Vélemény

Pártszínre tekintet nélkül

Pártszínre tekintet nélkül

2008. december 27., szombat
Pártszínre tekintet nélkül

De vajon lesz-e jövőre idegünk ahhoz, hogy végignézzük, hogyan sumákolják el politikusaink (pártszínre való tekintet nélkül) a valódi rendszerváltás utolsó lehetőségét, pont úgy, ahogy a kommunisták húsz éve?

Van rá egy évünk, amennyiben komolyan gondoljuk, hogy költséghatékonyabbá tehető az önkormányzati rendszerünk. Azért egy, mert a gazdasági válság éppen jó okot szolgáltat az önkormányzatok gatyába rázására, azonban azt követően már választások következnek, remélhetőleg a szabályozók figyelembevételével, kevesebb képviselőjelölt indulásával. (A még közbeeső európai parlamenti választás listás, így az nem zavar be!) A kérdés most már csupán az, hogyan oldják meg e közös feladatot a jelenlegi parlamenti pártok. Mert ugye ehhez - tetszik, nem tetszik - bizony konszenzus szükségeltetik. Ez a törvénymódosítás csak kétharmaddal mehet át, kell hozzá a Fidesz épp úgy, mint a szocialisták népes csapata. A kis pártok annyiban érdekesek, hogy a csökkentés jegyében nem próbálják e meg alacsonyabbra venni a Parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb értékét, de csak annyira, hogy ők még igen, a MIÉP és a Munkáspárt pedig semmiképpen ne jussanak be a remélhetőleg szintén legalább felére csökkentett számú képviselői helyre az Országházban és helyben. Szóval össze kéne fogni itten kormánypártoknak és ellenzéknek legalább ez ügyben, mert bizony komoly viták előtt állnak, még e kérdésben is. Hol is csökkentsünk, a listás helyek eltűnjenek-e? Vagy vegyük csak példának okáért, hogy hol, és miért pont ott húzódjanak majd az új képviselői körzetek határai. Mert ennek ugye a szavazók demográfiai arányain kellene múlnia, de nagy lesz a kísértés a választópolgárok pártszimpátia-térképeinek figyelembevételére is. És még egyszer, a listákkal mi legyen? Csak e kérdés évtizedekre eldöntheti főként a kis pártok sorsát. S ha ez így van, beláthatjuk, ismét rendszerváltozás előtt áll az ország. A gazdaság összeomlóban, a régi népképviseleti rendszer - mint annyi minden ez országban, mint anno az átkosban - tarthatatlan, de legalábbis luxusszámba megy. Új kerekasztal kell ide... De ezt, tartok tőle, csak mi tudjuk kikényszeríteni a képviseletünkre hivatkozó pártoktól. Pedig nincs mese, meg kell tennünk, mert vagy mi roppanunk bele ebbe a helyzetbe, vagy a rendszer. A kettő az egyben pedig a legrosszabb elképzelhető - bár kézenfekvő - forgatókönyv! Most van néhány napunk megbékélni magunkkal, a világgal, megcsodálni az összetartozás erejét. Van időnk végiggondolni az elmúlt hónapok történéseit, lélekben felkészülni az elkövetkező - várhatóan ennél is nehezebb - évre. De vajon lesz-e jövőre idegünk ahhoz, hogy végignézzük, hogyan sumákolják el politikusaink (pártszínre való tekintet nélkül) a valódi rendszerváltás utolsó lehetőségét, pont úgy, ahogy kommunisták húsz éve?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.