Élő - Sport

Márton Anna is nyolcaddöntős, magyar párharc következik a női kardozóknál

Márton Anna is nyolcaddöntős, magyar párharc következik a női kardozóknál

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
3 órája
Márton Anna is nyolcaddöntős, magyar párharc következik a női kardozóknál

Minden egy helyen a párizsi olimpia harmadik versenynapjáról.

 

 

12 perce
A lovastusázó Kaizinger tíz hibaponttal zárta a díjugratást

71,80 hibaponttal fejezte be a párizsi olimpián a Versailles-i kastély kertjében rendezett viadalt.

 

A 45 esztendős Kaizinger, aki a szombati díjlovaglás és a vasárnapi terepverseny után a 45. helyről várta a folytatást, hatodikként lovagolt a pályára. Lovának, a 12 éves herélt pejnek, Herr Cooles Classicónak erőssége ez a szám, ennek megfelelően a párosuk remekül kezdett, az első kilenc akadályt gond nélkül vitte át.

A 10-es és 11-es erőkifejtésnél viszont egymás után négy hibapontos verőhiba következett. Ez azonban nem bizonytalanította el sem a magyar lovast, sem a lovat, a pálya hátralévő részét ismét hibátlanul teljesítették, viszont a 84.78 másodperces idő túl volt az előírt limiten, ezért további két hibapontot kaptak.

Kaizinger a remek teljesítményével hat lovas után átvette a vezetést, és valószínűleg előrébb tud majd lépni, már csak azért is, mert a díjugratás előtt az állatorvosi vizsgálaton négy olyan párost is kizártak, akik előrébb voltak nála.

A 15 órakor kezdődő éremcsatára a legjobb 25 lovas kvalifikálja magát.

Fantasztikus érzés volt ide belovagolni. A ló jó formát mutatott, nem volt fáradt, kitett magáért attól függetlenül, hogy mi lesz a helyezés. Technikás pálya volt

 - értékelt az M4 Sportnak Kaizinger, aki elárulta, hazaköltözik Németországból és otthonról készül tovább.

Lovassportban 28 év után szerepelt ismét magyar versenyző az ötkarikás játékokon.

 

20 perce
Márton Anna is 16 közé jutott a női kardozóknál

Harmadik magyarként Márton Anna is biztosította helyét a legjobb 16 között a női kard egyéniben.
 

A venezuelai Katherine Paredes Torres magabiztos búcsúztatása után jóval erősebb ellenfél várt a csapatban világbajnok, egyéniben három éve olimpiai negyedik helyezett magyar vívóra.

A világranglistán negyedik spanyol Lucia Martin Portuguest kellett legyőznie, és ezt magabiztos produkcióval meg is tette: 15-8-ra nyert.

Ellenfele a 16 között Pusztai Liza lesz 14.30-kor.

Fotó: Illyés Tibor

 

23 perce
Egyéni csúcs és harmadik hely, azonban ez nem ért döntőt

Sárkány Zalán a 800 méter gyors előfutamában volt érdekelt.

 

A 20 éves Sárkány Zalán 800 gyorson a négy futamból a másodikban szállt vízbe. Európa-bajnoki bronzérmes úszónk remekül kezdett és nagy csatát vívott a török Kuzey Tuncellivel és a görög Dimitriosz Markosszal.

400 méternél a második helyen fordult Sárkány Zalán. A táv második felének kezdetén feljött a trióra a francia David Aubry is, aki 650-nél vette át a vezetést. Sárkány a harmadik helyen fordult az utolsó 50-re, végül harmadikként, 7:48.90 perces idővel érte a falat.

Zalán egyéni csúcsot úszott ismét, ez azonban nem volt elegendő a döntős kvalifikációhoz.

 

49 perce
Két magyar siker és továbbjutás női kard egyéniben

Pusztai Liza és Szűcs Luca is megnyerte első mérkőzését, ezzel bejutottak a 16 közé a női kardozók mezőnyében.
 

A júniusi Európa-bajnokságon ezüstérmes Pusztai az olasz Michela Battistonnal vívott, akit az Eb-n a negyeddöntőben két tussal legyőzött. Most 15-12-re nyert.

Fotó: Illyés Tibor

 

A csapatban hozzá hasonlóan kétszeres világbajnok Szűcs Lucának ugyancsak olasz ellenfél jutott, a világranglistán 12. Martina Criscio, akit szép vívással 15-10-re vert meg. Az élete első olimpiáján szereplő Szűcs 3-7-ről tudott fordítani.

Pusztai ellenfele csapattársa, Márton Anna vagy a spanyol Lucia Martin Portugues lesz, Szűcs pedig a bolgár Joana Ilievával vagy a japán Takasima Riszával mérkőzhet a negyeddöntőért 14.30-kor.

Fotó: Illyés Tibor

 

1 órája
Jackl Vivien hatodik előfutamában, nem jutott a döntőbe

A 11 órakor rajtoló 400 vegyes előfutamában volt érdekelt Jackl Vivien, aki élete első olimpiai úszására készült.

A 15 éves magyar úszó a küldöttségünk legfiatalabb tagja, sokáig a 2028-as Los Angeles-i olimpiában gondolkodott, azonban az áprilisi országos bajnokságon a világ idei második legjobb idejével győzött és kvalifikált Párizsba. A nyári belgrádi Európa-bajnokságon 1500 m gyorson arany-, 400 m vegyesen ezüstérmet nyert. 

200 méternél az ötödik helyen fordult Jackl, aki hátúszásban tudott zárkózni az élmezőnyhöz, de a gyorsúszást azonban már a hatodik pozícióban kezdte meg a magyar úszó.

