/

ELI: 20 milliárdos rákkutatást finanszíroz a kormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyetlen csepp vérből megmondható lenne a betegség már a daganat kialakulásának 0. percében. Ezzel szinte egészen biztosan gyógyítható lenne a rák. Mégsem tetszik mindenkinek!

Akinek csak egy perce van egy hírt elolvasni, annak íme a legfontosabb tények:

  • Durván veszteséges az ELI – eszi a milliárdokat

  • Új vezetőt neveztek ki az ELI élére február végén

  • Aki elerendelt egy alapos belső vizsgálatot (pénzügyi átvilágítást)

  • A kormány időközben bejelentette, és a Magyar Közlönyben ki is hirdette, hogy 20 milliárdos rákkutatást finanszíroz az ELI-ben, a német Max Planck Kvantumoptikai Intézet korábban már Nobel-díjra is esélyesnek gondolt igazgatója: Krausz Ferenc vezetésével

  • Egyetlen csepp vérből megmondható lenne a betegeség már a daganat kialakulásának 0. percében. Ezzel szinte egészen biztosan gyógyítható lenne a rák.

  • Három tudós, köztük két német felmondott, mert nem értenek egyet a pénzügyi vizsgálattal, és szerintük politikai döntés volt a 20 milliárdos kutatás

Durván veszteséges az ELI: évente 7 milliárdba kerül

A szegedi léterkutató központ 80 milliárdból épül (csak 2021-ben lesz teljesen kész), aminek 85%-a uniós pénz, a többit a magyar kormány adta. Évente 7 milliárd forintba kerül az ELI működtetése, amit elsősorban tudományos kutatásokból kellene fedezni – de ilyenek nincsenek,

a központ brutális veszteséget termel, csak úgy folynak el a milliárdok.

A kormány ezért új vezetőt nevezett ki az ELI élére, aki azonban nem tudós, hanem olyan menedzser, aki a bankszektorból érkezett. Az új vezető pedig el is rendelt egy alapos pénzügyi átvilágítást, hogy kiderítse: hol, milyen projektek miatt folynak el a gigászi pénzek számolatlanul.

Ez azonban nem tetszett három tudósnak, akik közül kettő német, egy pedig magyar, és felmondtak. (Majd egészen az Indexig rohantak.) Faigel Gyula, Széchenyi-díjas fizikus, az MTA rendes tagja; Reinhard Kienberger, a müncheni műszaki egyetemről és Gerhard G. Paulus, a Jénai Friedrich Schiller egyetemről nem értenek egyet a pénzügyi vizsgálattal – ebből az Index írt hosszú cikket, és szerintük politikai döntés volt a 20 milliárdos kutatási alap is.

Na, de milyen kutatásról van szó?

20 milliárd forint rákkutatásra egy Nobel-díj esélyessel

A magyar kormány egy márciusi kormányhatározatban kicsit több, mint 20 milliárd forinttal dobta meg az ELI-t. A feladat az, hogy

olyan módszert fejlesszenek ki, ami hatékonyan képes felismerni a daganatos betegségeket (daganat kialakulását), hogy ezt a lehető legkorábban orvosolni tudják.

Ez az úgynevezett Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ.

Idén a kormányhatározat szerint 2,7 milliárdot, 2024-ig pedig további 17,9 milliárd forintot kap majd a központ.

A rákkutató programot a német Max Planck Kvantumoptikai Intézet korábban már Nobel-díjra is esélyesnek gondolt igazgatója: Krausz Ferenc vezeti. Olyan technológián dolgoznak, ami még kísérleti szakaszban van, de ha sikerül, egyetlen csepp vérből megmondható lenne a betegeség már a daganat kialakulásának 0. percében.

Ezzel szinte egészen biztosan gyógyítható lenne a rák.

Előző sztori

618 millióból újítják fel Szeged egyik legrosszabb útját

Következő sztori

Száraz aljnövényzet égett Domaszéknél

Legutóbbi hasonló cikkek