Sport

Az Eb házigazdájával egy csoportban a magyar válogatott

Az Eb házigazdájával egy csoportban a magyar válogatott

A házigazda, és két selejtezős csoportmásodik Magyarország mellett.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 2., szombat
Az Eb házigazdájával egy csoportban a magyar válogatott

November 16-án, a Bulgáriában elért 2-2-es döntetlennel sorozatban harmadik alkalommal jutott ki a magyar labdarúgó válogatott az Európa-Bajnokságra. A korábbi két alkalomhoz képest a jelentős különbség az volt, hogy ezúttal csoportelsőként, ráadásul veretlenül, pótselejtezőn való részvétel nélkül sikerült mindez Magyarországnak. A 2024-es kontinensviadal érezhetően egyre közelebb, szombaton már a csoportok beosztásai is kiderültek. A magyar nemzeti csapat a második kalapból várta ellenfeleit, akikről lehullt a lepel.

Fotó: Getty Images

 

Az Európa-bajnokság csoportjainak sorsolása előtt a rendező Németország az 1. kalapban kapott helyet, az ebben a kalapban fennmaradó helyek a selejtezők öt legjobb csoportgyőztesének jártak. A magyar válogatott a 6. helyen zárt, így a második kalap legerősebb csapata lett, úgy várhatta a hamburgi húzás eredményeit. 

A rangsor úgy alakult ki, hogy az ötcsapatos selejtezőcsoportok, aminek Magyarország is tagja volt, azoknak minden eredménye számított, a hatcsapatos selejtezőcsoportokban pedig a csoportutolsók elleni két eredményt nem vették figyelembe, így minden válogatott esetében nyolc mérkőzés eredményeit vetették össze.

Magyarországot elsőként húzták ki a második kalapból. Ezzel automatikusan a torna házigazdája, Németország mellé került a 'A' jelű csoportba.

Ezután Skócia került elő az első labdából, ezzel csatlakozott a magyar és német válogatotthoz. A skótok csoportmásodikként, Norvégiát megelőzve jutottak ki a kontinensviadalra.

A kvartett Svájc válogatottjával egészült ki. Románia mögött kvalifikálta magát a svájci csapat az Eb-re.

Azonban nem Magyarország játssza a nyitómeccset, Kölnben, június 15-én, Svájc ellen kezdődik számunkra az Európa-bajnokság. 

Fotó: M4 Sport

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor kitűzte a célt a jövő évi Eb-re.

A minimális cél, hogy továbbjussunk az Eb-csoportból, aztán meglátjuk...

 

A teljes csoportbeosztás:
A csoport: Németország, Skócia, MAGYARORSZÁG, Svájc
B csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia
D csoport: pótselejtező (A ág győztese), Hollandia, Ausztria, Franciaország
E csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, pótselejtező (B ág győztese)
F csoport: Törökország, pótselejtező (C ág győztese), Portugália, Csehország

A 17. kontinenstorna június 14-én kezdődik, a nyitómérkőzést a házigazda németek játsszák Münchenben. A döntőt egy hónappal később, július 14-én rendezik, Berlinben.

A 24 csapatos Eb csoportkörét hat négyfős csoportban bonyolítják le, az első és második helyezettek, illetve a négy legjobb csoportharmadik jut be a nyolcaddöntőbe, onnantól pedig kieséses rendszerben folytatódik a torna.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Borítókép: Getty Images

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.