Közélet

Életveszélyes lehet betegen sportolni!

Életveszélyes lehet betegen sportolni!

2020. szeptember 17., csütörtök
Életveszélyes lehet betegen sportolni!

Ahogy arról beszámoltunk, a MOL-Pick Szeged több játékosának is pozitív lett a koronavírustesztje, többüknél a fertőzés tünetei is jelentkeztek. Szűcs Ernő Péter klubelnök az egyik nyilatkozatában említést tett arról, hogy a koronavírus-fertőzött játékosok esetében a visszatéréshez nem elég a negatív teszt, a Sportkórház állásfoglalása szerint az esetek súlyosságától függően további 2–6 hetet kell pihenniük.

Az élsportban visszavonják a versenyengedélyt

A Sportkórháznak a sportszövetségekhez eljuttatott állásfoglalásában az áll, hogy a COVID–19 pandémia magyarországi második hulláma túlnyomó többségben a fiatalabb korosztályt érinti. A fertőzöttek között jelentős létszámban vannak élsportolók, amatőr versenysportolók és szabadidős sportolók egyaránt. Az újraindított bajnokságok és felkészülési időszakok során a vírusfertőzést követően az edzéshez, versenyzéshez történő biztonságos visszatérés kiemelkedő jelentőségű.

Az állásfoglalás lényege, hogy a COVID–19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert, ezért tünetmentes

pozitív teszt esetében 2–4 hét a javasolt fizikai kímélet, vagyis a sporttal való leállás, tünet és COVID–19 pozitív teszteredmény esetén ugyanez 4–6 hét.

A sportorvosi-versenyzési engedélyt ebben az esetben felfüggesztik, azt a karantén és a pihenőidő után újra meg kell szerezni a kötelező vizsgálatok után.

Fokozott óvatosságot ajánlanak az amatőr sportolóknak

– A vírus egyformán hat élsportolókra és az amatőr sportolókra is, a tünetek is ugyanúgy jelentkezhetnek, vagy elmaradhatnak – mondta lapunk kérdésére Dr. Toman József a Sportkórház Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálatának vezető orvosa. Hozzátette, hogy a szabadidős sportolók is egyre tudatosabban edzenek, sokan folyamatos orvosi ellenőrzés alatt teszik ezt, ezért remélik, hogy ezeket az ajánlásokat a szabadidő-sportolók is figyelembe veszik.

A szívünknek azonos biológiai sajátosságai vannak, legyen szó élsportolóról vagy szabadidő-sportolóról

- jegyezte meg a szakorvos.

A teljes tünetmentesség esetén, pláne ha az előírásokat betartva óvta magát a fertőzéstől valaki, nem hibáztatható azért, ha nem gondolt arra, hogy megfertőződött a koronavírussal. Ilyen esetekre nem lehet szabályt vagy megkötést hozni, de itt is előfordulhatnak szövődmények. Világszerte nem egy példa volt rá, hogy egy másik, előjel nélküli betegség kapcsán elvégzett koronavírusteszt pozitív eredményt hozott.

– Tanulunk erről a vírusról, nem tudunk még mindent róla, de sokkal többet tudunk, mint tavasszal. A teljesen tünetmentes emberek is ki vannak téve valamilyen szintű kockázatnak, ha olyan közegben mozognak, ahol megfertőződhetnek, vagy a higiénés szabályokat nem tartják be. Éppen ezért kell felhívni a figyelmet a megelőző intézkedésekre és ha valaki a legapróbb tüneteket is észleli magán, azonnal jelentkezzen az orvosnál koronavírus tesztre – figyelmeztetett Dr. Toman József.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.