Botka évnyitója: Jövőre kezdődik az uszodaépítés! + FOTÓK

BC5K1859

Szeged idei költségvetési főösszege 35,6 milliárd forint – közölte Botka László a Közéleti Kávéház estjén, ahol elhangzott, hogy 2017 tavaszán elkezdődik a fedett uszoda építése, míg ebben az évben a tavalyi 200 millióval szemben már 300-at költenek út- ás járdaépítésekre. Ezeken felül óvodák és rendelők felújítását is tervezik, Dorozsmán például megkezdődött egy új egészségügyi centrum tervezése is.

A hagyományokhoz híven ezúttal is a Közéleti Kávéház estjén számolt be Botka László polgármester a várost érintő tervekről, akit Kozó Attila, a VTV vezetője kérdezgetett. A díszterem zsúfolásig megtelt, zömében nyugdíjasok voltak kíváncsiak a szocialista városvezetőre, illetve a baloldali önkormányzati képviselőket, valamint cégvezetőket láttunk a padsorok között.

Botka először röviden kommentálta a közelmúlt országos eseményeit, üdvözölte a miskolci tanárok tiltakozását, mint elmondta, egy dolgot mondhatunk: „köszönjük, veletek vagyunk”. Szerinte azért jár köszönet, mert a pedagógusok nem önmagukért, hanem a gyermekekért küzdenek. Bírálta a haza oktatási rendszert, elmondta, hogy a központosítás valóban kiegyenlítette a különbségeket, ahogy a Fidesz mondta, nevezetesen a jobb iskolák helyzete romlott, míg a kevésbé jók nem változott pozitív irányba. „Tehetséges gázszerelők országa vagyunk” – kommentálta a nemrégiben napvilágot látott közbeszerzési listát, míg Kövér Lászlónak és Ákosnak a nőkről mondott véleményével kapcsolatban megjegyezte, hogy tudnánk nekik ötleteket adni, hogy mit is kezdjenek magukkal. Úgy értékelte, hogy nem ötleteket kellene adni, hanem jó családtámogatási rendszerre lenne szükség.

Szeged idén a tavalyi költségvetési főösszegnél magasabb, 35,6 milliárd forintból fog gazdálkodni, amivel kapcsolatban az MSZP-s városvezető elmondta, hogy 2010-ban még 72 milliárd volt a napfény városának büdzséje. A 35,6 milliárd forint 35%-a, vagyis 12,5 milliárd a város saját bevétele – tudatta Botka László, s szerinte büszke is lehet a város a cégeire, amelyek bővültek, hiszen kevés település mondhatja el magáról, hogy költségvetésének 35%-át a helyi adóbevételek adják. Elmondta azt is, hogy a költségvetés egyharmadát fejlesztésekre fogják költeni, a kétharmadból ugyanis kihozható a működtetés.

Botka kijelentette, hogy mivel Szeged iskolaváros, ezért ha az oktatáspolitika kárt okoz, azt a napfény városa is megérzi. Az önkormányzatnak két célja lehet, hogy próbálja elősegíteni a színvonal megtartását, illetve, hogy tovább folytassa az oktatási intézmények fejlesztését, amelyre az elmúlt években is milliárdokat költött. Bejelentette, hogy 5,5 milliárd forint uniós forrásból 13 iskolaépület fog megújulni a jövőben.

A lakosságot nem adóztatják meg továbbra sem

Elmondta azt is, hogy a válság ellenére élénkült Szeged gazdasága, de ettől függetlenül nem lehet elégedett a város. A munkanélküliség alakulásával kapcsolatban megjegyezte, a kormány az 500 ezer közmunkással javítja a statisztikát, de az elmondható, hogy Szegeden 3,9% az álláskeresők aránya, ezzel szemben Kecskeméten 4,65, Pécsen 5,13, Miskolcon 6,9, míg Debrecenben 6,34%. Ezek az adatok pedig bizonyítják a szocialista politikus szerint, hogy nem igaz a kormány sikerpropagandája, hogy jobban teljesítünk, ám Szeged jobb az országos átlagnál.

