Sport

Veszprémből érkezhet az újabb svéd válogatott játékos a Pick Szegedhez

Veszprémből érkezhet az újabb svéd válogatott játékos a Pick Szegedhez

Tovább erősödhet a skandináv vonal

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2 órája
Veszprémből érkezhet az újabb svéd válogatott játékos a Pick Szegedhez

Lukas Sandell lehetne a negyedik svéd játékos az OTP Bank - Pick Szeged keretében, Tobias Thulin, William Bogojevic és Jim Gottfridsson után. Az edzői stábban pedig szintén található két honfitárs, Michael Apelgren vezetőedző és Jonas Källman segédedző révén.

Fotó: OSKAR OLTEUS

 

Nem lenne egyedi eset

A két magyar óriás között nem szokatlan a játékosmozgás, több olyan kézilabdázó is akad, aki mindkét csapatot megjárta, még ha volt is közte kitérő.

A szegedi klub legendája, Mikler Roland 2014-ben távozott a Veszprémhez, majd az ott eltöltött 5 szezon után tért vissza a Tisza-partra. Lékai Máté Szegedről Celjebe igazolt, ahonnan visszatért Magyarországra, de a bakonyiakhoz igazolt. Nagy László Szegedről ment Barcelonába, ahonnan 12 esztendő után igazolt a veszprémiekhez.

Fordított pályát bejárt kézilabdázókat is lehet találni: Tönnesen 4 veszprémi év után lett 2 szezonra Pick Szeged játékos. A szegedieket erősítő Borut Mackovsek pedig két magyarországi év után váltott az országon belül, választása pedig a Kékekre esett.

 

Meglehet, hogy nem egyedüli svéd érkező lenne

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a sajtóhírek szerint Hampus Wanne is a kiszemeltek között szerepel. A svéd balszélső két éve szerződött a Barcelonához, ahol a spanyol bajnokságok és kupák után idén ismét összejött számára a Bajnokok Ligája győzelem.

A világ egyik, ha nem a legjobbja a posztján. 

Fotó: Carl Sandin / BILDBYRÅN

 

Tovább erősödhet a skandináv vonal

Az esetek többségében jól értesült és megbízható kézilabda szakportál, az RThandball arról számolt be, hogy a ONE Veszprém leigazolná Dike Mem-et a Barcelonától, vagyis Sandell jövője kérdőjelessé válna.

A portál kiemelte, hogy a svéd jobbátlövő szerződése éppen 2025-ben jár le a bakonyiakkal, így könnyen lehet, hogy jövő nyáron csatlakozik az OTP Bank - Pick Szegedhez.

Lukas Sandell első profi klubja, az Ystads IF volt, majd 2018-ban szerződött a norvég bajnok Elverum Håndball csapatához. Itt rendszeres játéklehetőséghet jutott a norvég bajnokság mellett a Bajnokok Ligájában is. 2019-ben a norvég bajnokság alapszakaszában Sandell volt csapata leggólerősebb játékosa, 21 mérkőzésen 99 találatot ért el. Két szezon alatt összesen 106 gólt ért el a BL-ben. Két norvég bajnoki címet szerzett csapatával.

Ezután a dán bajnok Aalborg Håndball-nál folytatta pályafutását. 2021-ben bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol az FC Barcelona ellen 36–23-ra elvesztett mérkőzésen Sandell 8 gólt szerzett. Három nappal később a dán bajnokság döntőjét viszont megnyerték. 2023-ban a Veszprém játékosa lett.

A svéd felnőtt válogatottban a 2021-es világbajnokság első csoportmérkőzésén debütált. Részt vett a 2021-re halasztott tokiói olimpián, ahol ötödik helyen végzett csapatával. A 2022-es Európa-bajnokságot a svéd válogatott nyerte, de Sandell az elődöntőben és a döntőben nem tudott pályára lépni pozitív Covid-tesztje miatt.

Egy világbajnoki ezüst-, Európa-bajnoki arany- és bronzérmes, Bajnokok Ligája döntős, kétszeres norvég bajnok, magyar bajnok, magyar kupagyőztes, dán bajnok játékossal erősíthetne az OTP Bank - Pick Szeged.

Ráadásul Sandell már személyesen ismeri Michael Apelgren vezetőedzőt, hiszen a válogatottnál közös sikereket értek el.

 

Címlapkép: One Veszprém

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.