Bulvár

A nemi erőszak általános kockázat, amivel számolni kell

A nemi erőszak általános kockázat, amivel számolni kell

2015. január 31., szombat
A nemi erőszak általános kockázat, amivel számolni kell
nok_elleni_eroszak

A nemi erőszak poszttraumás zavart idéz elő, pont úgy, mint egy autóbaleset. A bántalmazott nőket gyakran flashback-ek, hallucinációk kísértik, az erőszakoskodó férfiak ezzel szemben azt hiszik, amit tettek, teljesen normális. Bódi Virággal körbejártuk a nemi erőszak kérdését.

„Nehéz kérdés, egészen az 1980-as évekig a házasságon belüli szexuális erőszak intézménye nem is létezett. (

A házasságon belüli nemi erőszak fogalmát 1997-ben vette be a Btk. – a szerk.

) Az akkori közfelfogás szerint az a nő, aki házasságban él, köteles kielégítenie a férj igényeit. Van erre egy közismert nézet, miszerint felhúzott szoknyával könnyebb szaladni, mint letolt nadrággal, vagyis úgy vélték, csak az lehet erőszak áldozata, aki kiprovokálja” – beszélt általánosságban a nemi erőszak megítéléséről és az eredeztethető gyökerekről

Bódi Virág

, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinikájának pszichológusa. A szexuális erőszak kérdése egyaránt megosztja a nők és férfiak táborát. Minkét nemből akadnak képviselők, akik vallják – olykor fennhangon– áldozat csak ez lehet, aki éjjel miniszoknyában járja a várost, aki a buliban lerészegedve férfiakkal kacérkodik, aki a sötétben veszélyes környéken kószál. Azzal, hogy a nagyhangúak igen népes tábort tudhatnak maguk mögött, a sértettek nem mernek segítséget kérni. Magukat ostorozzák, mert nem voltak elővigyázatosabbak, olyan dolgokat látnak az eset mögé, amelyeket el sem követtek. „Sokan élnek ebben a tudatban, valaki ezzel a gondolatisággal nő fel. Gyakran találkozunk olyan esettel, hogy valaki depresszióval, szorongással, étkezési zavarral kerül a pszichiátriai klinikára, s a terápia során kiderül ki: évekkel korábban megerőszakolták az illetőt.” A nemi erőszak poszttraumás zavart idéz elő, pont úgy, mint egy autóbaleset. A nőket sokszor kínozzák flashback-ek, hallucinációk, annak ellenére, hogy emlékeik hiányosak és az egész történetet vissza tudják felidézni. A szakember hangsúlyozta, minden páciensük egyedi, tehát mindenki másként dolgozza fel, éli meg a nemi erőszak következményeit, például előfordulhat, hogy a gyermekkorban ért bántalmazás okozta trauma egészen az első partner felbukkanásáig nem tőr felszínre. A legutolsó amire vágynak – és ebben szinte mindannyian megegyeznek –, hogy beszélniük kelljen róla, s így újraéljék a történteket.

bodi_virag01kf

Az Index.hu hírportálon kirobbant

ELTE gólyatábor-ügyet

követően egyre több nő áll név nélkül a nyilvánosság elé és mesél arról, hogyan került kiszolgáltatott helyzetbe egy hasonló táborban, használta ki őt éveken át valamelyik oktatója, és ami még rosszabb, rokona. Bódi Virág szerint a nemi erőszakra általános kockázatként kell tekinteni, hiszen bárkivel megtörténhet akár egy randin, a nyílt utcán, vagy a családon belül. Az, hogy tulajdonképpen mit értünk nemi erőszak alatt, igencsak széles skálán mozog: „alapvetően bármi ide tartozik, ami valakinek a komfortzónáján túllép és amit a partner a személy kifejezett kérésére ellenére is tovább csinál. Volt egy páciensem, aki azért kért külső segítséget, mert a barátja nem volt hajlandó elfogadni a tényt, hogy szakítottak. Ezért bezárta őt egy szobába, eltette a kulcsot, s bár szexuális értelemben nem közeledett felé, olyan dolgokkal fenyegette, amiből a nő arra következtetett, tettlegességig fajul a dolog. A fiú lényegében semmit sem csinált azon kívül, hogy két órán át fogva tartotta, végül elengedte. A lánynak ez rémálmokat okozott, pánikromai lettek az utcán. Nehéz tehát meghúzni a határokat.”

Azt tudta, hogy...

-a nők gyakrabban esnek áldozatul jelenlegi és volt partnerüknek, mint egy idegennek? -a testi erőszakot átélt nők 7%-át megerőszakolják? -a szexuális erőszakot megélt nők 44%-a súlyos sérüléseket szenved? -a 16 éves koruk előtt szexuálisan bántalmazott nők kétszeres eséllyel kerülnek bántalmazó párkapcsolatba?

Történjék velük bárhogyan, az áldozatok szinte minden esetben önmagukban keresik a hibát, örökösen visszajutnak arra a pontra, hogyan mehettek volna elébe. A szexuálpszichológusok az elsősorban beszélgetésből álló terápiák során igyekeznek helyrebillenteni az áldozatok önképét: tisztába teszik az emlékfoszlányokat, megértetik velük, hogy a bántalmazás nem teheti tönkre énképüket, nem hathat ki egész életükre. Egyszerre kell enyhíteni bennük a bűntudatot és az erőszaktevő iránt érzett szunnyadó dühöt. „Járt ide egy fiatal lány, akinek az apja még gyermekkorában került börtönbe, ezért a serdülőkorszak teljesen kimaradt a férfi életéből. Szabadulása idejére a lánya nővé érett, visszatérése után rendszeresen megerőszakolta. Neki az volt a mentsége az apja felé, hogy a börtönben töltött évek változtatták meg.” A nemi erőszakot elkövető férfiak képesek meggyőzni magukat, hogy amit tettek, teljesen normális. Elhiszik, hogy a nők nagyon is kívánják a szexet, csak szégyenlősek és nem merik mondani – az ilyen gondolkodási hibát, amit jellemzően használnak a morálba ütköző viselkedés igazolására, a pszichológia kognitív torzításnak nevezi. Persze nem minden férfiból lesz erőszaktevő, akinek vágyai az erőszakoskodás körül forognak, hiszen egy olyan párkapcsolatban, ahol a partnerek elfogadják az uralkodó-alattvaló felállású szexuális játékokat, működik a morális kontroll. „Azt szokták mondani, a szexualitásban az az abnormális, ami nem két felnőtt ember között, megegyezésben történik és azzal veszélyeztetik egymás testi épségét” – nemi vágyaink tárgya tehát sokszínű.

A gólyatáborokat ezután munkacsoport felügyeli

Mint arról január 8-án az MTI beszámolt,

Balog Zoltán

emberi erőforrások miniszter az egyetemi és főiskolai rendezvények felügyeltére munkacsoportot hív életre. A team feladata, hogy foglalkozzon az emberi méltóság mint alapvető emberi jog értelmezésével a felsőoktatási intézmények gyakorlatában és jogi dokumentumaiban. A rendszer az első táborok idejére, tehát augusztusra már működésbe lép.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.