Szeged

A szegedi városvezetés szétteríti a problémát

A szegedi városvezetés szétteríti a problémát

Több száz család életét teszik tönkre

Kovács György
2024. március 21., csütörtök
A szegedi városvezetés szétteríti a problémát

Legutóbbi podcast adásunknak Német Ferenc volt a vendége, akivel többek között a szegedi közbiztonságról is beszélgettünk. A képviselő úgy véli, hogy a város egy-egy gócpont felszámolásával szétteríti a problémát a városban és egy-két beköltöztetett lakóval több száz család életét teszik tönkre. 

 

Ki ne emlékezne a hírdhedt Cserepes sorra – és most nem az elkótyavetyélt piacra gondolunk – hanem Szeged egykor legveszélyesebb szegregátumára. Amikor Botka László elkezdte dózeroltatni a nyomornegyedet, egyesek fellélegeztek, mások viszont csak ezután jöttek rá arra, milyen körülmények is uralkodtak a területen, amivel már nekik kell együttélniük.

Megpróbálták fölszámolni, de ha megnézzük azokat a nagy IKV-s lakásokat, ahol ezeket a közösségeket elhelyezték, Keresztöltés utca, Székelysor 21, Olajbányász tér, megvannak azok a helyek, ahol egy-két beköltöző lakó több száz család életét teszi tönkre

– fogalmazott a képviselő, aki azt is elmondta, több helyen a lakók mai napig panaszkodnak arra, hogy állandóan fűszag van a házban, illetve mindig van legalább egy-két ténfergő drogos. 

Újszeged helyzetét tovább rontotta, hogy ott helyezkedik el az óvoda mellett drogcentrum, ahova – mint a képviselő fogalmazott – járnak olyanok, akik egyenesbe szeretnének jönni, de olyanok is, akiknek nem ez a céljuk. 

Ugyanez volt a helyzet a Máltainál

– tette hozzá. Voltak a rászorultak, akik éltek a segítség lehetőségével, de odavonzott olyanokat is, akik a problémákat okozták. Ennek volt köszönhető, hogy hajléktalanok sokasága szemetelt, ittasan balhézott az utcákon, teljesen elfoglalták a köztereket, végül pedig több gyilkosság is kötődött a hajléktalanokhoz. 

Nézzük meg a Székely sör 21-et. Többször fölgyújtották a hajléktalanok a fölső emeleteket, mert valaki rájuk szólt, hogy mit keresnek bent, és ők sérelmükben elkezdték fölgyújtani a házat

– számolt be Német Ferenc, aki visszaemlékezett arra, hogy korábban az IKV-s lakás rendészeti portaszolgálatot is fenntartott, és csak azt engedték be, akinek oda szólt a lakcímkártyája, vagy volt valamilyen dolga az épületben. 

A képviselő felhívta rá a figyelmet, ha az IKV most is felügyelné, hogy kik járnak be az épületbe, nem történt volna meg a tragédia, hogy az egyik ott lakó hölgyet agyonverjék a hajléktalanok a saját lakásában.

Német Ferenc kitért arra is, hogy Szeged bekamerázottsága messze el van maradva Mórahalomtól, Hódmezővásárhelytől és Makótól is, noha most a szegedi vezetés is elkezdte fejleszteni a kamerarendszert. A hiányos kamerarendszerrel kapcsolatban megjegyezte, hogy amíg nincs rendes lefedettség, addig csak annyit érnek el vele, hogy a bűnözési gócpont áttér egy olyan helyre, ahol még nincs kamera.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.