30 méteres óriás lánchintával is vár a szegedi majális

2017. április 21., péntek · Egy hozzászólás

majalis03_gs

A békebeli majálisokat idézik meg idén is Szegeden sült kolbásszal, sörrel és vidámparkkal, az újszegedi ligetben azonban nemcsak vurstli és koncertek várják az érdeklődőket, hanem Rendőrnap és Military Majális is. Tovább »

Utolsó szerva! – Ledózeroltathatja a város a teniszpályát a Ligetben (FRISSÍTVE)

2017. március 6., hétfő · 41 hozzászólás

labdahaz_teniszpalya04_gs

A bíróság szerint nem elbirtokolható a teniszpálya területe. Az ítélet jogerős, hamarosan a földdel tehetik egyenlővé a két világháború között épült sportlétesítményt. Tovább »

Részítélet első fokon: a teniszpálya területe az önkormányzaté

2016. november 17., csütörtök · 16 hozzászólás

teniszpalya03_gs

A bíróság előtt igyekezett bizonyítani az igazát az önkormányzat és a sportklub is. A teniszezők ugyan 1943-as hivatkozást is találtak arra, hogy a pályát a város átadta, a jogszabályi háttér alapján mégis az önkormányzat számára kedvező döntést hoztak. Tovább »

A Liget-projektet és az I-es kórház eladását nem támogatta a jogi bizottság többsége

2016. szeptember 19., hétfő · 12 hozzászólás

jogi_bizottsagi_ules02_gs

A Liget-projekttel kapcsolatos előterjesztésről való szavazást péntekre halasztotta a jogi bizottság, mondván nem áttekinthető a letett anyagban szereplő többoldalas táblázat, míg az önkormányzat siófoki üdülőjének az IKV Zrt. részére történő átadását és az I-es kórház épületének eladását Binszki József DK-s bizottsági elnök nem támogatta, így ezek nem kaptak többséget a jogi bizottság hétfői ülésén. Tovább »

Lakossági fórum a ligetről: ezúttal sem győzte meg a városvezetés a teniszezőket + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. szeptember 8., csütörtök · 18 hozzászólás

liget001kf

Utoljára decemberben tartottak fórumot. Az előző vitához képest most a teniszpálya ügye került előtérbe, amelynek bontását csak pár hónapja döntötték el, de a természetvédelem és a növények miatt is sokan fejezték ki aggodalmaikat. Tovább »

A bíróságnál az iratok – perre megy a teniszpályáért a sportkör

2016. szeptember 8., csütörtök · 16 hozzászólás

teniszpalya03_gs

A sportkör tárgyalásai eredménytelenek voltak a várossal, így a járásbíróságon kívánják igazukat bizonyítani. Nyitottak a kompromisszumokra, ha ez szeretett pályájuk megőrzését lehetővé teszi. Nagy Sándor szerint viszont mindenképpen meg kell szüntetni a pályát, s más helyen kell folytatnia a sportkörnek. Legjobb esetben is csak arról tárgyalhatnak, tud-e segíteni új helyet találni az önkormányzat. Tovább »

Élhető Szegedért Egyesület: Civil összefogás kell, hogy a városvezetés valódi egyeztetéseket folytasson a polgárokkal! + SZAVAZÁS

2016. július 19., kedd · 75 hozzászólás

teniszpalya0_gs

Péter Szilveszter szerint a teniszpálya eldózerolása a Ligetben csak egy folyamat része, a városvezetés nem egyeztet megfelelő mélységben a lakossággal a beruházások ügyében. Az egyesületi elnök más civilekkel együttműködve változtatna ezen. Tovább »

A klub tárgyalna az újszegedi teniszpályák megmaradásáért, az önkormányzat bontani akar + VIDEÓ

2016. július 15., péntek · 68 hozzászólás

teniszpalya_sajtaj_szabo_balint03_gs

Akár területrészeket, végső esetben egy teniszpályát is átengedne a városnak a Szegedi Kinizsi Húsos Sport Klub, céljuk az egyeztetés, ők ugyanis nem akarnak a Liget-projekt akadályai lenni, de a létesítmény megmaradásáért harcolnak. A városvezetés másként látja, szerintük 20-30 „privilegizált helyzetű teniszező” áll szemben a Liget megújításával, és elbontanák az „oda nem illő, elavult” épületet is, amit egyébként Klebelsberg Kunó és Pick Jenő építtetett. Tovább »

