Csak legenda, hogy lövetni akartak a taxisokra – interjú a Taxis “blokád” könyv szerzőivel

2016. december 27., kedd · 8 hozzászólás

taxisblokad

1990. október 25-én a kormány váratlanul 65 százalékkal megemelte a benzin árát, amelyre válaszul először Budapesten, majd az egész országban megbénították a forgalmat a taxisok és a fuvarozók. A rendszerváltás utáni első tömegtüntetés váratlanul érte a kormányt és az ellenzéket is, de végül kompromisszumos megoldás alakult ki a néhai miniszterelnök, Antall József közreműködésével. A 26 évvel ezelőtti eseményekről tavaly ősszel két kötetes munka jelent meg a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum kiadásában. Az intézet két munkatársával Szekér Nórával és Riba Andrással beszélgettünk 1990 őszéről. Tovább »

„Nem lesz ebből baj, fiatalember?” – Szeged és a rendszerváltozás több mint negyedévszázad távlatából

2016. december 9., péntek · Hozzászólok

kommunizmus_relikviak10_gs

1956-ról és a rendszerváltásról tartottak konferenciát Szegeden. A kutató dokumentumai kiegészítették az események résztvevőinek emlékeit. Az 1989 óta eltelt időszakot ugyan másképp látják, de a demokratikus átalakulást ma is fontosnak tartják. Szubjektív beszámolónk a „Tetthelyre hívás” konferenciáról. Tovább »

Tisza Lajos Közéleti Egyesület: Szeged önmaga fogságába került – február 25. margójára

2016. február 25., csütörtök · 19 hozzászólás

tiszalajoskozeletiegyesuletVajon volt-e értelme, kézzel fogható haszna az ősök fáradozásának? – teszi fel a kérdést a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Bartha László, a civil szervezet elnöke. Az írást az alábbiakban változtatás nélkül közöljük. Tovább »

A rendszerváltásról gyűjt dokumentumokat a makói József Attila Múzeum

2015. október 7., szerda · Hozzászólok

A rendszerváltás huszonötödik évfordulója alkalmából, a makói József Attila Múzeum, fotó- és dokumentumgyűjtést szervez a makói és környező települések lakosság körében. A gyűjtés célja a rendszerváltással kapcsolatos emlékiratok, naplók, feljegyzések, levelek, fotók, plakátok összegyűjtése. Tovább »

Óvatos duhajok és értelmiségi gittegyletek – Tőkés Rudolf Szegeden elemezte a rendszerváltást + FOTÓK

2015. szeptember 27., vasárnap · Egy hozzászólás

tokes_rudolf07kf

A University of Connecticut emeritus professzora tiltakozik a rendszerváltás kifejezés ellen, ugyanis nem csak elitpaktumnak tartja, hanem kifogásolja azt is, hogy az ügynökök zavartalanul folytathatták tevékenységüket. Tovább »

Lezsák Sándor: százezreknek volt szerepe a rendszerváltoztatásban

2015. április 29., szerda · Egy hozzászólás

Százezrek vettek részt tevékenyen a rendszerváltoztatásban, ha nem is okvetlenül látványos tettekkel – mondta a negyedszázaddal ezelőtt történtekről a Nemzeti Fórum Kölcsey Körének szerdai rendezvényén Lezsák Sándor (Fidesz), a szervezet elnöke, az Országgyűlés alelnöke. Tovább »

Pozsgay Imre Szegeden: A szocialista rendszer életképtelen volt + FOTÓK

2015. április 9., csütörtök · 6 hozzászólás

pozsgay_imre11kf

Pozsgay Imre, a magyar rendszerváltás emblematikus figurája volt a Közéleti Kávéház vendége a Visszatekintés az elmúlt negyed századra című rendezvényen szerda este a SZAB Székházban. A politikussal folytatott beszélgetésen Mihail Gorbacsov és Grósz Károly szerepe mellett az 1956-os forradalom, a menekültkérdés és az alkotmányozás is felmerült. Tovább »

