Szórakozás

Ugyanazok az arcok a SZIN-en, mégis drágul a bérlet

Ugyanazok az arcok a SZIN-en, mégis drágul a bérlet

2019. február 18., hétfő
Ugyanazok az arcok a SZIN-en, mégis drágul a bérlet

Még csak 12 fellépőt jelentettek be az idei fesztiválra, máris látszik, hogy a lineup szinte semmivel sem különbözik az előző évekétől. Ráadásul a hazai fellépők rendszeres vendégei a város koncerthelyeinek.

Újabb SZIN-fellépőket jelentettek be hétfőn. Az augusztus végi fesztivál lineupja a brit The Prodigyvel, Majkával, a Cloud9+-szal és a The Biebersszel erősödött. A négynapos rendezvényre a hónap végéig 20 ezer forintért lehet bérletet váltani, majd szépen emelik a fesztivál kezdetéig 26 ezer forintra az árat. A helyszínen már 30 ezerbe kerül majd egy tikett. Az e heti bejelentés után már 12 fellépőről tudni, ebből három külföldi és kilenc magyar. Az első etapban a Clean Banditet harangozták be, ők még önálló koncerten nem léptek fel Magyarországon. Egyedül a tavaly májusi női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjén léptek színpadra, ezen kívül fesztiválokon koncerteztek.

A második külföldi fellépő a rádiók által agyonjátszott Sofiát jegyző Alvaro Soler, aki még sosem koncertezett az országban, csakis a TV2 meghívására érkezett hazánkba 2017-ben. Nem úgy, mint a The Prodigy, akik szinte minden évben részt vesznek valamelyik magyar fesztiválon, de 2012-ben a Budapest Sport Arénában koncerteztek. Az eseményre az állójegyek 7900 forintnál indultak hét évvel ezelőtt. A magyar lineup a szokásos fesztiválfellépőket sorakoztatja fel eddig. Még tavaly bejelentették Rúzsa Magdit, aki tavaly májusban a borfesztivál utolsó napján ingyenes koncertet adott a Dóm téren. Beharangozták az Anna and the Barbiest, akik áprilisban koncerteztek a JATE-ban telt ház előtt 2200 forintos belépő mellett.

A napokban bejelentett Cloud9+-szal közösen tartott bulit a JATE-ban tavaly márciusban a Follow The Flow összesen 1400 forintért. Azóta a Cloud9+ októberben és decemberben is fellépett az egyetem rektori hivatala alatt. A Szegeden gyakran fellépő együttes 2015 óta minden évben fellép a fesztiválon.

Ugyanígy 2015 óta SZIN-ez a The Biebers is, akik tavaly márciusban koncerteztek a JATE-ban 1300 forintos jeggyel lehetett megnézni őket, egy hónap múlva pedig ugyanitt lépnek majd fel.

A SZIN előtt még nőnapon koncertezik a városban Majka. Fotó: Kovács Ferenc

Tartja a sorozatát a Punnany Massif is, akiket 2012 óta minden évben látni a fesztivál színpadán. Legutóbb az IH-ban léptek fel, ahová 4500 forintért lehetett jegyet váltani. A Halott Pénz sem először jár majd a fesztiválon, hiszen 2015 évente koncerteznek a Partfürdőn, de a Vad Fruttik ebben az évtizedben csak kevésszer maradtak le a fesztivál fellépőinek névsoráról. Majkáék 2015-től váltak a fesztivál rendszeres koncertezőivé, de tavaly már Curtis nélkül lépett fel, hiszen

a színpadon jelentette be a rapper, hogy többé nem zenélnek együtt.

A televíziós műsorvezetőként is ismert Majka akkor társa drogproblémáival indokolta a szakítást, azóta

Curtis már elvonón is járt

. Majka az idei SZIN-re elővételes bérletet váltóknak már adott koncertet novemberben, de március 8-án az újszegedi sportcsarnokba hozza el Aréna Showját, ahová 4900 és 5900 forint között lehet jegyet váltani.

Ezek alapján kiszámoltuk, hogy mennyibe kerülne az ezekre a koncertekre váltott jegy. A számításhoz csak az elővételes és ha álló- és ülőjegy el volt különítve, akkor az előbbit vettük figyelembe. Így jutottunk az eddigi tizenkét fellépő alapján 26700 forintra, ami majd' 7 ezerrel drágább, mint a még pár napig kapható elővételes bérlet.

Ha valaki erre azt mondaná, "na látják, a SZIN olcsóbban hozza ide nekünk ezeket a fellépőket", azoknak jeleznénk: igen kevés esély mutatkozik rá, hogy valaki minden koncertet elejétől a végéig megnézzen a Partfürdőn, mivel az egyes színpadok programjai sokszor ütik egymást.

Máshol sosem látott világsztárokkal készülnek

Míg a SZIN sorra jelenti be a városban évente nagyjából kétszer is fellépő sztárokat, addig máshol óriási sztárparádéra készülnek. Sopronban a Volt Fesztiválon a teljesség igénye nélkül a Black Eyed Peas, Slash és a Papa Roach koncertezik, a zamárdi Balaton Sound, főleg elektronikus zenei fesztiválon pedig a The Chainsmokers és Armin Van Buuren a legnagyobb nevek. Előbbire most 35 ezer forint a bérlet, a Soundra már 69 ezret kérnek.

2017 után idén újra Magyarországon koncertezik a Foo Fighters. Fotó: MTI

Viszont a Sziget majdnem minden héten robbantja az országos sajtót. Először Ed Sheerant harangozták be, majd a Foo Fighterst, februárban pedig Post Malone-t jelentették be és itt még nem állt meg a világsztárok sora.

A szervezők tolla idén is elég vastagon fogott, hiszen 100 ezerbe fáj egy bérlet a hét napos fesztiválra, de összehasonlításként a 2017-ben az Arénában koncertező Foo Fightersre 22 ezer forintot kellett fizetni, hogy valaki a 20 év óta először Magyarországon járó zenekarra bulizhasson.

3-400 millióba kerülhet a fesztivál

A SZIN-re elhívott külföldi fellépők körülbelül 100-150 ezer euró körül mozognak – állítja egy rendezvényszervező forrásunk. Azaz átszámítva 30 és 45 millió forint közti sávban lehet őket elhívni koncertezni. „Ez alapján feltehetően 3-400 millió forintos összköltségvetésből szervezhetik a SZIN-t. Ebben a sávban található a tavalyi SZIN-en fellépő Faithless, a Clean Bandit most pörgő dj barátai, valamint a Pet Shop Boys is, amiről az előző évben kiderült, hogy nem ennyi pénzt fizettek nekik” – célzott arra, hogy a brit duó

duplagázsiért

, bruttó 70 millió forintnál is többért jött el koncertezni a SZIN-re.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.