Jogi úton folytatódik az újszegedi teniszpályák ügye

2016. június 29., szerda · 5 hozzászólás

teniszpalya03_gs

A tekintélyes múltra visszatekintő újszegedi teniszpályák sorsa augusztus végén megpecsételődhet: az önkormányzat nem enged, a létesítményt saját költségén működtető sportegyesület azonban válaszok híján a bíróságon vívná ki igazát, és jogi útra tereli az ügyet. Tovább »

Mégis elbontanák az újszegedi teniszpályákat – a futópályával több embernek biztosítanának mozgást (FRISSÍTVE)

2016. június 14., kedd · 31 hozzászólás

teniszpalya05_gs

Bár a májusi akciótervben hangsúlyozottan szerepelt, hogy a Temesvári körút felőli oldalán elhelyezkedő teniszpálya-együttest nem érinti a Liget-projekt felújítása, az önkormányzat azonban mégis hozzányúlna a területhez. Tovább »

Három és fél milliárdból zöldülne Szeged

2016. június 6., hétfő · 8 hozzászólás

liget001kf

Az újszegedi ligetre és Tarjánra egyenként bruttó 990 milliót költene Szeged a 2020-ig tartó uniós ciklusban, Odesszára 820-at, míg a partfalat övező zöldfelületek rendezésére 740 milliót – ismertette a városi főépítész a terveket a IX. Nemzetközi Építésügyi Konferencián. Tovább »

Leszavazta az MSZP-s többség a Cserepes sori piac ügyét

2016. április 27., szerda · 7 hozzászólás

penz_biz_ules06_gs

Másodízben is elvérzett a piacigazgató visszahívását tartalmazó képviselői indítvány, és igaz most nem kísérte balhé a pénzügyi bizottság ülését, egyszerűen csak a testület baloldali többségének javaslatára nem vették napirendre a Cserepes sori Piac Kft.-t igazgató, aktív MSZP-s párttagsággal rendelkező Rácz Attila menesztését tartalmazó napirendi pontot. Tovább »

Maradjon meg a város tüdeje! – a Liget-projekt zöld szemmel

2016. március 29., kedd · 35 hozzászólás

liget001kf

Szentistványi István szerint a zöld területek védelme fontosabb egymilliárd forint azonnali elköltésénél. A városüzemeltetési és -fejlesztési bizottság alelnökével beszélgettünk a ligetet érintő tervekről.
Tovább »

Kultúraellenes a városvezetés? – az újszegedi szabadtéri és az EKF kapcsán interpellál a KDNP, Botka: Csökkent a marketingérték + SZAVAZÁS (FRISSÍTVE)

2016. február 10., szerda · 32 hozzászólás

ujszeged_szabdteri_szinpad

Hogyan merülhetett fel Botka Lászlóban az Újszegedi Szabadtéri Színpad felszámolásának ötlete? – teszi fel a kérdést Haág Zalán. A KDNP-s frakcióvezető az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán is interpellál pénteken, nem érti ugyanis, hogy jelentheti ki az MSZP-s városvezető, hogy Szeged nem fog pályázni, miközben erről senkivel sem egyeztetett, így például szakbizottságok vagy a közgyűlés sem tárgyalt erről a kérdésről. Később megérkeztek a polgármester válaszai, alább olvashatók! Tovább »

A kevesebb néha több a Ligetben – sokallták a tervezőcsapat ötleteit az újszegediek + FOTÓK

2015. december 9., szerda · 2 hozzászólás

ujszegedi_vigado_itb-14

Odesszában szépítgetés helyett teljes közmű- és járdafelújítást szeretnének a lakók. A városvezetés lakossági fórumán jártunk, amelyen bemutatták, hogy milyen fejlesztéseket kívánnak végigvinni uniós pénzből a legrégebbi lakótelepen és a város „tüdejében”. Odesszára mintegy 500 millió forintot, a ligetre 690 milliót szánnak. Tovább »

Giccsparádé a zöldben: „Éljen május 1-je!” – olcsó népünnepély drága sörrel + FOTÓK