Szegeden továbbra sem lesz lakossági adó – szögezte le Kozó Attila kérdésére Botka. Hazánk 23 megyei jogú városa közül 18-ban bevezettek valamilyen lakosságot terhelő adót, van ahol a lakások, üdülők után kell fizetni. Csongrád megye 60 települése közül pedig tavaly év végéig 41-ben vetettek ki helyi adót. Botka elmondta, hogy a kormány módosított is az előírásokon, ami a gyakorlatban azt takarja, hogy egy város arra vethet ki helyi adót, amire akar. Értelmezése szerint az önkormányzati rendszerből történő forráskivonást kompenzálja ilyenképp a kormány. A Fidesz trükkjének nevezte ezt, hiszen így nem közvetlenül az állam vet ki adót a lakosokra, hanem az önkormányzatokon keresztül valósul meg az adóemelés.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kihasználatlan, ipari hasznosításra is alkalmas telkeket azonban megadóztatják, a maximális adómértéknek nagyjából egyharmadát, 100 forintot vettnek ki. 209 darab olyan földterület van egyébként Szegeden, amely gazdasági besorolású és üresen áll, ezeket érinti az új adónem. Botka László hozzáfűzte, nem titok, ezzel a lépéssel talán elérhető, hogy a városnak el is adják ezen földterületek egy részét, ezt is ösztönzi az új adónem bevezetése.

BC5K1884

A 2020-ig Szeged számára dedikált 34 milliárdnyi uniós forrás felhasználásával kapcsolatban azt mondta, az ELI melletti ipari parkra, iskolák, óvodák fejlesztésére fognak költeni, folytatódik a városrehabilitáció Tarjánban és megvalósul Odesszában, de a Ligetre, a Stefániára és a vadasparkra is költenek majd az EU-s pénzekből. A pályázatokat azonban hiányolta a városvezető, hiszen 2014-ben kezdődött az uniós költségvetési ciklus, ahhoz képest kétéves csúszás van, ami szerinte félő, hogy azt vonja maga után, hogy elveszítünk bizonyos forrásokat.

Kevesebb gyerek születik, de gyarapszik Szeged lakossága

Öt év alatt 633 óvodással lett kevesebb Szegeden, igaz ebből mintegy 70-ez azon gyermekek adnak, akik szüleikkel külföldre költöztek. Megjegyezte, mielőtt a KDNP kitalálná, hogy Botka miatt kevesebb a születésszám, elmondta, ez országos tendencia, hazánkban mintegy 20 ezer csökkent az óvodáskorúak száma. Ezzel szemben Szeged lakossága 1000 fővel nőtt, s ezzel elérte a 172 ezret. Összességében az elmúlt években 8000-rel gyarapodott a megyeszékhelyen élők száma, ami Botka szerint bizonyítja, hogy élhető a város, és nem lefelé tart a lejtőn.

Mivel kevesebb a gyerek, ezért a városban lévő 50 önkormányzati óvoda közül ötöt kifutó rendszerben bezárnak – tudatta a polgármester. Dolgozókat azonban nem küldenek el, a nyugdíjkorhatárt elérőket nem fogják pótolni, így nem kerül senki utcára. 2,3 milliárdot fordítanak egyébként a következő időszakban az óvodaépületek modernizációjára, s ahogy Botka elmondta, két út van, vagy sok lepusztult óvodába jár egyre kevesebb gyerek, vagy pedig kevesebb, de modernebb épületekben gondoskodnak róluk.

Lesz uszoda és a déli Tisza-híd is épül

Elhangzott az is, hogy idén 500 millió forintot költ Szeged a régóta tervezett fedett uszoda kapcsán a telek kisajátításra, az előkészítésre és a terveztetésre, hogy 2016 végére komplexen elő legyen készítve minden ahhoz, hogy jövő évben, amikor elolvad a hó, meg is kezdődhessen az uszodaépítés az Etelka soron. A szocialista politikus értékelése szerint, ha a kormány sportberuházást akar támogatni, keresve sem találna jobbat, mint a szegedi fedett uszoda, kiváltképp annak tükrében, hogy az unió továbbra sem ad pénzt sportberuházásokra.

A tavalyi 200 milliós út- és járdaépítési keretet is jelentősen megemeli a város, 2016-ban már 300 millió forintot szánnak erre, de azt is figyelembe fogják venni, hogy a forgalmasabb utakra költsenek, ne például olyanokra, amelyeket néhány tucatnyian használnak mindössze.

