Ha nyár, akkor kovászos uborka! Van, aki fokhagymával, mások tormával és borssal bolondítják meg, egy azonban biztos: sosem nem lehet belőle eleget készíteni.
Akinek nincs konyhakertje, piacról is beszerezheti a kovászolni való uborkát. A Mars téren 150 és 250 forint között kínálták kilóját az uborkának, de az alapanyagot nagyobb boltokban is megvehetjük. Többen azt javasolják, hogy csak szép és érett darabokat válogassunk össze, sárga uborkát ne tegyünk a kovászlébe. Az árusoktól megtudtuk, nem emelkedett az uborka ára, de a vevők rohama eddig elmaradt, úgy tűnik, hiába van szezonja, egyre kevesebben készítenek otthon kovászos uborkát. Aki nem akar időt szánni az alapanyagok bevásárlására, készen is vásárolhat kovászos uborkát, a Németh-féle hordós savanyúságárusnál jelenleg ez a legkelendőbb.
Szemerédi Ferencné
portálunknak elmondta, mint minden nyáron, most is a friss, roppanós kovászos uborkát keresik a legtöbben, aminek kilóját 580 forintért kínálják. „Házias jellegű a mi kovászos uborkánk, kerül bele a kapor mellé fokhagyma, ezért is kedvelik a vásárlók” – tette hozzá. Többféle házi receptet is hallott már a vásárlóktól, van, aki az otthon készített kovászos uborka levébe egy kis tartósítószert tesz, így tovább eláll, s nem puhul meg az uborka. Mások pedig a kenyér helyett krumplit tesznek bele, arra esküsznek. A vecsési savanyúságosnál 660 forintért kínálják a kovászos uborkát, az ára azonban a nyár végére lejjebb fog menni.
Mazurákné Kálmán Beáta
szerint tavaly nagyobb keletje volt a savanyúságnak, aminek titkos a receptje, hiába is próbáltuk megtudni. Az összetevőket viszont minden csomagra ráragasztják, s ebből az kiderül, hogy a kapor mellett lisztet is felhasználnak elkészítéséhez, illetve tartósítószer is kerül bele, hogy ne puhuljon meg pár nap alatt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.