2015. május 1., péntek · 54 hozzászólás

majalis10kf

Ne gondolkodj, egyél, igyál, és szórakozz! Semmi sem változik, az újszegedi Ligetben évről évre ugyanazt kínálja a majális: olcsó vásári komédiát és drága sört, mindemellé szinte elviselhetetlen zajt és piszkot a környéken élőknek. Tovább »

Így ünnepelt Szeged május elsején + FOTÓK

2014. május 1., csütörtök · 20 hozzászólás

SZS20140501_majalis_a_ligetben_039

Május elsején a megszokottak szerint élőben jelentkezünk az újszegedi Erzsébet Ligetből, az idén négynaposra duzzadt szegedi majálisról. Érdemes minket a helyszínen is meglátogatni, hiszen az érdeklődőket kóstolókkal várjuk: a Bortéka sörkülönlegességeihez a Lipóti Pékség szolgáltatja a sörkorcsolyát!
Tovább »

Botka megvetetné a várossal a Vigadót – a közgyűlés pénteken dönt

2013. december 18., szerda · 21 hozzászólás

ujszegedi_vigado_itb-14Közel 1,8 millió forinttal kellene most többet fizetni a Vigadóért, mint amikor az önkormányzat élhetett volna elővásárlási jogával. A polgármester szerint továbbra is jó üzlet lenne megvenni a területet, melyhez piaci áron alul juthatna hozzá a város. Tovább »

Solymos szerint végkiárusít a Fidesz-Jobbik, Botka felfüggesztett

2013. július 23., kedd · 45 hozzászólás

solymoslaszlo_sajtotajekoztato05_gsAz önkormányzat érdeke, hogy ligetben lévő Vigadó kapcsán éljen elővásárlási jogával – közölte Solymos László sajtótájékoztatóján. A Fidesz-KDNP szerint viszont 35 millió forintért vásárolni egy romhalmazt nem városi érdek.
Tovább »

Fuss, hogy adhass! – gazdik és kedvencek együtt a Ligetben + FOTÓK

2012. október 8., hétfő · 4 hozzászólás

Jótékonysági futása invitálta a kutya- és cicabarátokat a Tappancs Állatvédő Alapítvány az újszegedi Erzsébet-ligetbe, ahol a gazdik és négylábú társaik közösen teljesítették a távot, az alapítvány védenceit támogatva ezzel.
Tovább »

Tíz állat lelt gazdira a tappancsos fesztiválon + FOTÓK

2012. július 16., hétfő · Egy hozzászólás

Közel száz négylábú neveztek be a XI. Tappancs Állatfesztivál különleges kutyaszépségversenyére, illetve látványos bemutatók és előadások is várták az állatbarátokat vasárnap az Erzsébet-ligetben. A szervezők nagy örömére a nap folyamán öt cica és ugyanennyi menhelyi kutyus is szerető gazdára talált.
Tovább »

Földhöz kötött aszfaltszörfösök – versenyeznének a szegedi deszkások + FOTÓK, VIDEÓK

2012. június 21., csütörtök · Egy hozzászólás

Az ország legnagyobb gördeszkás versenyei zajlottak egykor Szegeden, az utóbbi évek azonban nem kedveztek a Tisza-parti aszfaltszörfösöknek: a versenyek elmaradtak, az újszegedi ligetben lévő pálya pedig jócskán felújításra szorul. Igény volna mindkettőre, pénz viszont nincs. A Menj gördeszkázni nap alkalmából utánajártunk, hogyan lehetne ismét felkavarni az állóvizet.
Tovább »

A munka ünnepe vadkapitalista köntösben Újszegeden + VIDEÓ

2012. május 2., szerda · 3 hozzászólás

Válság ide, válság oda, a majális mindig is a pénznyelő, hedonista ünnepek egyike volt. A gyomrunkon kívül pörgő-forgó játékokkal testünket kényeztetjük még a munka ünnepén. Ami változott, az árak és a bőség, amolyan jól nevelt, fogyasztói módon.
Tovább »

Terv született az újszegedi Vigadó megújítására + FOTÓK, PANORÁMA

2012. május 1., kedd · 9 hozzászólás

Avagy egy szegedi építészhallgató diplomamunkája

Az Erzsébet-ligetben romokban heverő Vigadó közel 20 éve lakatlan, még megmaradt része többször is kiégett. Az Építészfórum weboldalán egy figyelemreméltó tervvel találkoztunk, mely újjáélesztené az egykor forgalmas vendéglátóhelyet.
Tovább »

