Egyetem

Egyéniség és két félteke – ösztöndíjasok körében Jankovics Marcell + FOTÓK

Egyéniség és két félteke – ösztöndíjasok körében Jankovics Marcell + FOTÓK

2012. július 6., péntek
Egyéniség és két félteke – ösztöndíjasok körében Jankovics Marcell + FOTÓK

Fontos, hogy megőrizzék egyéniségüket a tehetségek – üzente a hallgatóknak a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségén Jankovics Marcell Kossuth- és Prima Primissima Díjas rajzfilmrendező, grafikus, író.

Az SZTE Tehetségpont keretében működő szervezet pályázatain összesen közel másfél millió forintot nyertek el az idén a jó eredményeket felmutató hallgatók: az összegyetemi szekcióban idén is öt fődíjat (fejenként 200 ezer forint) és öt különdíjat (fejenként 50 ezer forint) osztottak, valamint a biológus szekcióban két győztest (100 ezer forint) hirdettek még márciusban.

Miből lesz a cserebogár…?

Az ünnepségen – melyre a korábbi évek hagyományainak megfelelően a Természettudományi és Informatikai Kar diplomaátadó ceremóniájának keretében került sor – külföldi távollétek miatt három fődíjas, két különdíjas és a két biológus ösztöndíjas volt jelen. Átvehette fődíját Kálmán János végzős medikus, Czeglédi Eszter másodéves vegyész mesterszakos hallgató, valamint Szakács Nóra másodéves matematikus mesterszakos hallgató, aki a Kar Kiváló Hallgatója, valamint a Discipuli pro Universitate elismerésekben is részesült (az öt fődíjasról részletes írásunkat ITT olvashatják). Különdíjasként köszöntötték Berki Péter másodéves vegyész és Kohut Attila másodéves fizikus mesterszakos hallgatót (az öt különdíjasról szóló cikkünk ITT elérhető). Az alapítványi díszes emlékplakett mellett a biológus vándorkupát is egy évre magukénak tudhatják a biológus győztesek: Czifra Dorina és Tóth Andrea (részletek ITT). „Ismert a mondás Goethétől: a zsenialitás 95 százalékban szorgalom. Czeizel Endre mondta nekem harminc évvel ezelőtt, hogy Magyarország tízmilliós népességében egyidejűleg három zsenire lehet számolni. Nekem az a véleményem, hogy a tehetség valóban egy adottság, genetikusan is kimutatható” – magyarázta Jankovics Marcell, aki azt is elárulta, saját talentumait anyai nagybátyjától és apai nagynénjétől kapta, egyikük kifejezetten szorgalmazta, hogy ilyen irányú pályára menjen. Mint ismeretes, a rendezőt jelölték már Oscar-díjra is, valamint elhozta a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma díját.

Szándék, ötlet, fantázia

Jankovics Marcell arról is beszélt, egy ideje a kutatók tudják, hogy a bal és a jobb agyféltekének más funkciója van. A jobb félteke működése az európai, vagy fehér civilizációban és kultúrában háttérbe szorult. Ázsiában viszont, például Kínában több ezer képírásjelet kell megtanulniuk a gyerekeknek, ezáltal kiskoruktól edzésben van a jobb félteke is, és ez élethossziglan kitart. „Egy kisember nem csak a számolás és a szövegértés területén szerez biztonságot, hiszen intencióra, invencióra és fantáziára is szükség van minden téren: orvostudományban ugyanúgy, mint a vegyészetben. Én nem voltam jó kémikus, de az unokatestvérem a svájci kémiai társaság elnöke lett. Ő viszont nem tudott rajzolni” – árulta el a rajzfilmrendező. Kettőjükkel esett meg az a gyerekkori „teszt”, hogy a szülők azt kérték, hogy rajzoljanak egy-egy szöget. Míg unokatestvére egy geometriai szöget vetett papírra, a későbbi grafikus egy kalapács alá valót. „Ez két szemléleti mód, de mindkettővel lehet valahova jutni, és mindkettő egyéniséget jelez. Fontos, hogy az egyéniségüket őrizzék meg azok, akik tehetségesek, és használják mind a két agyféltekéjüket!” – összegzett a rendező.

„Jönnöm kellett…”

Jankovics Marcell portálunknak elmondta, megtiszteltetésként érte az alapítvány felkérése. „Nem minden meghívásra mondok igent, de nem lett volna szép dolog elutasítani egy olyan alkalmat, mikor fiatal tehetségeknek egy ilyen fantasztikus ember által adományozott ösztöndíjakról van szó. Sófi József a saját vagyonából áldoz arra, hogy fiatal tehetségeket ’meglökjön’ a pályájukon. Azt gondoltam, ha ehhez én kellek, akkor nincs mit tennem, jönnöm kell” – fogalmazott a rajzfilmrendező, aki annak ellenére is vállalkozott az útra, hogy kellemetlen emlékei kapcsolódnak az autópályához, az M7-esen korábban súlyos balesetet szenvedett.

Szenzációk helyett tehetségek

Az alapítvány az Év Szponzora 2012 díjjal tüntette ki Tóth Jánost, a Minimál Diszkont, a Minimál Csemege, a Latin Negyed és a Toscan Csemege tulajdonos ügyvezető igazgatóját, aki több éve támogatja a szervezetet, s ezáltal segíti a szegedi tehetséges fiatalokat. Minden páros évben egy sajtódíjat is adományoz a szervezet a céljainak népszerűsítését segítő újságíróknak. Idén Sári Zsuzsanna, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szerkesztőriportere részesült az elismerésben. „Újságíróként az a feladatom, hogy minden általam elérhető eszközzel bemutassam azokat, akikre büszkék lehetünk, akik példaként szolgálhatnak az ifjúságnak, a társadalomnak. Eleve olyan típusú újságíró vagyok, aki nem az úgynevezett szenzációkat, tragédiákat hajszolja, hanem azokról tudósít szívesen, akiknek a teljesítménye elismerést érdemel, akik mindent kihoznak magukból” – vallja Sári Zsuzsanna. Hozzátette: úgy véli, a kiválóságok lelkesedéséből és tettre készségükből környezetük és a hallgatók, nézők is erőt tudnak meríteni, ezért is kíséri figyelemmel Sófi József önfeláldozó munkáját. Jankovics Marcellel készített interjúnk jövőhéten olvasható!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.