25 éve választ demokratikusan az ország

2015. március 25., szerda · Hozzászólok

szavazas1

Negyed évszázada, 1990. március 25-én zajlott le több mint negyven év szocializmus után az első szabad demokratikus választás Magyarországon. A történelmi események szegedi aspektusait kutattuk fel az egykori résztvevőkkel. Tovább »

Miklós Péter: Tudományos téren is jelentősen alkot az Emlékpont + FOTÓK

2015. február 15., vasárnap · 9 hozzászólás

miklos_peter04_gs

Január 1-jétől irányítja a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeumot Miklós Péter történész-muzeológus, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, aki az elmúlt években a SZINT Kft. szegedi önkormányzati cég ügyvezetőjeként is tevékenykedett. Elképzeléseiről, terveiről, az idei esztendő programjairól beszélgettünk. Tovább »

Tőkés László: “Az autonómia kérdése nem kishitűeknek való!”

2014. december 16., kedd · 4 hozzászólás

tokes3

Tőkés László erdélyi Európai Parlamenti képviselővel beszélgettünk a romániai rendszerváltozás 25. évfordulójának alkalmából az ellopott rendszerváltozásról, a romániai magyarok esélyeiről, képviseletéről, autonómiáról, a magyar külpolitikáról. Tovább »

“A rendszerváltás a magyar nép érdeme” – kerekasztal-beszélgetés Németh Miklóssal + FOTÓK

2014. november 18., kedd · 4 hozzászólás

kerekasztal_beszelgetes08_KF

A rendszerváltás meghatározó eseményeiről, a magyar-osztrák határnyitásról és a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokról értekezett Németh Miklós volt kormányfő, Bíró Zoltán, az MDF egykori elnöke és Raffay Ernő volt országgyűlési képviselő a Rektori Hivatal Dísztermében. Tovább »

Tőkés Rudolf: “Nem beszélhetünk rendszerváltásról”

2014. november 17., hétfő · 7 hozzászólás

tokes_rudolf_eloadas01_KF

A University of Connecticut nyugalmazott professzora tiltakozik a rendszerváltás kifejezés használata ellen, Szegeden tartott előadásán beszélt az Alkotmánybíróság példátlanságáról, a Nemzeti Kerekasztal mulasztásairól, Sólyom Lászlóról, legitimációról. Tovább »

Zeman: a csehszlovákiai forradalmat egy hamis hír robbantotta ki

2014. november 15., szombat · Hozzászólok

Az 1989. novemberi csehszlovákiai forradalom kirobbanásának konkrét oka nem a rendőrség tüntetők elleni beavatkozása, hanem a tüntetésen állítólag agyonvert egyetemista haláláról elterjesztett hamis hír volt – jelentette ki Milos Zeman cseh elnök szombaton Prágában egy vitafórumon, amelyen Václav Klaus volt államfővel beszélgetett a rendszerváltásról. Tovább »

Németh Miklós mesél a határnyitásról hétfőn Szegeden

2014. november 14., péntek · Hozzászólok

A 25 évvel ezelőtti történelmi jelentőségű eseményekről, a magyar-osztrák határnyitásról a kor főszereplői elmondják emlékeiket az SZTE Rektori Hivatal dísztermében 2014. november 17-én délután öt órától rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Tovább »

Paczolay: az alkotmánybíráskodásnak az alapjogokat kell védenie

2014. november 5., szerda · Hozzászólok

Az alkotmánybírósági hatáskörök szűkítése, az alkotmánybíró-választás rendjének megváltoztatása, illetve az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit felülíró alkotmányozási gyakorlat idején az alkotmánybíráskodás számára a túlélés is kérdésesnek tűnt, ezek után fontos eredmény, hogy az új szabályozás a jövőre nézve is megteremtette a hatékony alkotmánybíráskodás lehetőségét – mondta Paczolay Péter, a testület elnöke szerdán a rendszerváltás negyedszázados évfordulója alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián. Tovább »

