Szeged

Megszűnik Szegeden a Momentum-frakció?

Megszűnik Szegeden a Momentum-frakció?

Mihálik Edvinnek teherré vált a pártja

Kovács György
2 órája
Megszűnik Szegeden a Momentum-frakció?

Változások korát éljük - írta közösségi oldalán Mihálik Edvin, a Momentum szegedi frakcióvezetője, aki holnaptól már más posztot fog betölteni.

 

A politikában tagadhatatlanul jelentős változások történtek az elmúlt időszakban, kiváltképp a Momentum háza táján. 2019-ben országosan még közel 10 százalékot értek el az EP-választáson, Szegeden pedig megközelítették a 13 százalékot. A párt támogatottsága már 2023-ban apadni kezdett, Donáth Anna ezt azzal próbálta orvosolni, hogy a velük szövetséges DK-val kezdett hadakozni. A trükk nem jött be, tovább zsugorodott a támogatottságuk. Szegeden személyesen Cseh Katalinnal próbáltak egy kis tömeget produkálni, de az utcafórumnak tervezett esemény egy sajtótájékoztatóba csapott át az érdeklődés hiányában.

Majd nyáron jött a hideg zuhany: Országosan csupán 3 százalékot értek el az EP-választáson, Szegeden pedig 5 százalékot.

Ezzel az eredménnyel pedig kiesett mindkét képviselőjük az Európai Parlamentből, de ilyen eredménnyel az Országgyűlési választásokon sem érik el a küszöböt.

 

Mihálik Edvinnek teherré vált a párt?

Bejegyzése szerint be akarja fejezni a politikai csatározásokat és helyette "Szeged jövőjét kell a középpontba helyezzük". Ennek kezdeményezésére pedig nem alakítja meg újra a szegedi Momentum-frakciót, hanem helyette létrehozza a Szeged Jövője Frakciót, amellyel közösséget szeretne teremteni azoknak, akiknek "szenvedélye Szeged jövője" és egy zöld várost építenének. 

Hamarosan pedig létrehozza a Szeged Jövője Egyesületet is.

Körmendi Zoltán, momentumos szegedi képviselő azzal a szöveggel osztott meg egy az új frakcióról szóló bejegyzést, hogy "Szenvedélyünk Szeged — ezért városunk jövője a legfontosabb kérdés számunkra." Noha arról nem esik szó, kikkel alakul meg az új frakció, valamint az egyesület, feltételezhetjük, hogy nem más pártoktól szipkáz el képviselőket Mihálik Edvin, hanem jelenlegi párttársaival közösen hozza létre kezdeményezését. Azonban ha egyetlen párttársát is magával viszi az új frakciójába - például az erről posztoló Körmendi Zoltánt - akkor nem marad elég momentumos politikus a szegedi közgyűlésben, hogy azok létrehozhassanak egy szegedi Momentum-frakciót. Jó eséllyel Nagy Sándor alpolgármester is kísérni fogja Mihálik Edvint az új frakciójába, akit még Botka László küldött a Momentumba.

 

A Botkával való szövetség fennmarad

Mint arról beszámoltunk, Mihálik Edvin továbbra is folytathatja Botka László zöld tanácsnokaként, de a bejegyzésében is egyértelműsíti, továbbra is hű szövetségese marad az egykori szocialista városvezetőnek. 

Mihálik Edvin kiemelte, új frakciójával készek elfogadni a feladatokat, 

amivel a város közgyűlése vagy a polgármester megbíz minket.

Az irányvonalat is egyértelműen belőtte: kvázi zöld tanácsnoki pozícióját végezné el a frakciójával. Mint írta, "számtalan kihívás áll Szeged előtt a következő 5 évben", a felsoroltak mindegyike pedig lényegében a klímaváltozással és a zöld programokkal függnek össze. Ígérete szerint a következő hetekben, hónapokban több témával és megoldási javaslattal fognak előállni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.