Ligetfesztivál, csak most az egyszer + FOTÓK

2011. augusztus 18., csütörtök · 19 hozzászólás

ligetfesztival19_gs Nem is sörfesztivál, nem is grillfesztivál – Ligetfesztivál. Ez kezdődött szerdán az újszegedi Erzsébet ligetben, és ha az égiek is úgy akarják, öt napig, vasárnapig tart a cifra sokadalom. Délután 4 órakor még csak néhány kíváncsiskodó érdeklődött az események iránt, estére azonban már biztosan megtelik a liget, hiszen a finomabbnál finomabb ételeket és italokat kínáló árusok felkészülve várják a vásárlók legnagyobb rohamát is.
Tovább »

Szentistványi: Brutális facsonkolás alapos vizsgálat nélkül + FOTÓK

2011. július 29., péntek · 44 hozzászólás

tolgyfa02_gs Az LMP képviselője, a városkép- és környezetvédelmi bizottság elnöke szerint a napokban drasztikusan csonkítottak meg egy gyönyörű, koros tölgyfát a Ligetben, miközben az illetékesek elmulasztották a szükséges növény-egészségügyi állapotfelmérést.
Tovább »

Ligetfürdő-munkacsoport: Botka László mondjon le!

2010. április 8., csütörtök · 4 hozzászólás

A Ligetfürdő Civil Munkacsoport ismét a nyilvánosság színe elé állt, hogy felhívja a lakosok figyelmét arra, hogy szerintük Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere több ízben is hazudott fürdőügyben, ezért a munkacsoport nevében Bóka Zoltán szóvivő lemondásra szólította föl a városvezetőt!
Tovább »

Fél év alatt épült fel az újszegedi plébánia – Panoráma

2009. szeptember 27., vasárnap · 14 hozzászólás

plebania_02 Hat hónap alatt készült el az új plébánia és közösségi ház az újszegedi ligetben a Szent Erzsébet-templom mellett. Kiss Imre plébános pénteken az első éjszakát töltötte az új lelkészlakásban. A plébánia 100 millió forintból épült fel, amelyet a beruházó Ligetfürdő Kft. finanszírozott.
Tovább »

Öt napig tartó grillezés a Ligetben

2009. augusztus 14., péntek · 6 hozzászólás

grillfesztivalsajttaj Nemzetközi ízek, grillverseny, gyermekeknek palacsintasütő-verseny – többek között ezek az újdonságok is jellemzik az idei, VII. Szegedi Nemzetközi Grillfesztivált. A fesztiválra érkeznek vendégtáncosok Oroszországból, Lengyelországból, Szerbiából és Bulgáriából, és a tánc mellett ígéretük szerint a helyi gasztronómiai különlegességekből is készítenek néhány tányérral.
Tovább »

Védegylet: Fürdőügyben átverték a szegedieket

2009. június 18., csütörtök · Hozzászólok

alairas1Mélységesen antidemokratikusnak és a szegediek érdekeivel ellentétesnek tartja a Ligetfürdő-tranzakciót a Védegylet szegedi csoportja. A civilek szerint a Gomba lebontása és a SZUE-nak a korábbi ígéretekkel szemben történt bezárása ellehetetleníti a helyi úszóélet valamennyi szintjét. Éppen ezért tiltakozó aláírásgyűjtést kezdeményeztek. Az újszegedi Liget csonkítása miatt pedig az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordultak. Tovább »

Júniusi sörünnep a ligetben

2009. május 30., szombat · Hozzászólok

sorfesztsajtaj4Ismét az újszegedi ligetben rendezik meg a sörfesztivált június 10. és 14. között 17. – tájékoztatta portálunkat Puskás László, a rendezvény egyik főszervezője, majd hozzátette, hogy sörszállító lovaskocsi járja jövő héttől a szegedi utcákat, így népszerűsítik a városban a XVII. Szegedi Sörfesztivált. Tovább »

Majális: Jöttünk, vettünk, győztünk?