Az 1989-es határnyitások a hódmezővásárhelyi Emlékpontban

2014. szeptember 16., kedd · Hozzászólok

Paneropai_pkinik

A 25 évvel ezelőtti rendszerváltoztatás világtörténeti pillanatait, a nyugati műszaki határzár lebontását, a Páneurópai Piknik és az 1989. szeptember 11-i határnyitás eseményeit idézi fel Jobst Ágnes történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa az Emlékpont Rendszerváltó portrék – rendszerváltó pillanatok című sorozatában szeptember 17-én délután 5 órai kezdettel a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény előadótermében. Tovább »

Balog Zoltán: közös európai teher a diktatúrák öröksége

2014. augusztus 19., kedd · Hozzászólok

A diktatúrák öröksége Európában egy közös, terhes örökség – jelentette ki a páneurópai piknik 25. évfordulóján a Konrad Adenauer Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett soproni konferencián kedden Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. Tovább »

A rendszerváltás személyes emlékeit gyűjtik Szegeden is

2014. május 19., hétfő · 2 hozzászólás

berlini-fal

Pénteken és szombaton a TIK-ben várják és digitalizálják az 1989-es fotókat, dokumentumokat, tárgyakat az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai. Az akció egy összeurópai kezdeményezés része. Tovább »

Típustörténetekkel készített korrajzot Csúri Ákos + FOTÓK

2014. április 12., szombat · Hozzászólok

csuri_akos_konyvbemutato06_gs

A médiában unalomig sulykolt közszereplők helyett a hétköznapok emberei szólalnak meg Csúri Ákos Honfoglalók albérletben című művében. A könyvet péntek délután mutatták be Szegeden, ahol a szerző Bátyi Zoltán újságíróval beszélgetett. Tovább »

Csúri Ákos országkrónikája az ötperces újságok korában

2014. április 5., szombat · 5 hozzászólás

csuri_akos01_gsOrszágkrónika emberi szemüvegen keresztül – a szegedi gyökerű Csúri Ákos a hétköznapi emberek perspektívájából vetette papírra a rendszerváltás óta eltelt negyed évszázadot. Könyvéről a SZEGEDma.hu portálnak adott interjújában beszélt. Tovább »

Pozsgay Imre és Lázár János beszélgetése a rendszerváltásról az Emlékpontban

2014. február 6., csütörtök · Hozzászólok

EPF1270Rendszerváltó portrék – rendszerváltó mondatok címmel indít sorozatot az Emlékpont a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából. Az 1989-es év történelmi, politikai eseményeiről Pozsgay Imre egyetemi tanárral, egykori államminiszterrel Lázár János országgyűlési képviselő beszélget február 8-án, szombaton 10 órától a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény előadótermében. Tovább »

A közmédia jövőre számos műsorral emlékezik az 1989-es eseményekre

2013. november 7., csütörtök · Hozzászólok

A jövő év folyamán számos műsorral emlékezik az 1989-es eseményekre azok 25. évfordulója alkalmából a közmédia, amelynek archívumában felbecsülhetetlen értékű képi és hangzó anyag található a rendszerváltoztatás idejéből – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel. Tovább »

Lázár: be kell fejeznünk a félbehagyott rendszerváltozást

2013. október 21., hétfő · 7 hozzászólás

lazarjanos_aug20_szgLázár János szerint be kell fejeznünk a félbehagyott, elsikkasztott rendszerváltozást, és erre készek és képesek is vagyunk. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ezt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Örökség Intézete október 23-ai megemlékezésén mondta hétfőn, Budapesten.
Tovább »

Hende Csaba: Recsken született 1956 és a rendszerváltoztatás

2013. szeptember 7., szombat · Egy hozzászólás

Recsken született 1956, a forradalomból pedig az 1990-es rendszerváltoztatás. Ez ma Recsk legfontosabb üzenete – jelentette ki Hende Csaba a recski büntetőtábor megszüntetésének 60. és a Recski Szövetség megalakulásának 25. évfordulóján az ÁVH által működtetett egykori munkatábor helyén kialakított emlékparkban tartott megemlékezésen szombaton. Tovább »

