Politika

Az ellenzéki pártok reagáltak a DK-Momentum háborúra

Az ellenzéki pártok reagáltak a DK-Momentum háborúra

Többen is markáns véleményt fogalmaztak meg

Kovács György
2023. november 21., kedd
Fotó: Papajcsik Péter / Index
Az ellenzéki pártok reagáltak a DK-Momentum háborúra

Donáth Anna egyre többször szúr oda a DK-nak, kiváltképp Gyurcsány Ferencnek. Szerinte a legerősebb ellenzéki párt a hazugság kultúráját képviseli és gúzsba köti az egész ellenzéket. Az üggyel kapcsolatban próbáltuk megkeresni az ellenzéki pártok szegedi politikusait, azonban senki sem nyilatkozott. Az ATV több sikerrel járt, akik „Kitört az ellenzéki belháború!” címmel készítettek riportot.

Gyurcsány Ferenc, Donáth Anna
 

Mondani szokás, összenő, ami összetartozik. Az ellenzéki oldalon ennek évek óta vagyunk szemtanúi, azonban most némi zavar támadt. Az egyre kevésbé népszerű Momentum háborút indított saját szövetségese ellen – feltételezhetően ezzel szeretnék elkerülni további zsugorodásukat. Az ATV riporterének azt állította Donáth Anna, hogy nyilatkozataiban nincs semmilyen furfangosság, szerinte csak kimondta azt, amit mindenki gondol.

 

MSZP: öncélúság és sértődöttség, amit a Momentum csinál

Az MSZP nem foglalkozik más pártok vitáival

- nyilatkozta az MSZP Sajtóosztálya. Hozzátették, már nem látnak esélyt arra, hogy megszülethessen egy olyan összefogás, amelyet ők szorgalmaznak. A szocialisták elégedetlensége tükröződik Kunhalmi Ágnes egy héttel ezelőtti interjújában is, ahol azt mondta,

a többi ellenzéki párt az elmúlt 12-13 évben azzal volt elfoglalva, hogyan lehet az MSZP infrastruktúráját, bázisát, humánállományát használni, kihasználni majd lerombolni.

Kitért arra is, hogy ugyanazt a tortát szeletelgetik az ellenzéki pártok, és kiábrándítónak tartja, hogy a megosztottságot generálják.

Én azt gondolom, hogy ezek az egyéni akciók a politikai öncélúságról szólnak, és egyfajta sértettségről. Amikor Donáth Anna és a Momentum arról beszél, hogy nekik jár a jussuk, meg hogy többet szeretnének ebből a tortából.

 

LMP: látszatkonfliktus és hiteltelen hisztéria, amit Donáth Anna művel

Az LMP sajtóosztálya Ungár Péter közösségi oldalon tett bejegyzéseit javasolta, ahol a társelnök többször is foglalkozott az üggyel.

Legelső bejegyzésében felhívta rá a figyelmet, hogy nem Gyurcsány Ferenc hibája, hogy az ellenzék nem csak megkerülhetetlen erejévé vált, hanem pártja is a legerősebb lett. Ezért politikai felelősségvállalással a DK-n kívül az összes ellenzéki párt tartozik, mert nem voltak képesek jobb alternatívát nyújtani. Ebben a bejegyzésében kiemelte azt is, hogy hiteltelen úgy támadni Gyurcsány Ferencet és a DK-t, hogy közben évek óta szövetségesek. Továbbá üres moralizálásnak tartja, mivel azt sem jelentette ki Donáth Anna, hogy a jövőben semmilyen választáson nem fognak együtt indulni a DK-val.

Egy későbbi bejegyzésében egyenesen látszatkonfliktusnak nevezte a történéseket. Megosztotta azt is:

A Momentum a mai napig folytat egyeztetéseket a Demokratikus Koalícióval önkormányzati helyekről.

Az egyik oka annak, hogy a Momentum hadat üzent a DK-nak az, hogy a Momentumban belső konfliktusok vannak. A DK politikájának morális tartalma változatlan, akkor is ilyen volt a DK, amikor egy Donáth Anna nevű pártelnök aláírta a közös listát a DK-val. Semmi sem indokolja azt, hogy most kezdjék el a DK-t hazugozni. Az időzítésre azért nincs magyarázatuk, mert a külvilágban ilyen magyarázat nem létezik. Erre magyarázat a belső világukban található meg.

Végül egy negyedik bejegyzésben arra jutott Ungár Péter, hogy

A hisztériaellenzék, amely önmagáról önmagáért beszél, hogy önmaga morális mércéjét megüsse kudarcra van ítélve. Donáth Anna és Márki-Zay Péter hisztériájának az alternatívája az LMP.

 

Jobbik-Konzervatívok: Kirakat-civakodás

A jobbik-Konzervatívok jobboldali, konzervatív közösségként nem kíván a baloldali pártok kirakat-civakodásában részt venni

- válaszolták tömören.
 

Párbeszéd-Zöldek: Momentum-DK belügy

Donáth Anna mondatait és a Momentum-DK konfliktust a két párt belügyének tekintjük

– írta a sajtóosztályuk, akik hozzátették: az elkövetkezendő választásokon a két párt összefogásra van ítélve.
 

Mi Hazánk: Donáth Anna nem vehető komolyan

Majd ha a Momentum külön indul a választásokon, és az országban sehol nem támogatnak DK-s jelöltet, akkor majd elhisszük Donáth Anna szavait

- nyilatkozták, akik szerint nem vehető komolyan úgy a Momentum állítása, hogy 2022-ben még egy listán indultak.
 

DK: Sok sikert Donáth Annának

Bár a DK-hoz kötődő Nyugati Fény többször is tűz alá vette a Momentumot Donáth Anna kirohanásai óta, maga a DK rendszerint hallgat a témában. Még az elején volt egy rövid nyilatkozatuk:

Régóta mondjuk: a nagyobb támogatottság nagyobb felelősséget is jelent. Ezt magunkra, a legerősebb ellenzéki pártra is érvényesnek tekintjük. Ez a felelősség pedig azt is tartalmazza, hogy sok sikert kívánunk Donáth Annának és a Momentumnak a jövő évi választásokra.

Az ügyben az ATV Nagy Attila Tibor politikai elemző segítségét kérte az értelmezésben:

Sas nem kapkod legyek után, tehát a DK sasa nem fog kapkodni a Momentum legyecskéje után

- fogalmazott a politikai elemző, aki szerint a DK egyszerűen nem tekinti partnernek a Momentumot. Hozzátette azt is, Donáth Anna félmunkát végez, hiszen miközben hazugnak nevezi a DK-t, nem mondja fel vele a szövetséget helyi szinteken.

Tehát súlyos ellentmondásba keveredik önmagával

- vélekedett.



 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.