Az ELI-vel kapcsolatban – amit egyébként többször is Szeged beruházásaként aposztrofált a városvezető, holott az az Európai Unió három országot érintő tudományos nagyprojektje – elmondta, mintegy 2 milliárd forintot költenek út- és kerékpárút építésre, továbbá a 70 hektáros innovációs parkra. A Szegedi Tudományegyetemmel közös programot valósít meg a város, hogy felkészüljenek a betelepülni kívánó cégek fogadására.

Szeged nélkül nem lehet sikeres Magyarország az uniós pénzek felhasználásában – jelentette ki Botka azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök – mint minden más megyei jogú városba – Szegedre látogat. Az MSZP-s politikus elmondta, köztudott, hogy nem ért egyet a kormány lépéseivel, irányvonalával, de egy területen van egyezség, nevezetesen közös érdek, feladat és felelősség, hogy ne vesszenek el az uniós pénzek, hanem fejlesztések és beruházások valósuljanak meg.

2017 tavaszán elkezdődik a fedett uszoda építése, míg ebben az évben a tavalyi 200 millióval szemben már 300-at költenek út- ás járdaépítésekre.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=604688

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 28.

58 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  58. kabinos
  2016. január 31., vasárnap, 13:06
  Válaszolok

  M$M…Te egy csomó bla..blát..leírtál de nem lettem okosabb.
  Írhattad voln,hogy igen és Mészáros Lörincz fogja építeni. Talán szavahihetöbb mint a lentiek.

 • '>
  57. M&M
  2016. január 31., vasárnap, 12:10
  Válaszolok

  Ja, és még egy, a városnak a p.mest. elmondása szerint 500 millió ft. áll rendelkezésre jelenleg az uszoda építésre. Na arra meg roppant kevés. Jó ha az előkészítő munkákat fedezi.

 • '>
  56. M&M
  2016. január 31., vasárnap, 12:07
  Válaszolok

  Nos kabinos úr, ezt sokan nem értik.
  A p.mester ugyan beszélt uszodaépítésről, de ez már így szokott lenni a választások közeledtével. Megfigyeltem, minden választások közeledtével előadja az uszodaépítést. Most is ez történhet, a dátumok alapján.
  Azt mondta, hogy a 2016 – 2017 évben előkészítik, és majd ha elolvad a hó megkezdik az építést. Az, hogy melyik téli hó olvad el, nem beszélt.
  Helyszínként az Etelka sorról beszélt.

  A jelenlegi uszoda felújítása hamarabb meg fog valósulni, főleg azok után, hogy a nagy német gumiipari cég /Continental – Contitex/ főszponzora a szegedi vízilabdacsapatnak, és a felújítást be is jelentették a szponzori szerződést követő sajtótájékoztatón.
  A felújítás egy korábbi tervek szerint nem kókány dolog lesz. Könnyűszerkezettel gyorsan lefedhető, a Vedres u. felé van is hely, így lesz lelátó is, öltöző meg ugye most is van. Vízgépészet korszerűsítése meg a befedéssel egy időben kivitelezhető. Remélhetőleg a KÉSZ Kft fogja kivitelezni, ebben óriási tapasztalatuk és gyakorlatuk van.

  Az viszont egy másik kérdés, hogy a közelmúltban,az egyik magyar sportadón már konkrétabban beszéltek a leendő szegedi sportcsarnokról. A riporter a Fazekas Erzsébet volt, a beszélgető partnere nevéről lemaradtam, de a lényeg így is hallható volt:
  “A szegedi sportcsarnok – kettős hasznosítású csarnok – meg fog épülni, befogadó képessége 8000 fő, ülőhely, a konkrét tervezési munkálatok folyamatban vannak. Az építkezés apropója, egy elnyert kézilabda világverseny megrendezése Magyarországon és a meglévő Bp. – i veszprémi, győri és debreceni csarnokok mellé egyet még kell építeni és Szegedre esett a választás.”
  Én úgy gondolom, hogy ez egy központi – állami – beruházás lesz, de ez sem biztos, ugyanis a MOL – PICK Szeged tulajdonosai és szponzorai is tervezik egy új, nagy befogadóképességű csarnok építését, így az sem kizárt, hogy közös építkezés lesz.