Létrejön a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum

2013. március 27., szerda · 5 hozzászólás

Több mint két évtized elteltével ma már objektíven lehet megítélni a rendszerváltást, ezért szükségessé vált egy olyan intézet felállítása, amely ezt a korszakot történeti, szociológiai, jogi és gazdasági aspektusokból egyaránt vizsgálva megfelelő módon tárja fel és mutatja be a rendszerváltás máig ható jelentőségű eseményeit a magyar társadalom számára.
Tovább »

Pol Pot megye és a Kecskemét-jelenség

2012. október 20., szombat · Hozzászólok

Szegeden is bemutatták a Forrás folyóirat július-augusztusi dupla számát, melyben a rendszerváltás előtti két évtized kulturális és politikai élete elevenedik meg a korszak főszereplőivel készített interjúkon keresztül.
Tovább »

Navracsics: a kormány nem történészklub

2012. július 4., szerda · Hozzászólok

A kormány nem egy történészklub – válaszolta Navracsics Tibor szerdán a Nyirő József újratemetésének ügyéről és a Horthy-emlékművekről kialakított véleményét firtató kérdésre az ATV reggeli műsorában. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter emellett arról is beszélt, tisztességes megoldásnak tartja, hogy a pártok támogatásából fizetik ki a vöröscsillag-perben a magyar államra kirótt 6.400 eurós kártérítést és perköltséget.
Tovább »

LMP: az elmúlt két év betetőzte a rendszerváltozás kudarcát

2012. május 28., hétfő · 5 hozzászólás

Az elmúlt két évben a kormány padlógázzal száguld előre egy zsákutcában, miközben sikerült betetőzniük a rendszerváltozás kudarcát – értékelte a kabinet első félidejének tevékenységét LMP-s szemszögből Jávor Benedek. A frakcióvezető az MTI-nek adott interjújában azt mondta, pártjuk nagyobb teret akar szentelni az utcai politizálásnak, miközben a korrupciós ügyek felderítésére koncentrálnak.
Tovább »

Vélemény: Böjtre fogva

2012. április 9., hétfő · 10 hozzászólás

Mára oda jutottunk, hogy már tisztességesnek látszani is nehéz a politikában, a hatalom mámora pedig (mint a keszonbetegség: amikor túl hamar akarunk a mélyből a felszínre jutni) a legtisztességesebbek idegrendszerét is megtámadhatja.

Tovább »

Pozsgay Imre: egy nemzeti elkötelezettségű politikus életútja Kádártól Orbánig + FOTÓK

2012. február 2., csütörtök · 14 hozzászólás

pozsgai_imre14_gs Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházának dísztermében rendezték meg azt a fórumot, amelynek díszvendége a Kádár-korszak meghatározó politikusa, a rendszerváltás egyik kulcsembere, tevékeny részese és formálója, Pozsgay Imre volt.
Tovább »

A totalitárius rendszerek áldozataira emlékeztek Európában

2011. augusztus 23., kedd · 12 hozzászólás

Először emlékeztek kormányzati szinten is közösen az Európai Unió tagállamai a totalitárius rendszerek áldozatairól kedden; Navracsics Tibor szerint Magyarország a totalitarizmus áldozatainak kárpótlása és rehabilitációjuk tekintetében is jó eredményeket ért el; az MSZP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is megemlékezett az eseményről.
Tovább »

A Páneurópai Piknikre emlékeztek Sopronpusztán

2011. augusztus 20., szombat · Hozzászólok

Magyarországnak soha nem szabad a szuverenitás és a szabadság útjáról letérni, ezt szimbolizálja a Páneurópai Piknik Emlékpark – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Páneurópai Piknik 22. évfordulójára megújult létesítmény avatásán szombaton az 1989-es határnyitás helyszínén, Sopronpusztán.
Tovább »

Vélemény: Nyaralás, pihenés, feltöltődés

2011. augusztus 19., péntek · 3 hozzászólás

Nekünk a Balaton a tengerünk, nem kell nekünk sem Adria, sem Görög- vagy Spanyolország, mondogattuk anno, a 80-as évek végéig. Azután hirtelen ránk borult a fene nagy demokrácia, vele együtt a világútlevél, és akkor gyorsan változott a nyaraláshoz való hozzáállásunk is.

Tovább »

Következő oldal »