Szeged

Bemutatjuk Szeged egyik legrégebbi középiskoláját

Bemutatjuk Szeged egyik legrégebbi középiskoláját

Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum: Hagyomány, megbecsülés, tekintély.

Márton Andrea
2024. április 5., péntek
Bemutatjuk Szeged egyik legrégebbi középiskoláját

Az általános iskolai tanulmányok befejeztével továbbtanulási lehetőségként választhatók a szakképző iskolák, illetve a technikumok. Új sorozatunk következő részében a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikumot mutatjuk be.


A Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikumban a jövő szakmáinak eredményes oktatása folyik, korszerű eszközökön, modern módszerekkel. Technikai és műszaki területeken kínál széleskörű pályaválasztási lehetőségeket.


A műszaki területeken számos szakma és azok szakmairányai közül választhatnak a diákok, amelyek között megtalálhatók a Gépészet, az Elektronika és elektrotechnika, a Specializált gép- és járműgyártás ágazatok, valamint ezek informatikához kötődő határterületei. Ezen szakmákon keresztül a diákok szakmai ismereteket és gyakorlati készségeket sajátíthatnak el, ami előkészíti őket a műszaki területeken való elhelyezkedésre.

 

Szakmai oktatásukban az alapvető készségek és kompetenciák fejlesztésén túl a különböző műszaki-technológiai területek összekapcsolásával mutatják meg a szakmákban rejlő izgalmas lehetőségeket. A megszerzett technikai ismereteket számos területen kamatoztathatják az itt végzettek. Ma már számos kereskedelmi, logisztikai tevékenység alapja az ebben az iskolában megszerezhető automatikai, mechatronikai ismeret. A gépjárműgyártás, a faipar, az építőipar, a textilipar is olyan gépeket alkalmaz, amelyek kezelése könnyen elsajátítható a Dériben megszerzett ismeretek birtokában.

A hagyományos gépészeti és elektronikai technológiák mellett megismerhetik a tanulók az ipari vezérlők, automata forgácsgépek, Ipar 4.0-ás gyártósor működtetését.


Robotárium

A Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikumot választó tanuló megismerkedhet az ipari robotok világával. A robotika rendkívül dinamikus és gyorsan fejlődő terület, amely számos izgalmas lehetőséget és kihívást rejt. A robotika hihetetlenül izgalmas és kreatív tevékenység, amely lehetőséget ad a diákoknak saját gondolataik és ötleteik megvalósítására. A tanulási folyamat során betekintést nyerhetnek az innováció és a technikai fejlődés világába. Ezáltal képesek lesznek követni az új technológiák fejlődését, és esetlegesen még újító ötletekkel is előállhatnak. Megtanulhatják hogyan működnek az alapvető technológiák, például a szenzorok, motorok és aktuátorok. Mindemellett elsajátíthatják a programozás alapjait, amire ma már az élet minden területén szükség lehet.


 

A robotikai projektek jellemzően csapatmunkát igényelnek. A diákoknak össze kell dolgozniuk, meg kell osztaniuk az ötleteiket, és együtt kell problémákat megoldaniuk. Emellett, mivel másokkal is együtt kell működniük, a kommunikációs készségeik is fejlődnek. A team munka során elengedhetetlen a soft skillek – például időmenedzsment, nem rutinszerű problémamegoldás, alkalmazkodóképesség, komplex kommunikációs és társas készségek.

Egyre nagyobb mértékben szükségesek a munkaerőpiacon olyan szakemberek, akik értenek a robotika területéhez és képesek használni a robotokat, automatizált rendszereket, ezért a robotika tanulása növelheti a diákok karrierlehetőségeit a jövőben.

A Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum kiemelkedő figyelmet fordít a gyakorlatorientált oktatásra, szorosan együttműködik duális partnereivel, így a diákok számos projekten, valós problémák megoldásán dolgozhatnak. A bevont szakemberek nemcsak szakmai tudást közvetítenek, de a magabiztosság, a tudatosság és a nagyobb önbizalom kialakításában is segítenek. Emellett lehetőség van szakmai gyakorlaton, tanulmányúton való részvételre is. Határozott célja az iskolának, hogy a fiatalok bátran és magabiztosan induljanak el a választott pályán való érvényesüléshez.


Az iskolában a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt tanműhelyekben sajátíthatják el a diákok a szakmai alapokat. Az okleveles technikusképzéseikben nagyobb hangsúlyt kap az elmélet, így az itt végzettek megalapozzák szakirányú felsőoktatási tanulmányaikat és ez egyenes utat jelent számukra az egyetemre.

A Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum képzéseiről ide – www.derimiksa.hu - kattintva talál bővebb információt.

Ha érdekel a modern technológia, szeretnél középfokú tanulmányaid után elhelyezkedni vagy mérnöki tanulmányokat folytatni, akkor biztosan itt a helyed!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.