Bulvár

Szegedi halpatrióták - Karácsonyi halászlévizit

Szegedi halpatrióták - Karácsonyi halászlévizit

2010. december 21., kedd
Szegedi halpatrióták - Karácsonyi halászlévizit

A szegediek igazi lokálpatrióták még a gasztronómia terén is, így a karácsonyi halászlé sem lehet más, csak szögedi. Ez nyilván nem véletlen, hiszen egy 1871-ben éppen Szegeden megjelent könyv – a dédnagyanyáink által is előszeretettel használt és számtalan kiadást megért alapmű –, Rézi néni szakácskönyve, már ismerte a "halpaprikás halászosan" elkészítésének módját, azaz a meleg halételek közül a legnépszerűbbet, a halászlét és a halpaprikást.

Az is igaz, hogy már a 19. században különféleképpen főzték ezt az ételt a Duna-mentén, a Balatonnál és megint másként a Tisza-partján (határon innen és túl), a halásztanyákon, odahaza, vagy éppen a halászcsárdák konyháiban. Az alaprecept mindenhol hasonló: a bográcsban minden nyersanyagot (halat, vágott és nem reszelt hagymát, sót, paprikát) egyszerre teszünk bele, vízzel felöntjük, fél órán át erősen forraljuk, és nagyjából kész az étel. Ez a legegyszerűbben főzött halászlé, úgy is mondják: a halászléfőzés halászos módja. A halászléhez - bármilyen eljárással készül - legfontosabb alapanyag a hal, mégpedig a ponty. Minden más csak kiegészítője lehet ennek az ételnek, a harcsa, kecsege, keszeg, kárász, törpeharcsa csupán javíthat az ízen. Szakemberek szerint fehér húsú ragadozó halat, fogast, süllőt kár beletenni, mert forrás közben szétesik. Ezt a szabályt az idő és a gyakorlat - úgy tűnik - felülírta, a vegyes halászlébe ma már többnyire szoktak fehér húsú halat is tenni, legfeljebb a végén, hogy ne essen szét. A karácsonyi ünnepek előtt a szegedi halászcsárdák, vendéglők többnyire az ugyanazon a módon készült halászlét kínálják: van pontyból, vegyes halból és harcsából főzött lé, annak ellenére, hogy egy középszintű szakácskönyv is legalább 30 fajtáját írja le e fenséges eledel elkészítésének, nem beszélve annak bajai, hortobágyi, apatini, paksi, zombori stb. változatáról. Miként a halászléfajtákban, úgy az árakban sincs túl nagy különbség, kivétel talán csak 1 akad.

Három fajtából választhatunk

A Fehértói és a Roosevelt Téri Halászcsárdában az idén 45-50 mázsa élőhalat dolgoznak fel az ünnepekre. A pontyból főtt 1650, a harcsából 2250, a vegyes halból készült halászlé pedig 2150 forintba kerül. December 24-én reggel Kondé atya, a Dóm tér plébánosa, a híd alatti vendéglőnél megszenteli a Roosevelt Téri Halászcsárdában kínált halászlét, amit előjegyzés után lehet elvinni, aki viszont úgy dönt, helyben is elfogyaszthatja. A csárda délután 3-ig tart nyitva, a Fehértói viszont nonstop, így oda a bejelentkezés sem kötelező. Frank Sándorék a napokban Pesten is nyitottak egy a szegedihez hasonló halászcsárdát. A fenséges léből oda is szállítanak, elővételben 1600 forintos áron a harcsából és pontyból készült, vegyes halászléből mérnek. A Tisza-parti, Öreg Körössy Halászcsárdában egy kicsit alacsonyabbak az árak, a filézett pontyból készült 1300, a harcsából előállított 1550, a vegyes 1400 forint, míg a halbelsőségekből főtt léért 950 magyar forintot kérnek. A halas frissensültekre dec. 24-én 10 százalék kedvezmény jár. Karácsony előestéjén a halászcsárda 16 óráig várja a vendégeket, és 9-től 13 óráig lehet elvinni az otthon fogyasztandó, előre megrendelt halászlét, amelyből mintegy 200 adag készül. Hogy mekkora lesz a forgalom, az nagyban a Tiszától, meg a vízállástól függ. A víz miatt aggódik Oláh Dezső, a Kiskőrössy és a Jobb, mint otthon halászcsárdák tulajdonosa is. Nem tett jót a vízállásnak a hét elején hirtelen bekövetkezett olvadás, Oláh úr azonban bízik abban, hogy mégsem kell költözniük az ünnepek alatt. A Kiskőrössyben és a Jobb, mint otthonban egyaránt 1500 forintba kerül a pontyból készült halászlé, 1700-ba a vegyes és 1800-ba a harcsa. Mintegy 1000 adagot főznek, amit 24-én 9-től 17 óráig lehet elvinni, vagy helyben elfogyasztani. Mindkét csárda kialakult vendégkörrel rendelkezik, így a kartelezésről szóló kérdésünket - miszerint egymáshoz igazítják az árakat a vendéglősök - Oláh úr azonnal hárítja, nem tud ilyen esetről.

Aradról, Nyíregyházáról, Budapestről is ide járnak

Az Algyői Halászcsárdában megtudtuk, ők 2-3000 halászléadaggal készülnek az ünnepekre. Az étel elvitelére 23-án nyílik lehetőség 10-től 22 óráig. A csárda 24-én, 25-én és 26-án zárva tart. Az árak hasonlóak, mint máshol: pontyhalászlé 1550 (ez is a legkeresettebb), a vegyes halból készült (ami harcsából, pontyból, kecsegéből és süllőből áll) 1750, a harcsából főzött pedig 1800 forintot kóstál. Állandóan visszatérő vendégkörrel rendelkeznek, akik nemcsak Szegedről, de Budapestről, Orosházáról, Békéscsabáról, Nyíregyházáról, sőt Aradról sem sajnálják az utat. Ezek az ínyencek 30-40 adagot is bepakolnak a csomagtartóba, ha már megtették a hosszú utat. A Kiskakas nem halászcsárda, de ilyenkor, ünnepek előtt, ők is szoktak halászlét főzni, mintegy 100 adagot, amit 24-én 10-14 óra között lehet hazavinni. A belsőségekből főzött lét 400 forintért kínálják, de kapható náluk haltepertő, halpaprikás, két személyes haltányér - teli különbözőképpen elkészített, ízletes sült halakkal - ugyancsak elvitelre. December 24-én nincs helyben fogyasztás. A végére hagytuk azt a patinás vendéglőt, amelyről kevesen feltételezik, hogy részt vesz a karácsonyi halászléfőző versengésben, pedig de. Az Alabárdos, mert róla van szó, az összes közül a legkedvezőbb áron kínálja az előjegyzett halászlét, amit a többiek sem hagyhattak szó nélkül. Náluk a filézett pontyból készült lé mindössze 990, a vegyes 1250, a harcsa pedig 1400, még a belsőségekből főtt 780 forintba kerül. December 24-én 10 órakor Kis-Rigó László megyés-püspök megáldja a helyben főtt, isteni étket (mintegy 5-600 adagot, igény szerint ennél többet is főznek), majd 13 óráig lehet elvinni az ebédet. Helyben fogyasztás nincs ezen a napon. Legolcsóbban természetesen az ússza meg, aki otthon, a saját szája íze szerint készíti el a hagyományos karácsonyi eledelt, és akkor nem is kötelező egy fajtát főzni, az ízekkel is kísérletezhetünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.