 • '>
  55. kabinos
  2016. január 31., vasárnap, 11:24
  Válaszolok

  Valaki magyarázza el nekem!!!
  Uszodaépítés???? hol??? én csak átalakításrol tudok ami egy taknyolás lesz. A szegedi sportnak egy kornak megfelelö modern uszodára inkluziv kiszolgáló egységekre van szükségük. A jelenlegi szinvonal vízilabdában egy legalább 3000 lelátót igényel. Nagyobb úszóversenyekre 1000 fölött van a nevezés. A kísérökröl szülök stb nem is beszélve.
  Uraim mi lesz akkor és hol. Ja ha meg uszodát építünk akkor nagyon gazdaságos egy jégpálya mellette. Ugyanis ez energiaátvitel hütés fütés,amit nyugateurópában 40 éve csinálnak.

 • '>
  54. olvasó
  2016. január 31., vasárnap, 10:33
  Válaszolok

  Ha hiányolod, akkor te egy mazochista lehetsz! 🙂

 • '>
  53. SP
  2016. január 31., vasárnap, 09:10
  Válaszolok

  gémover hozzászólásokat hiányolom

 • '>
  52. durró Hunor
  2016. január 30., szombat, 08:54
  Válaszolok

  Aki beült tapsolni, az kap egy inyenes parkoló bérletet erre az évre is.

 • '>
  51. Őslakos
  2016. január 30., szombat, 07:42
  Válaszolok

  49. Ezen is elgondolkodtak a zártkörű párttaggyűlésen a szegedi böszme kampánybeszéde után?
  http://index.hu/belfold/2016/01/27/a_tarkinal_tarol_a_fidesz_esik_az_ellenzek/
  Pol-pot megye volt fóvárosa Szeged, a balliberálisok utolsó vidéki bástyája 130 ezer ember bánatára.

 • '>
  50. kleki
  2016. január 29., péntek, 19:05
  Válaszolok

  Gyenge és szomorú.
  Érdemi mondanivaló teljes hiánya fűszerezve egy kis Észak-Koreát idéző feelinggel.
  De itt még az odaszervezett hallgatóság se igazán lelkes.
  Az egész város olyan, mint az itteni hallgatóság.
  Sajnos.

 • '>
  49. racionalitás
  2016. január 29., péntek, 18:15
  Válaszolok

  Ezen is elgondolkodtak a zártkörű párttaggyűlésen a szegedi böszme kampánybeszéde után?
  http://index.hu/belfold/2016/01/27/a_tarkinal_tarol_a_fidesz_esik_az_ellenzek/

 • '>
  48. balcivil
  2016. január 29., péntek, 17:40
 • '>
  47. énismegmondom
  2016. január 29., péntek, 15:42
  Válaszolok

  43. Figyelj agymosott:
  Te magad írtad: “Nem tudom, hogy igaz e, mivel be sem mehettünk!” 😀

 • '>
  46. balfékek
  2016. január 29., péntek, 15:29
  Válaszolok

  40. “csak az mehet be akit a Botka vagy a Kozó elvtársak által alírt meghívóval rendelkeznek!”
  A VTV is csak addig közvetített amíg Botka előadta a propagandaszöveget.
  A rendezvény ezután átalakult zártkörű párttag gyűléssé?

 • '>
  45. nem NP
  2016. január 29., péntek, 15:20
  Válaszolok

  35.NP: vörös őrség
  “Már nem hozzászólásonként kapod a pénzt a pártkasszából?” – ellentétben veled!
  – Ezek szerint Botka már havi fixet fizet neked is valamelyik önkormányzati cégen keresztül?

 • '>
  44. brr
  2016. január 29., péntek, 14:56
  Válaszolok

  Botka ezt Viktortól tanulta, bár még fejlődnie kell. 🙂 Próbáljon meg civil földi halandó belépni a Kedves Vezető akármilyen pörformanszára.
  A sajtó? Már a Magyar Nemzés és a Hörrtévé is büdi nekije. 🙂

 • '>
  43. megmondom
  2016. január 29., péntek, 14:52
  Válaszolok

  42! Figyelj Botka bérenc!
  IGAZ!

 • '>
  42. énismegmondom
  2016. január 29., péntek, 14:26
  Válaszolok

  Nem igaz!

 • '>
  41. börcsökvince
  2016. január 29., péntek, 14:22
  Válaszolok

  Duro József-nek: Veszteség akkor lenne a városnak, ha valaki más fizetett volna a városnak a kutak használatáért! Mivel ilyen jelentkező nem volt, az a praktikus megoldás, ha mégis üzemelnek, mivel egyébként elapadnak!
  Jelentkezned kellett volna, hogy te fizetnél az üzemeltetésért! 🙂