Vélemény

A magyar sajtó egy részének CSUDÁLATOS tájékoztatásáról!

A magyar sajtó egy részének CSUDÁLATOS tájékoztatásáról!

2021. április 14., szerda
A magyar sajtó egy részének CSUDÁLATOS tájékoztatásáról!

Történt az, hogy lapunk kérdéseire részletesen reagált az SZTE az új takarító cég miatt kirobbant ügyben, amelyre keményen ráült a politikának egy része, és suhan rajta most is. Az SZTE alaposan válaszolt, bőven kifejtve a helyzetet és az okokat is a saját nézőpontjából. A helyzet nagyon röviden a következő - az SZTE álláspontja szerint:

  • tavaly karácsony előtt hirtelen felmondta a takarítócég a szerződést,
  • 8 napjuk maradt, hogy új céget találjanak, amely kitakarít 160 ezer négyzetmétert,
  • átveszi a dolgozókat, rendezi azok elmaradt béreit, és munkajogi státuszát,
  • és a jövőben is tisztességesen kifizeti őket, járulékokkal együtt;
  • eközben az SZTE megvizsgálja, saját hatáskörbe vonják-e a takarítást, vagy inkább szakcéggel végeztessék el;
  • ugyanis csak egy átmeneti időre szerződtek (kényszerből) egy új céggel a takarításra.
https://szegedma.hu/2021/04/visszautasitja-az-szte-a-politikai-tamadasokat

A HVG "tájékoztat"

A HVG "átvette" a SzegedMától a hírt, de v.é.l.e.t.l.e.n.ü.l nem működik a hivatkozás linkje, azaz a teljes cikkünkre már nem tud átnavigálni a kedves HVG olvasó.

A lap a cikkünk érdemi és lényegi részét viszont nem szemlézte le, így viszont jelentősen csorbította az SZTE állásponjtát is (ami persze bennünket nem érint, de a hírt igen).

Ugyanis a lap névtelen munkatársa elfelejtette leírni, hogy az új és csak átmeneti ideig takarító cégnek azért lett magasabb a vállalkozási díja elődjénél egyebek mellett, mert átvette a korábbi cégtől a dolgozókat, és a több mint 120 takarító járulékát és bérét is fizetniük kell - az SZTE kiírásának megfelelően, amely egyébként "megmentette" ezeket az embereket a munkanélküliségtől.

"A takarítócég kiválasztása során kiemelt feltételünk volt, hogy a nyertes vállalkozó rendezze a takarítók addig zavaros munkajogi státuszát és fizesse ki a hónapokig elmaradt munkabérüket is – ezt a kérésüket jelezték felénk ugyanis a cég munkatársai. Feltételül szabtuk tehát, hogy a nyertes pályázó vegye át és foglalkoztassa tovább azokat a munkatársakat, akik erre igényt tartanak” – indokolta lapunknak az SZTE a vállalkozói díj különbségeit.

Tájékoztat Szeged hivatalos önkormányzati kiadványa

A HVG csorbított szemléjét szemlézi le ezek után Botka László kiadványa, a szeged.hu - véletlenül sem megemlítve, hogy a forrás a SzegedMa: még tovább húzva és aprózva eredeti cikkünk eredeti állításait, és az SZTE álláspontját (ami persze bennünket nem érint, de a hírt igen, tesszük hozzá újra). Mindezek után már-már lényegtelen apróság, hogy Szeged hivatalos lapjának vonatkozó "cikke" nem is a helyzetről, vagy az álláspontok tényszerű bemutatásáról szól, hanem sokkal inkább a momentumos Mihálik Edvin futtatásáról, és népszerűsítéséről. A fiatal politikus ugyanis rendre szeret belekötni az SZTE vezetésébe, bár időnként rendesen mellényúl. Mondjuk nincs ezzel egyedül.

https://szegedma.hu/2021/04/a-kozeledo-rektorvalasztas-miatt-keverik-botranyokba-az-szte-t-gyanitjak-az-egyetemen

Hogyan olvassa a tájékozódni vágyó ember a sajtót itthon?

Mi azt tudjuk javasolni jó szívvel mindenkinek, hogy akit a valóság érdekel, az minél több - ámde ellentétes "pólusú" - médiumot kövessen egyszerre, és ugyanazt a hírt, témát legalább 3-4 különböző forrásból olvasson el. Akkor kisebb az esélye, hogy belefut olyan "hírekbe", mint a HVG-nek és a szegedi önkormányzati lapnak ezek a fenti "híradásai".

(Borítóképünk forrása: Al Margen / INNEN van, és nagyon ajánljuk)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.