2009. május 2., szombat · Hozzászólok

majalispalics25


Mi a közös egy tízemeletes garázskocsmájában, egy Szeged melletti kisvárosban, a ligetben és Palicsban? Mindenhol tartanak szabadtéri sziesztát május elsején. Csakhogy mindenhol egy kicsit másként. A SZEGEDma.hu most egy igazán nagyot merített, hiszen egy határon átívelő “majálistúrára” vállalkozott, hogy a különbségeket, egységeket betűbe öntve tálalja fel, hogy kóstoljon szabadon az agy… Tovább »

LMP – Megvalósítható a középút?

2009. május 1., péntek · Hozzászólok

lmp2A Lehet Más a Politika (LMP) nevű, civileket tömörítő szervezet, amely tavaly ősztől már bejegyzett pártként működik, Szegeden is megkezdte kampányát, kopogtatócédulákat gyűjtött a Klauzál és a Széchenyi téren, és május elsején a Ligetben is felállítja standját. A zöld mozgalomból párttá alakult tömörülés önmagát politikai ideológiákon kívül helyezi, elmondásuk szerint minden kérdésben az ember oldalára helyezkedik, így képvisel akár konzervatív, baloldali vagy liberális értékeket. Tovább »

Civil összefogás: Nem a fák tehetnek a kezelő hanyagságáról!

2009. március 9., hétfő · Hozzászólok

Mit várnak el a civilek a zöldterületek kezelőjétől?

Civil és zöld szervezetek közös nyilatkozatban tiltakoznak a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által Szegeden az utóbbi időben foganatosított fakivágási dömping ellen. Álláspontjuk szerint a kft. sok esetben elhanyagolja a növény-egészségügyi vizsgálatokat, jogszerűtlenül kezel védett területeket, indokolatlanul vág ki fákat. Az öt szervezet által aláírt dokumentumot alább teljes terjedelmében közöljük. Tovább »

Kivágásra vagy rothadásra ítélve – II. rész

2009. február 11., szerda · Hozzászólok

Tegnapi cikkünkben a Széchenyi tér eltünedező kisebb-nagyobb fáinak próbáltunk utánajárni a Védegylet képviselőjével. De a város számos más pontján is – Tisza Lajos körút, Gutenberg utca, újszegedi Liget – találhatunk érthetetlen módon kiirtásra ítélt vagy éppen ellenkezőleg, ki nem vágott és ezért életveszélyessé vált növényeket. A felmerült kérdésekre a Környezetgazdálkodási Kft. illetékesétől kértünk válaszokat, Gila Csaba azonban megjelenés előtt visszavonta nyilatkozatát. Tovább »

Hová tűnnek a százéves szegedi fák? – I. rész

2009. február 10., kedd · Hozzászólok

Széchenyi tér, Tisza Lajos körút, Gutenberg utca, újszegedi Liget – feldarabolt faóriások, kivágásra előjegyzett akácsor, súlyos balesetet okozó leszakadt platánág. Mi az oka, hogy egyre gyakrabban szerepel Szeged faállománya rossz színben a hírek között? Az utóbbi évek furcsa körülmények között eltűnt és a közeljövőben kivágandó fáinak jártunk utána a város zöldterületéért küzdő Védegylet képviselőjével. A témával kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük Gila Csabát, az önkormányzat növény-egészségügyi felelősét is, aki azonban a beszélgetés hanganyagának elolvasása után visszavonta nyilatkozatát. Tovább »

Mária-napok a Szent Erzsébet plébánián

2008. szeptember 9., kedd · Hozzászólok

Több mint hét évtizede, egészen pontosan 1937 óta ünnepli meg Mária születésnapját és névnapját az újszegedi Szent Erzsébet plébánia. Ekkor az újszegedi Ligetben egy Lourdes-i barlangot építettek, ahová az annak idején megtartott rendezvényre tömegek jártak el imádkozni. Tovább »

SZÍN-en vagyunk!

2008. augusztus 30., szombat · Hozzászólok

Mások írták: blogszemle via dulifuli

Tegnap Újszegeden sétáltam a méltán híres ligetben. A liget egy csöppnyi oázis ebben a szép nagy városban. Megdöbbenve láttam, hogy néhány SZINező fiatalember nyilvános illemhelynek használja a templom oldalát.

Következő oldal »