Szeged

A kormánypártoké a legerősebb lista a vármegyében

A kormánypártoké a legerősebb lista a vármegyében

Egyetlen békepárti induló van a vármegyei jelölt szervezetek között

Kibédi Péter
2024. június 3., hétfő
A kormánypártoké a legerősebb lista a vármegyében

Öt lista közül választhatnak a vármegyében élők június 9-én. A megyei jogú városokban, Szegeden és Hódmezővásárhelyen nem lesz szavazás a listáról, ugyanakkor mégis fontos a két település életében is, hogy kik alkotják a vármegyei közgyűlést. A listákat böngészve kijelenthető: a béke pártján a vármegyében is a Fidesz áll.

 

 

Öt jelölőszervezet indul június 9-én a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlésbe jutásáért. A listákon belül 89 név szerepel, a legtöbben (26) Fidesz-KDNP legkevesebben a DK (14) listáján szerepelnek. Az új ciklusban 19 képviselő dolgozik majd a vármegyei közgyűlésben.

 

Országosan is jól ismert politikusok a listákon

Az öt listát alaposabban vizsgálva több érdekes szereplőt is találunk rajta. Ilyen például Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke. Bár listavezetőként indul, de meglepő lenne, ha az országgyűlési képviselői pozícióját cserélné a vármegyei közgyűlési helyre. A húzónév mögött a lista elején a párt csongrádi és szentesi jelöltjei kaptak helyet.
 

Szintén az országos politikából lehet ismert Borsik Viktor neve. A Momentum ifjúsági szervezetének a TizenX-nek az elnök a botránypolitizálás elkötelezettje, így szinte minden, botránnyal végződő momentumos rendezvényen ott volt. 

Nem is csoda, hogy Kisteleken pártját nem vállalva függetlenként indul, a megyei listán viszont a Momentum színeiben szerepel. 

Közösségi oldaláról az is kiderül, hogy a pártban parkoló pályára pakolt Fekete-Győr András is Kistelek szakérő lett Borsik miatt. 

Kistelekre már függetlenként "érkezett meg" a Momentumos képviselő

 

Ismertebb nevek nélkül a két "ősbaloldali" párt

Az MSZP listáját Dr. Kiss Andrea vezeti, aki az EP választáson a háborúpárti baloldal jeles képviselőivel, a DK-val és a Zöldek-Párbeszéd képviselőivel indul együtt a bejutásra esélytelen esélytelen, 22. helyen. Összességében a vármegyei lista is megmutatja, hogy az MSZP komoly gondban van, ha önállóan kell valahol elindulnia, kevés emberből, szakemberből gazdálkodhat.

A megyei jogú városok kivételével június 9-én a vármegyei közgyűlés listájára is szavazhatnak a választópolgárok. Vármegyénkben erre Szeged és Hódmezővásárhely kivételével minden településen lesz lehetőség. A vármegyében négyszázezer alá csökkent a lélekszám, ezért az eddigi húsz helyett tizenkilenc képviselő lesz tagja a közgyűlésnek.

A DK listájának az élén a párt makói erős embere Mucsi Tamás áll, aki néhány hete azt monda, hogy a makóiakat csak riogatják a migrációval, az veszélyt nem jelent a lakosságra. Volt olyan vármegyei rendőri vezető, aki gyorsan helyre rakta az igencsak buta kijelentést. A lista hátsó régiójában kevéssé ismert nevek szerepelnek ennél a szervezetnél is.

 

Egyedül a béke pártján a kormányoldal

A szavazólapon az ötödik helyett a kormánypártok listája foglalja el. A listán jól ismert, évek óta, a vármegye településein sikeresen dolgozó politikusok kaptak helyett. Nagy Attila Gyula, üllési polgármester a listavezető mögötte a makói Mágori András is évek óta sikeres képviselője a városnak. Erős képviselete lesz Szegednek is, Haág Zalán a szegedi közgyűlés után kerülhet át a vármegyei testületbe. 

Szentesről Bozó Zoltán, Csongrádról Gyovai Gáspár, Mórhalomról Nógrádi Zoltán neve is garanciát jelent a vármegye fejlődésére. Mint azt korábban megírtuk, a kormánypárti vármegyei képviselők a településfejlesztést tartják fókuszban, emellett az is elmondható, hogy egyedüli békepárti jelöltek a vármegyében.

Nem véletlen került fel a szlogen a kormányoldal szórólapjára


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.