Tudomány

Palkovics: az a cél, hogy a lézerközpont a saját lábára álljon

Palkovics: az a cél, hogy a lézerközpont a saját lábára álljon

2019. április 10., szerda
Palkovics: az a cél, hogy a lézerközpont a saját lábára álljon

Az innovációs és technológiai miniszter terjedelmes interjút adott az Indexnek, melyben több dolog is tisztázódott annak kapcsán, hogy három kutató is azonnali hatállyal felmondott a szegedi ELI-ALPS lézerközpontban. A miniszter hangsúlyozta, a közösség számára hasznos kutatások indulnak 2020-ban.

Palkovics László a portálnak elárulta, a három kutató félreérti a helyzetet,a magyar kormány nem akar beavatkozni az intézet tudományos munkájába, két államilag támogatott projekttel segíti az intézet fenntartását.

A miniszter szerint a kormány egy Nobel-díjas és egy Nobel-díj esélyes kutatói projektet támogat kormányhatározatban, ebben pedig nincs semmilyen kivetni való.

A felmondott kutatók kapcsán elmondta, őkannak a tudományos tanácsadói testületnek a tagja, amelynekaszegedi ELI tudományos képességeinek a megalapozása a feladata. "Az ő hatáskörük arra nemterjed ki, hogy a szegedi lézerközponttól független kutatási projektekről döntsenek. Márpedig ezek nem az ELI sajátprojektjei, az ELI-től különálló szervezetek a gazdái, a megítélt támogatás nem az ELI-beérkezik.

Az ELI-hez oly módon kapcsolódnak, hogy az ott elérhető lézeresplatformokat felhasználóként tervezik igénybe venni, illetve laborterületekre lehet szükségük" – magyarázta.

Ezen felül hozzátette, hogy a kutatók által kifogásolt átvilágítást félreértik, hiszen az ezzel a feladattal megbízott Krausz Ferenc világhírű fizikus, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, de összesen tucatnyian végzik el ezt a feladatot és még a miniszter tervezi mások felkérését is a feladatra.

"Fel fogom kérni Gérard Mourou-t, Tajima Toshikit, a TAE Technologies tudományos igazgatóját, akivel nemrég írtunk alá egy megállapodást, Roland Sauerbrey urat, a német Helmholtz Zentrum (HZDR) szakemberét, és fel fogom kérni Mezei Ferenc részecskefizikust is. Ebben a magyar kormányé mint fenntartóé a felelősség, és teljesen legitim dolog, hogy kérünk véleményeket az intézet jelenlegi helyzetéről" – jelentette ki.

"Az intézet kutatóhelyként csak a jövő évtől kezd el üzemelni" – mondta Palkovics. "Azt szeretnénk, hogy Szegeden a magyar kutatókon kívül mások is megjelenjenek, és hozzák ide magukkal a pályázati támogatásaikat, amelyekből részben finanszírozható lesz az intézmény. A külföldi kutatások ide vonzásához nemzetközi partnerek kellenek, de azt elmondhatom, hogy azok az elődeink, akik ezért a lézerközpontért felelősek voltak, nem tartották fontosnak az ehhez szükséges nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítését. Amíg ezen a kutatóhelyen magyar kutatón kívül más nem jelenik meg, addig a magyar államnak kell fenntartani az intézményt. Az éves fenntartási költséget több milliárd forintra becsüljük, ennek pontosítása most zajlik" – fejtette ki a miniszter. Palkovics arra is kitért, hogy 2020-ban kezdődik el a lézerközpontban a kutatói munka. "Az intézet kutatóhelyként csak a jövő évtől kezd el üzemelni.

Azt szeretnénk, hogy Szegeden a magyar kutatókon kívül mások is megjelenjenek, és hozzák ide magukkal a pályázati támogatásaikat, amelyekből részben finanszírozható lesz az intézmény.

A külföldi kutatások ide vonzásához nemzetközi partnerek kellenek, de azt elmondhatom, hogy azok az elődeink, akik ezért a lézerközpontért felelősek voltak, nem tartották fontosnak az ehhez szükséges nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítését. Amíg ezen a kutatóhelyen magyar kutatón kívül más nem jelenik meg, addig a magyar államnak kell fenntartani az intézményt. Az éves fenntartási költséget több milliárd forintra becsüljük, ennek pontosítása most zajlik" – mondta. A kutatások közt szerepel egy, a nukleáris hulladékkezelési projekt, valamint a molekuláris ujjlenyomatokhoz fűződő kutatás. Előbbi a nukleáris anyagok lebomlásának több ezer éves időtartamát szűkítené néhány száz évre, utóbbi pedig a rák korai diagnosztizálásában válhat úttörő megoldássá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.