Szegeden dupla gázsi jár a Pet Shop Boysnak?

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Majdnem nettó 58 millió forintért jön el a SZIN-re a Pet Shop Boys. Elsőre ez igen magas gázsinak tűnik, még a britek leghírsebb pop duója esetében is. 

A június 22-i közgyűlés előterjesztései között szerepel, hogy az idén 50 éves fesztiválra “a rendezvény jubileumhoz méltó megrendezéséhez” 50 millió forint külön támogatást ítélt meg az önkormányzat. A hivatalos dokumentumból kiderült az is, hogy

a SZIN idei legismertebb külföldi fellépője a Pet Shop Boys együttes lesz, melynek koncertjére augusztus 24-én kerül sor. A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője az együttes menedzsmentjét ellátó, CAGE TOURS LLP nevű szervezettel már megkötötte a 185 000 EUR, azaz (a teljesítés napján) 57 579 400 forint+ÁFA összegű szerződést, melynek pénzügyi teljesítése – a népszerű együttes fellépésének biztosítása érdekében – 2018. március 22. napján megtörtént.

Az irtózatosan magasnak tűnő ár – ami több mint 73 millió forintot jelent bruttóban – a cateringet, a szállást és az utat nem tartalmazza.

Az árat azonban sok tényező befolyásolja a nemzetközi fellépők esetében. Azt is figyelembe veszik, hogy épp mennyire népszerű az együttes, mennyire hívják őket koncertezni máshova, mennyire népszerű a rendezvény és mekkora közönség előtt kell fellépniük. Ezen felül csökkenti az árat, ha környékbeli országokban is fellépnek ugyanabban az időszakban, így nem kell a fél világot átutazniuk csak azért, hogy Magyarországra jöjjenek. Szempont az is, hogy a menedzsment illetve a fellépők ügynöksége mennyi jutalékot számít fel.

Rendezvényszervezésben jártas forrásainktól úgy tudjuk, hogy

a Pet Shop Boys négy éve 80-100 ezer euróért (az akkori árfolyamon számítva 24-31 millió forint) lépett fel a Budapest Parkban, ez az ár sem tartalmazta az utat és a szállást. Összehasonlításképp az idei SZIN másik fellépője: Sean Paul tarifája, információnk szerint 100-120 ezer euró. 2015-ben a Scooter 25 000 euróért lépett fel, az akkori árfolyamon számítva majdnem 8 millió forint.

Extrém tarifákról is hallottunk: például a Metallica és a Guns N’ Roses 1-1 milliárd forintért koncertezik.

A magyar sztárok sem olcsók
Néhány hete járta be a sajtót egy lista, melyen a magyar popzene top előadóinak java szerepelt a hozzájuk tartozó díjazással. A rekorder Rúzsa Magdi 3 400 000 forinttal, aki a másfél órás koncerthez még 650 forintot is felszámol leutazott kilométerenként. Charlie például 1 265 000 forintért koncertezik szintén 90 percet.
Előző sztori

Ötvenmillióból újulnak meg játszóterek Szegeden

Következő sztori

Biciklitolvajt keres a rendőrség – videó!