Politika

Márki-Zay antiszemita politikust küldene az EP-be

Márki-Zay antiszemita politikust küldene az EP-be

2023. október 17., kedd
Márki-Zay antiszemita politikust küldene az EP-be

A Márki-Zay Péter vezette MMM is állít EP listát és bár a pártelnök azt sem zárja ki, hogy listavezető legyen, arról az ATV, Egyenes Beszéd műsorában beszélt, hogy győzelem esetén mást küld ki maga helyett, amennyiben Hódmezővásárhelyen újrázni tud polgármesterként. A kiküldetésre szánt emberekből egyet nevesített meg, Bana Tibort, az MMM alelnökét, aki ex-jobbikosként többször is antiszemita botrányba keveredett.

Emlékezetes, a Jobbik 2012-ben járatta csúcsra a zsidóellenes kirohanásait, egyben ekkor védte legjobban az iszlamista palesztinokat. Ekkor javasolta az Országgyűlésben Gyöngyösi Márton, hogy listázzák a zsidó származású embereket, mert nemzetbiztonsági kockázatot lát bennük.

Bana Tibor, a Jobbik Vas megyei elnökeként Szombathelyre hívta Gyöngyösi Mártont lakossági fórumot tartani, pár hónappal a botrányos felszólalása után, amely felháborodást váltott ki a helyiekben. Számtalan magánszemély, civil szervezet, különböző politikai pártok és a Szombathelyi Zsidó Hitközség is tiltakozásukat fejezték ki az esemény ellen.

„Újra összeáll a magyarellenes nagykoalíció” - címmel adott ki közleményt

Bana Tibor szerint a számtalan szervezet, párt és a Szombathelyi Zsidó Hitközség, amely a zsidók listázása ellen emelte fel hangját, egyszerűen magyarellenesek.

Mint fogalmazott,

Ahogy a budapesti, Együtt Jeruzsálemért Alapítvány által szervezett demonstráció alkalmával, úgy ezúttal is összeáll a magyarellenes nagykoalíció, ismét összefog a Fidesz és az MSZP, akik a Szombathelyi Zsidó Hitközséggel, a Hit Gyülekezetével, valamint az Együtt 2014-gyel közösen állnak ki a nemzeti érdekek következetes és megalkuvásmentes képviselete ellen."

Az akkor Jobbik által finanszírozott újságban - amely Bana közleményét is kiadta - ennél is keményebben fogalmaztak, a cikkben olyanokat olvashatunk, minthogy: „A szombathelyi patkányok és zsidók ma reggelre teleragasztották a Jobbik irodáját sugárveszélyt jelző matricákkal. A megyében akkora hecckampány folyik Gyöngyösi ellen, hogy az döbbenet. Összefogott mindenki a zsidó állam védelmében.”

A lap megjegyezte azt is, „kevesebb mint egy nap alatt a megye szerves és szervetlen egyesületei összefogtak a zsidó apartheid állam szuverenitása mellett.”

A lakossági fórumon is kiállt a zsidók listázása mellett

A Drót Infó nevű lap írása alapján, a Savaria Fórum kérdésére, miszerint szerencsés volt-e elhívnia párttársát Szombathelyre, Bana így felelt: „mindenképpen igen!” Majd Gyöngyösi „zsidólistázó” szavaira utalva kijelentette:

igény van az őszinte beszédre, hogy tárjuk fel kendőzetlenül az ország problémáit.”

A magyar-izraeli meccsen iráni zászlóval pózolt és az antiszemita megnyilvánulásoktól sem határolódott el.

Kép forrása: Nyugat.hu

A Gyöngyösi féle botrány előtt is már az antiszemitizmus árnyéka vetült az akkor jobbikos országgyűlési képviselőre. 2012. augusztus 15-én a magyar labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzést játszott Izrael ellen. A meccsre kilátogatott Bana Tibor, akiről a nézőtéren fénykép is készült – iráni zászlót tartó hölgyek társaságában.

A Nyugat nevű lap megjegyezte azt is, a lelátón mocskos zsidózás, Palesztina és Mussolini éltetése, továbbá számtalan egyéb antiszemita megnyilvánulás volt hallható. A cikket azzal a címmel jelentették meg, hogy „Iránnak szurkolt a jobbikos képviselő”, erre pedig reagált is Bana Tibor:

Természetesen nem Iránnak, hanem Magyarország csapatának szurkoltam a mérkőzésen. Nem elhatárolódásként, csak a tisztánlátás végett jelzem, hogy nálam csak egy magyar sál volt."

Az ügyben megkerestük Márki-Zay Pétert és Bana Tibort, cikkünket frissítjük válasz esetén.

Borítókép: Bana Tibor Facebook oldala

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.