016. február 10., szerda, 21:36
  Válaszolok

  Ki az a Zalán. És miből él.
  Mint ha nem tudná, h. egy ilyen dologhoz milliárdok kellenek, amit a főnöke oszt ki.

 • '>
  31. magtalan kappan
  2016. február 10., szerda, 20:22
  Válaszolok

  28. NYW! Mióta nem “Ex jobbikos” vagy a fórumon, radikalizálódtál?

 • '>
  30. szegfűszeg
  2016. február 10., szerda, 20:07
  Válaszolok

  Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat sajtófőnökének Vécsey elvtársnőnek a férje, még mindig a helyi napilapot erősíti?

 • '>
  29. kóbászröggeli
  2016. február 10., szerda, 19:14
  Válaszolok

  Botka és szociai lassan 14 éve veszejtik el a Várost, fidesz ide vagy oda.

 • '>
  28. NYW
  2016. február 10., szerda, 18:52
  Válaszolok

  27: Nevezd meg ki a korrupt és miért vagy hallgass. Ingyenélő rágalmazó vagy. Aljanép.

 • '>
  27. alsóvárosi
  2016. február 10., szerda, 18:42
  Válaszolok

  vihar egy biliben…Szeged városát egy tehetségtelen és korrupt városvezetés tartja a markában több int egy évtizede.

 • '>
  26. cinikus
  2016. február 10., szerda, 16:42
 • '>
  25. K
  2016. február 10., szerda, 16:35
  Válaszolok

  Jó pasi a fotó jobb oldalán! 🙂 🙂

 • '>
  24. kabinos
  2016. február 10., szerda, 16:17
  Válaszolok

  Uraim!!!
  Amíga szél a Fidesz zászlaját fúja….mindaddig Szeged város bánja….megértettük….lassan Hódmezövásárhely lesz az ország fövárosa…

 • '>
  23. durró Hunor
  2016. február 10., szerda, 15:46
  Válaszolok

  Kecsemét már a régió központja, a Bigfoot Botka elintézett minket. Ott a kultúra fejlődik, mint pl. a Kodály Intézet, nálunk csak az ingyenes parkoló cédula lesz a haveri kutyáknak plusz az adó emelések.

 • '>
  22. totti
  2016. február 10., szerda, 13:36
  Válaszolok

  Sportközpont???!!!! Egy nyamvadt fedett uszodát nem tudott összegrundolni Botka et (Az elmúlt 10 évben). Kultúra ellenes suttyó szegény pm-ünk! Szégyen!!!

 • '>
  21. kabinos
  2016. február 10., szerda, 13:32
  Válaszolok

  Minek ide???? a pályázati és beruházási pénzeket lenyúlják.
  rengeteg példa bizonyítja.