Jackl Vivien a hatodik helyen csapott célba futamában, ideje elmaradt az országos bajnokságon úszott teljesítményétől. A döntős kvalifikáció nem jött össze, összesítésben a 14. helyen zárt Jackl.

Fotó: Koncz Márton

 

1 órája
Varga Zsolt büszke csapatára

A magyar férfi vízilabda-válogatott 13-12-re győzte le a házigazda francia együttest az olimpia nyitókörében.

Részletek:

 

Nagyon büszke vagyok a csapatra

 – kezdte értékelését az M4 Sportnak a tréner.

Ez egy nehéz helyzet volt a franciák ellen itthon, első mérkőzés a tornán és azzal a történettel, ami volt korábban. Az egész közönség mögöttük állt, de azért akadtak magyarok is, köszönjük nekik, hogy kilátogattak és jó hangulatot teremtettek!

A kapitány szerint jól kezdték a mérkőzést, amely azért vált szorossá, mert a rivális „talált” néhány gólt. 

Sikerült azonban megőriznünk a lélekjelenlétünket, amivel mindig tudtunk még egy-egy gólt szerezni és megtartani az előnyünket

 – fogalmazott.

A nyitómérkőzéseknek mindig más az érzelmi háttere, örülök, hogy győzelemmel tudtuk lezárni. Nagyon fontos három pontot szereztünk és büszke vagyok, hogy meg tudtuk csinálni

– összegzett Varga Zsolt.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

2 órája
A triatlonosok hétfői úszóedzése is elmaradt a Szajna rossz vízminősége miatt

Tekintettel az elkövetkező 36 óra időjárás-előrejelzésére, a szervezőbizottság és a Nemzetközi Triatlon Szövetség biztos abban, hogy a vízminőség a határértékek alá fog süllyedni a versenyek keddi kezdete előtt

- áll a szervezők hétfői közleményében.

Bár a múlt héten már kedvező hírek érkeztek a Szajna vízminőségével kapcsolatban, a pénteki és szombati - a nyitóünnepséget és az első hivatalos versenynap szabadtéri számait is megzavaró - eső jelentős mennyiségű szennyező anyagot mosott a folyóba, így a triatlonosok vasárnap után hétfőn sem úszhattak a versenyhelyszínen.

Az úszható Szajnát a szervezők az olimpia egyik jelképének és kulcsfontosságú örökségnek szánták. Franciaország mintegy 1,4 milliárd dollárt fektetett be új infrastruktúrába, hogy csökkentse a folyóba ömlő szennyvíz mennyiségét. A francia fővárosban jövő év júniusáig három fürdőhely megnyitását tervezik a nagyközönség számára.

A párizsi olimpián triatlonban három számban avatnak bajnokot: a tervek szerint kedden a férfiak egyéni futamát rendezik Bicsák Bencével és Lehmann Csongorral, másnap pedig a női versenyre kerül sor Kuttor-Bragmayer Zsanettel.

A vegyes váltók augusztus 5-én csatáznak majd.

Fotó: MTI/AP/AFP pool/Lionel Bonaventure

 

2 órája
Magabiztos magyar siker a női kardozók versenyében

Márton Anna sima győzelemmel jutott a legjobb 32 közé a női kardozók mezőnyében.
 

Márton Annának a vívóküldöttségből egyedüliként már a hiányos 64-es táblán is jelenése volt a Grand Palais-ban. Első ellenfele a venezuelai Katherine Paredes Torres volt a Tokióban negyedikként végző magyar kardozónak.

Az asszó elején a dél-amerikai adott tusokat, de aztán 1-3-ról 8-3-ra fordított a lendületbe jövő Márton Anna. A szünet után még kitartott a lendülete, azután viszont hirtelen megtorpant. Keveset mozgott, középen erőltette az akciókat, ellenfele pedig kihasználta ezt. Feljött 12-10-re, de aztán ismét dinamikusabbá vált a magyar kardozó, így végül 15-10-re nyert.

A 32 között a spanyol Lucia Martin Portuguesszel vív majd 11.40-kor.

Fotó: Illyés Tibor

 

2 órája
A magyarok hétfői programja a párizsi olimpián

ASZTALITENISZ
20.00: női egyes, 2. forduló (Póta Georgina)

KÉZILABDA, FÉRFIAK
B-csoport
21.00: Argentína–Magyarország

LOVAGLÁS, LOVASTUSA
15.00: díjugratás, egyéni 3. forduló (Kaizinger Balázs)

ÖKÖLVÍVÁS
11.00–21.20: nyolcaddöntő (férfi 63.5 kg – Kovács Richárd)
12.20: Kovács Richárd–Garside (ausztrál)

ÚSZÁS
Előfutamok
11.00: női 400 vegyes (Jackl Vivien)
11.28: férfi 800 gyors (Sárkány Zalán)
Elődöntők, döntők
20.30: női 400 vegyes DÖNTŐ (Jackl Vivien ?)

VÍVÁS
09.00–16.20: női kard egyéni (Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca), férfi tőr egyéni (Dósa Dániel) 
Női kard egyéni
1. forduló
Márton Anna–Katherine F. Paredes Torres (venezuelai) 15:10
2. forduló
11.15: Pusztai Liza–Michela Battiston (olasz)
11.15: Szűcs Luca–Martina Criscio (olasz)
11.40: Márton Anna–Lucía Martín (spanyol)
Férfi tőr egyéni, 1. forduló, 2. forduló, nyolcaddöntő, negyeddöntő
2. forduló
13.05: Dósa Dániel–Abdelrahman Husszein Tolba (egyiptomi)

VÍZILABDA, NŐK
A-csoport
20.05: Magyarország–Kanada

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.