Politika

Márki-Zay nem Hódmezővásárhellyel foglalkozik

Márki-Zay nem Hódmezővásárhellyel foglalkozik

Kovács György
2023. november 27., hétfő
Fotó: AFP / Kisbenedek Attila
Márki-Zay nem Hódmezővásárhellyel foglalkozik

Márki-Zay Péter hiába nem kapott országosan bizalmat a választóktól - sőt, történelmi vereségbe vezette a balliberális pártokat, akik fél millió szavazót vesztettek - továbbra is inkább az országos politikának hódol. Ennek kárát pedig a hódmezővásárhelyiek szenvedik, akik hiába választották meg, alig foglalkozik velük, miközben a lakosoknak havi 1,5 milliónyi adóforintjukba kerül csak a polgármesterük fizetése.

Fotó: Márki-Zay Péter Facebook oldala. 

 

A mai világban szinte elengedhetetlen, hogy egy polgármester a közösségi médiát használva kommunikáljon a választópolgárokkal. Különösen igaz ez a megyei jogú városok esetében, ahol gyakran nincs más hatékony eszköz a lakosokkal való közvetlen és gyors kapcsolattartásra. Egy polgármesternek prioritásként kéne kezelje a helyi ügyeket, és nem lenne szabad hagynia, hogy saját pártja vagy más politikai ambíciók elhomályosítsák ezt a célt, mivel a választóktól helyi ügyekre kap felhatalmazást egy polgármester.

Bár elméletben ez szépnek hangzik, gyakran tapasztalható, hogy ez a gyakorlatban nem mindig valósul meg. Különösen észrevehető ez Márki-Zay Péter, az ellenzék bukott miniszterelnök-jelöltje esetében, aki közösségi médiás kommunikációjában ritkán helyezi előtérbe Hódmezővásárhely helyi ügyeit. Sokkal inkább a kormány kritizálására, vagy a pártjára és annak ambícióira összpontosít.

 

Márki-Zay Facebook tevékenységét november 11. és 25. között elemeztük

Ezen időszak alatt összesen 68 bejegyzést tett közzé, melyek közül 57 az országos politikával, csupán 10 pedig kizárólag Vásárhely helyi politikájával foglalkozott. Az "MZP Őszintén" elnevezésű posztok közül csak egy foglalkozik mindkét témakörrel, azonban itt 8 témából mindössze kettő tartalmaz vásárhelyi ügyeket.

 

Diagram: Szeged Ma. Forrás: Márki-Zay Péter hivatalos Facebook oldala

Ahogy a fenti diagramból jól látható, az országos ügyek kapnak túlnyomó többséget Márki-Zay Facebook posztjai között, és alig-alig jut helyi politikai kérdéseknek hely. 

Mindössze minden hetedik poszt foglalkozik a városával. 

Érdemes összehasonlítani ezt más polgármesterekkel. Botka László bejegyzéseinek többsége egyértelműen szegedi tartalmú, bár nehéz lenne kategorizálni, mert szereti összemosni a helyi dolgokat az országossal. Ennek egyik abszurd példája, amit a minap produkált. Gratulált a szegedi Dr. PhD Álmos Péter doktor úrnak a Magyar Orvosi Kamarában történő elnöki kinevezéséhez, majd az egészségügy országos állapotáról kezdett panaszkodni. 

Márki-Zay ellenpéldájaként lehet említeni Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester Facebook tevékenységét, akinek az utolsó 20 posztjából mindegyik a várossal kapcsolatos.

Az EP kampányra is nagyobb hangsúlyt fektet, mint a városra

A helyzet még érdekesebbé válik, ha összehasonlítjuk a vásárhelyi posztok számát az "Ébresztő, Magyarország!" című országjárásra vonatkozó tartalmak számával, amely lényegében az EP választásra való kampányának a része. Márki-Zay mindössze 11 posztban említi a vásárhelyi politikát - bár mint írtuk, az sem csupán Hódmezővásárhelyről szól. Ezzel szemben Márki-Zay Péter csak az országjárástól már 26 bejegyzést tett közzé, azaz ha csupán az országjárás és Hódmezővásárhely megjelenését nézzük, akkor is jelentősen alulmarad a város.

 

Diagram: Szeged Ma. Forrás: Márki-Zay Péter hivatalos Facebook oldala

Érdemes megjegyezni, hogy mióta 2018 februárjában polgármesternek választották, Márki-Zay mindig talált magának valamilyen országos témát. Ezek lehetnek a kormány elleni tüntetések, vagy a miniszterelnökségért folytatott sikertelen kampánya, most épp az EP választások. 

Van véleménye erről? Írja meg nekünk közösségi oldalunkon vagy a velemenyszegedma@mediaworks.hu e-mail címre!

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.