Visszautasítja az SZTE a politikai támadásokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Részletesen reagált lapunk kérdéseire az SZTE az új takarító cég miatt kirobbant ügyben, amelyre ezúttal is ráült a politikának egy része. Sőt, a momentumos Mihálik Edvin már feljelentést is vízionált. Az SZTE közölte: minden szabályos volt és "tisztelettel szeretnék kérni a különféle politikai szerveződéseket és szereplőket, hogy ne keverjék bele politikai játszmákba az egyetemet".

Az SZTE vezetése minden eddigi döntésénél az egyetem érdekeit tartotta és tartja szem előtt, és ez a jövőben is így lesz; ettől eltántorítani bennünket senki nem fog tudni – közölték.

A Szegedi Tudományegyetemet váratlanul és hirtelen állította kész helyzet elé a takarítással megbízott vállalkozó akkor, amikor felmondta a megállapodásunkat tavaly karácsonykor. Akkor nyolc munkanapunk maradt arra, hogy megszervezzük a teljes intézmény zavartalan takarítását, ami 160 ezer négyzetmétert jelent

– árulta el az SZTE. “Ezért – a rendkívül kevés idő miatt – háromszereplős meghívást bonyolítottunk le törvényesen, minden szükséges szabály betartásával. A takarítócég kiválasztása során kiemelt feltételünk volt, hogy a nyertes vállalkozó rendezze a takarítók addig zavaros munkajogi státuszát és fizesse ki a hónapokig elmaradt munkabérüket is – ezt a kérésüket jelezték felénk ugyanis a cég munkatársai. Feltételül szabtuk tehát, hogy a nyertes pályázó vegye át és foglalkoztassa tovább azokat a munkatársakat, akik erre igényt tartanak” – írták.

A sajtó egy részében és a különféle politikai szereplők által a nyilvánosságban név szerint megvádolt kollégánk, aki felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadó, semmilyen módon nem vett részt sem a takarító cég kiválasztásában, sem a kapcsolódó szerződés előkészítésében, összeférhetetlensége a Kbt. és a Ptk. szabályai szerint sem állapítható meg. 1,5 százalékos – jelképes – tulajdonrészéről is lemondott abban a cégben, amely végül – átmeneti ideg – az intézmény takarítását elvégzi – tették hozzá.

Szeretnénk leszögezni a tényt, hogy sem a korábbi, sem a mostani vállalkozói díj összege nem aránytalan, hanem megfelel a korábbi (2009-es) és a jelenlegi (2021-es) piaci feltételeknek. Ráadásul a mostani – átmeneti – díjból a több mint 120 takarító szabályos foglalkoztatásával járó költségeket is rendeznie kell a nyertes társaságnak

– emelték ki.

A járványhelyzet okozta nehézségek miatt egyelőre nem fejeződött be az a belső vizsgálat, amelynek célja kideríteni, hogy érdemes-e intézményünk takarítását saját hatáskörben elvégeztetni; vagy kedvezőbb az SZTE számára, ha továbbra is vállalkozói szerződés alapján, megismételt, nyilvános közbeszerzést követően végeztetjük el ezt a feladatot egy szakcéggel. Mindent megteszünk, hogy ez a vizsgálat mielőbb lezáruljon – közölték.

Tisztelettel szeretnénk kérni a különféle politikai szerveződéseket és szereplőket, hogy ne keverjék bele politikai játszmákba az egyetemet; ne próbáljanak önmaguknak – így vagy úgy – politikai előnyt kovácsolni a Szegedi Tudományegyetemet felhasználva, és azon átgázolva. Ahogy eddig, úgy ezután is a jövőre összpontosítunk; az itt tanuló fiatalokat képezzük; gyógyítjuk a térségben élőket; kutatunk; Szegedet, a régiót és az országot szeretnénk erősíteni a tudáson keresztül. Kérjük, tartsák ezt tiszteletben

– írták végezetül.

Előző sztori

Csaknem kétmillió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett eddig Magyarországra

Következő sztori

Kétmilliót fizethetnek a Márki-Zay Péter feleségét rágalmazó cikkek miatt

Legutóbbi hasonló cikkek