Sport

Szoboszlai parádé és magyar csoportelsőség

Szoboszlai parádé és magyar csoportelsőség

Szoboszlai Dominik két perc alatt két gólt lőtt, amivel fordított a magyar válogatott

Kibédi Péter
2023. november 19., vasárnap
Fotó: Kovács Tamás
Szoboszlai parádé és magyar csoportelsőség
Telt ház és fergeteges hangulat várta a pályára érkező csapatokat (Fotó: SzegedMA)

„IRÁNY AZ EB!”

-hirdette a szurkolótábor elé kifeszített molinó. Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy egy nagy tornára úgy jusson ki a magyar válogatott, hogy a selejtező utolsó fordulójában már nem kell izgulni. Persze tétje így is volt a meccsnek, a tavaly szeptember óta, tizenegy mérkőzés óta tartó veretlenség megőrzése, valamint a selejtezőcsoport első helyének megtartása. Montenegrónak viszont csak a győzelem jelenthetett kijutást, igaz ahhoz még a Szerbeknek hazai pályán ki kellett kapnia Bulgáriától.

Ismét látványos koreográfiával készültek a szurkolók (Fotó: SzegedMA)

 

Bár a montenegrói válogatotté volt az első lehetőség a mérkőzésen, de mezőnyfölényt a magyaroknak sikerült kiharcolniuk. A 6. percben Gazdag tört be a tizenhatoson belülre, ahol Kucs lökte fel, a lelátón mindenki tizenegyest kiáltott, a holland játékvezető azonban tovább intett. Tegyük hozzá, hogy a magyar támadó is igen könnyen adta magát. Állandósult a magyar nyomás, a kontrákra építő vendégek támadásaiban nem volt komolyabb veszély. Válogatottunk játékában ott volt a gól, folyamatosan ott tudták tartani a labdát a montenegrói kapu előtt, de a védelem állta a sarat.

GAZDAG Dániel
Gazdag Dániel folyamatos veszélyt jelentett a vendégek kapujára (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A 36. percben hosszú idő után először jutott el a magyar kapuig Montenegró, sajnos nem eredménytelenül. Egy szabadrúgás után nem tudott tisztázni a magyar védelem, egy visszaívelt labdát Jovetics fejelt középre, Rubezsics pedig közelről a hálóba fejelt. Bár a videóbíró megvizsgálta a gólt, de nem talált szabálytalanságot. (0-1)

BOLLA Bendegúz
Az elalvó magyar védők mellett fejelt a kapuba Rubezsics (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Bár a végén még Bollának és Gazdagnak is volt lehetősége volt egyenlíteni, de nem sikerült a kapuba találniuk. Ugyanazt írhattuk a félidő végén, mint Szófiában, a magyarok végigtámadták a félidőt, de nem volt átütőerő a játékukban.

A második félidőben is a magyarok akarata érvényesült, sorozatban alakították ki a helyzeteket, de a fölény továbbra is meddő volt. Az 55. percben Mijatovics egy kirúgásnál a combjához kapott, bár úgy tűnt, hogy az ápolás segít és folytatni tudja a játékot, de újra a földre huppant. Jó négy perces hercehurca után az újonc Djukics állt a vendégek kapujába.

NEGO Loic
Sérülés miatt le kellett cserélni a montenegrói kapust, majd 5 percig állt a játék (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Gyakorlatilag egykapuztak a magyarok, és a 66. percben megtört a jég. Szalai beadását még szögletre mentették a vendégek, a szöglet után röviden mentettek, Szoboszlaihoz került a labda, aki adott egy kötényt, majd a fél montenegrói védelmet kicselezve a jobb alsóba lőtt. (1-1)

SZOBOSZLAI ELSŐ GÓLJA IDE KATTINTVA MEGNÉZHETŐ

NAGY Ádám; SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik az első góljánál egymaga csinált bolondot a montenegrói védelemből (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A középkezdés után azonnal megszerezte a labdát a magyar válogatott, Szoboszlai tanárian kényszerítőzött Ádám Martinnal, majd a Liverpool sztárja kissé kisodródva, balról a kapuba lőtt. Djukics csak belekapni tudott a labdába. (2-1)

SZOBOSZLAI MÁSODIK GÓLJA IDE KATTINTVA MEGNÉZHETŐ

KOVÁCS Tamás; SZOBOSZLAI Dominik
Nehéz jelzőket találni Szoboszlai Dominik mai teljesítményére (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A hátralévő időben Montenegró minden mindegy alapon támadott, nem egyszer komoly veszélyt jelentve a magyar kapura. Az egész meccsen "unatkozó" Dibusz a végén parádézott. A 87. perceben egy támadáson belül négyszer védett hatalmas bravúrral. A slusszpoén azonban a magyaroké volt. Szoboszlait rúgták fel a tizenhatos vonalánál, szemben a kapuval. A szabadrúgást a sértett végezte el, Djukics bravúrral kiütötte, éppen Nagy Ádám elé, aki lecsapott a kipattanóra, és a kapuba bombázta azt. (3-1)

DIBUSZ Dénes
Dibusz fergeteges bravúrokat mutatott be az utolsó 10 petrcben (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, 10. FORDULÓ, G-CSOPORT
Magyarország–Montenegró 2–1 (0–1)
Budapest, Puskás Aréna. V: Makkelie (holland)

MAGYARORSZÁG: Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 90+4.), Styles (Horváth Krisztofer, 63.), Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag (Kalmár, a szünetben) – Ádám Martin (Németh A., 78.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
MONTENEGRÓ: Mijatovics (Djukics, 58.) – Rubezsics (Raicskovics, 76.), Szavics, Vujacsics – Vesovics (M. Vukcsevics, 55.), M. Jankovics (A. Radulovics, 70.), Kucs, Camaj (Krsztovics, 70.), A. Vukcsevics – Oszmajics, Jovetics. Szövetségi kapitány: Miodrag Radulovics
Gólszerző: Szoboszlai (66., 68.), Nagy Á. (90+3.), ill. Rubezsics (36.)
 

 

Magyarország csoportelsőként jutott ki a 2024-es németországi Európa-Bajnokságra, mellette a csoportból Szerbia kvalifikálta magát a kontinensviadalra. 

Az Európa-Bajnokság csoportjait december 2-án sorsolják, a magyar nemzeti csapat a második kalapból várhatja a húzást.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.