Sport

A koronavírus ellenére is játszania kell a BL-ben a MOL-Pick Szegednek

A koronavírus ellenére is játszania kell a BL-ben a MOL-Pick Szegednek

2020. szeptember 21., hétfő
A koronavírus ellenére is játszania kell a BL-ben a MOL-Pick Szegednek

Egy héttel ezelőtt jelentette be a MOL-Pick Szeged, hogy több játékosa is koronavírus-fertőzött. Az első teszt öt kéziabdázó esetében lett pozitív, a második mintavétel további egy játékos fertőzését mutatta ki. Az egészséges csapattagok a kötelező karantén és a második negatív teszt után pénteken kezdhettek újra edzeni. Eddig a PSG elleni Bajnokok Ligája-meccs és a ceglédi bajnoki maradt el.

Kilencen hiányoznak a keretből

Szerdán viszont már játszania kell a Picknek Kielcében - legalábbis ha az indulás előtti tesztek mindegyike negatív lesz az utazó keretben és a lengyeleknél sem üti fel a fejét a fertőzés. A szegediek közül biztosan hiányzik sérülés miatt Luka Stepancic, Mario Sostaric és Stefan Sigurmannsson, illetve a koronavírus fertőzött Bánhidi Bence, aki maga jelentette be, hogy elkapta a vírust és tüneteket is produkált. Rajta kívül további öt, egyelőre meg nem nevezett kézilabdázó nem utazhat az egy héttel elcsúszott BL-rajtra, azaz összesen kilencen nem lesznek ott alaokeretből.

Ha csak a fenti neveket nézzük, akkor is topjátékosok estek ki és a további öt kieső is egészen biztos, hogy érzékeny veszteséget jelent. Előfordulhat például, hogy egy-egy poszton többen is itthon gyógyulnak, ez pedig a bombaerős Kielce ellen - de még egy nehezebb magyar bajnokin is - komoly gondod okoz a szakmai stábnak.

Halasztás helyett jöhetnek a fiatalok

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem halaszt a Szeged?

Elvben ez lehetséges lenne, nem tudunk sem a honi, sem az európai szövetség esetében olyan szabályozásról, ami megszabná, hogy hány alkalommal lehet meccset halasztani a rendkívüli helyzet miatt. Ugyanakkor ha a Sportkorház múlt heti ajánlását vesszük figyelembe, akkor koronavírus-fertőzés esetén a játékosoknak a tünetek súlyosságától függően 2-6 hetet is kell hagyniuk, szinte lehetetlen folyamatosan halasztást kérni, mert a program olyannyira sűrűvé válna a csapatoknál, hogy lehetetlen lenne időben befejezni a csoportkört és a magyar bajnokságot is időben.

A szegediek 4 kapust és 25 mezőnyjátékost neveztek a BL csoportkörébe. Bár az utólagos nevezés megengedett, de ahhoz igazolni kellene, ami a jelenlegi rendkívüli helyzetben, rövid idő alatt lehetetlen. A klub hivatalos oldalán jelezte, hogy 14 kézilabdázóval vág neki a lengyel útnak, azaz a keretet fiatal, a BL-mezőnyben, de még a magyar bajnokságban is kellő rutinnal nem rendelkező játékossal kell kiegészíteni.

Kik kaphatnak lehetőséget?

A Szeged eddig lejátszott felkészülési meccsei és bajnokijai, valamint az EHF-nek leadott BL kerete alapján Kecskés Dániel, Bajus Brúno, Rea Barnabás, Fekete Dániel és a valamivel nagyobb rutinnal rendelkező, az utóbbi években többször kölcsönadott, majd beugróként visszahívott Tóth József, illetve a kapus Marczinka Barnabás debütálhat a kielcei BL-meccsen. A pontos meccskeretet az EHF szabályai szerint a találkozó napján kell leadni.

Ebben a helyzetben a tisztes helytállás lehet a legtöbb, ami elvárható a szegediektől, lévén a Kielce kerete teljes és még akkor sem lenne könnyű Lengyelországban nyerni, ha mindenki bevethető lenne. A 14 kézilabdázó és a szakmai stáb a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett kedden különgéppel Varsóba repül, ahonnan busszal mennek a meccs helyszínére, ott edzenek még aznap este. A szerda este háromnegyed 7-kor kezdődő meccs után azonnal visszaindulnak Magyarországra.

- A rendkívüli helyzet megoldására előre készülni sehogy nem lehet, ez játékosnak, edzőnek is hatalmas feladat, ami ilyen rövid idő alatt nagyon nehezen oldható meg. Egy biztos: a Szeged teher nélkül léphet pályára és annak ellenére, hogy a fiatalok rutintalanok, biztosan dolgozik bennük a bizonyítási vágy, talán idejük sem volt igazán átgondolni, hogy mekkora feladat várhat rájuk. Annál többet nem lehet tenni, mint ebben a helyzetben is a lehető legjobban felkészülni, tiszta fejjel elkezdeni a meccset és becsületesen küzdeni - mondta lapunk kérdésre Ilyés Ferenc, a MOL-Pick Szeged korábbi játékosa. A jelenleg Tatbányán játszó kézilabdázó hozzátette, hogy ugyan náluk szerencsére nincs koronavírus fertőzött, de napi szinten téma az öltőzőben, hogy mi és hogyan lesz, mivel meccsek maradnak el a hazai bajnokságban, ráadásul nekik is pályára kell lépniük a nemzetközi kupában. A napi történéseket kizárva próbálnak készülni és felkészülni a legváratlanabb helyzetre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.