Vélemény

Márki-Zay Péter: Előtérben az ambíciók, háttérben a város?

Márki-Zay Péter: Előtérben az ambíciók, háttérben a város?

Szerző: Fekete Artúr
2023. december 4., hétfő
Márki-Zay Péter: Előtérben az ambíciók, háttérben a város?

Márki-Zay Péter neve az utóbbi időben ismét egyre gyakrabban felbukkan az országos politikai színtéren, de nem azért, hogy beszámoljon a vásárhelyi sikerekről. Múlt hét folyamán a SzegedMa megjegyezte, hogy a polgármester közösségi oldalán alig-alig szerepel Vásárhely. Nos, úgy tűnik, azóta tovább mélyítette ezt a tendenciát. A hódmezővásárhelyi polgármester számos alkalommal támadta a kormánypártok intézkedéseit és politikusait, ami önmagában már komoly probléma: egy megyejogú város vezetőjének inkább az együttműködésre, mintsem a konfliktusokra kellene összpontosítania. Emellett országjárásra is sor került, és a múlt héten Brüsszelben tárgyalt olyan politikusokkal, mint Daniel Freund és Vera Jourová, akik ismertek a magyar kormány elleni fellépésükről, és markáns szerepük van abban, hogy Magyarország nem jutott hozzá a nekünk járó uniós forrásokhoz. Ám vajon milyen hátrányok érhetik emiatt a város mindennapjait?

A kritikusok szerint, Márki-Zay Péter országos politikával való foglalkozása során háttérbe szorítja a városi ügyeket és problémákat. Sok helyi lakos teljes joggal érzi úgy, hogy a polgármester inkább a saját politikai ambícióit népszerűsíti, és nem eléggé foglalkozik a helyi kérdésekkel. A város fejlesztése, az oktatás intézmények helyzete, és az egyre erősödő kártevőproblémák mind olyan kiemelt kérdések, amelyekre a városlakók várnának megoldásokat.

Márki-Zay Péter brüsszeli találkozói további aggodalmakat vetnek fel a város számára. Az ellenzéki politikus látszólag az országos és európai uniós választások küzdelmébe merül, miközben a városi ügyek háttérbe szorulnak. A polgármester saját oldalán közzétett beszámolójában Brüsszelben tett útjáról Vásárhely csak azért szerepel, hogy Lázár Jánost támadja, míg a pártja érdekei és Ukrajna EU csatlakozása külön bekezdést kapnak a szövegben.

Ezt követően jogosan merül fel az emberbe a kérdés Márki-Zay tényleg csak egy ugró deszka ként tekint városra, amiről ez idáig nem volt képes tovább rugaszkodnia?

A polgármester kommunikációja továbbra is inkább a politikai rivalizálásra, a személyes és pártja népszerűségének növelésére összpontosít, mint a városa fejlődésére és a helyi problémák megoldására. Ez jól látszik abból is, hogy adventi gyertyagyújtásra elment megmutatni magát, de máris a kormány ellenes „korrupció ellenes” konzultációjával van elfoglalva, ami eddig nem mondható túlzottan sikeresnek.

Az elégedetlen vélemények egyre gyakrabban jelennek meg a polgármester közösségi média oldalán, ahol a brüsszeli tárgyalásokról készült képei alatt a polgárok számon kérik rajta, hogy „Tessék azt tenni, amit vállalt!”. Ha a korábbiakból levonhatunk egy következtetést, akkor az az, hogy ha Márki-Zay lesz a pártja listavezetője - amit az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nem zárt ki -, akkor még kevesebb időt fog fordítani a napi vásárhelyi ügyekre.

Minden város megérdemel egy olyan vezetőt, akinek a települése az első!

- olvasható bejegyzései alatt.


 

Bár elsőre agyonmantrázott kifejezésnek tűnhet, de jelen helyzetben véleményem szerint egyáltalán nem az. Legyen szó Vásárhelyről, Szegedről vagy bármelyik más településről az országban, mind olyan polgármestert érdemelnek, akik városukért élnek, nem pedig eszközként tekintenek rá saját ambícióik eléréséhez.



 



 



 



 



 



 



 

 

Fekete Artúr avatar
Szerző: Fekete Artúr
Szerző: Fekete Artúr

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.