Sport

Lisztes helyén Kis Róbert játszhat - online interjú Gálhidi Györggyel (FRISSÍTVE)

Lisztes helyén Kis Róbert játszhat - online interjú Gálhidi Györggyel (FRISSÍTVE)

2013. január 8., kedd
Lisztes helyén Kis Róbert játszhat - online interjú Gálhidi Györggyel (FRISSÍTVE)

A Szeged 2011 újonnan kinevezett vezetőedzőjétől, Gálhidi Györgytől online interjúnkban megtudhatták többek között, hogy akár háromcsatáros felállásban is küzd majd a csapat, és már most vannak ígéretes próbajátékosok az edzésen.

A csapat idei első (felkészülési) mérkőzését január 12-én, szombaton, a Baja ellen vívja az algyői sportcentrum műfüves pályáján, a szurkolók itt láthatják idén először játék közben kedvenceiket!

Szerk.:

Köszönjük szépen az interjút!

G. Gy.:

Köszönöm szépen a kérdéseket az Olvasóknak!

Szerkesztőségünk kérdése:

Mennyire ismeri Szegedet, hogyan viszonyul az itteni élethez? Szereti-e a halászlevet? Családostul költözik?

G. Gy.:

Még csak játékosként jártam itt, de tudom a városról, hogy nagy kulturális központ. Nagyon szeretném felfedezni ezt a részért a városnak, a nemzeti színházat és a szabadtérit is. Halászlé? Imádom! Egyedül fogok itt lakni Szegeden, hétvégente járok haza a családhoz. A város közlekedése jól szervezett, könnyedén el lehet jutni bárhova, úgy tapasztaltam. Nagyon bízom benne, hogy az elkövetkező félévben, illetve az után is eredményes munkát végezhetek.

Maradona:

Ön számos keleti országban dolgozott, komoly tapasztalata van az ottani futballal kapcsolatban. Mi az erénye és mi a hátránya a keleti focinak, mit érdemes itt átvenni tőlük, akár edzésmódszer, taktika stb. terén?

G. Gy.:

Amikor arab országokban dolgoztam, az utánpótlásképzésben is jól kvalifikált külföldi trénerek végeztek munkát. A nagy állami bevételek miatt ott képesek voltak nagyon komoly összegeket befektetni a sportágba. Sok nagyon fegyelmezett fiatal van azon a vidéken is, ám a habitusukból adódóan nem mindig zökkenőmentes a munka. Amennyiben egy sportoló gyerekkorától jól felkészült edzőkkel dolgozik, akkor mindegy hol vagyunk, jó játékost nevelnének ki. Emiatt is bízom az akadémiai rendszerben itthon. A lényeg hogy jól felkészült edzők képezzék a gyerekeket.

Elektra:

Hogyan látja az NB II átszervezését, sokan kritizálják a szakmán belül is?

G. Gy.:

Szakmailag ez mindenképp előrelépés lesz. A másodosztály az elmúlt években nagyon felhígult, s ez nem tett jót a színvonalnak. Elég csak megnéznünk az NB I két utolsó helyezettjét, a legutóbbi két feljutó az. Ezeket a költségeket, ami a feltételrendszerben van 16-18 csapatnak illene állnia. Ugyanakkor talán több csapat is lehetne a másodvonalban, 18-20 alakulat akár. A korábbi egycsapatos NB II-ben a jelenlegi NB I több csapata is remekül szerepelt, illetve jó színvonalú meccsek voltak.

nemérti:

Újrakezdő játékosként több éve keményen edzek, és gyakorlok egyénileg, hogy újra egy neves csapat kötelékébe kerülhessek. Van-e mód arra, hogy tehetségemet önöknek is megmutassam és kipróbáljam magam a Szegedi alakulatnál, akár egy próba játéknap keretein belül? Amennyiben kíváncsiak a magamfajta elveszett tehetségekre, kérem, adjon egy útmutatót, hogyan tudnánk, illetve tudnék újra a megfigyelők látószögébe kerülni anélkül, hogy újra végigjárni kényszerülnék a megyei futballbajnokságok lépcsőfokait, amit személy szerint hasztalannak és időt emésztő, fölösleges próbálkozásnak tartanék, mivel ennél sokkal komolyabb terveim vannak a futballal, az óra pedig sajnos egyre többet mutat, nem szeretnék kifutni az időből. Amennyiben kíváncsi volna egy 26 éves játékos tudására, aki tehetségével szívesen szolgálná szülővárosa klubjának sikereit, kérem, válaszoljon a kérdésemre. Köszönöm!

G. Gy.:

Nyitottak vagyunk a valóban tehetséges próbajátékosokra. Jöjjön el egy edzésünkre!

figyelő:

Kapusposzton mik a kilátások jelenleg? Nem titok, hogy a „végy egy jó kapust” eset jelenleg nem forog fenn, bár Trepák igencsak kecsegtető, de nem gondolom végleges megoldásnak, hogy csak ő védjen! Hány tartalékkapust, illetve kiket tervez a keretbe?

G. Gy.:

Úgy gondolom jelenlegi két kapusunkkal meg tudjuk oldani ezt a szezont, nem ezen a poszton tervezek változtatást, hacsak az élet máshogy nem diktálja, gondolok itt esetleges sérülésre.

jakse:

Mennyire ismeri a Csongrád megyei első osztályban játszókat? Van-e esély rá, hogy onnan erősítsenek? Véleményem szerint vannak ott olyan lelkes fiatalok, akik jó körülmények között NB II-ben is megállnák a helyüket.

G. Gy.:

Perpillanat nem nagyon ismerem ezt a játékospiacot, két játékost is tesztelünk helyi, alacsonyabb osztályból való focistát. Tervezem, hogy a helyi nevelésű tehetségeket hozunk a csapathoz, illetve visszahívnék korábbi szegedi játékosokat is.

seve:

Mi az oka annak, hogy Szegedet nem választja senki sem jó befektetésnek, habár igény lenne minőségi futballra, Szegeden szeretik a focit nagyon. Diósgyőrben, Ferencvárosnál ott áll a háttérben egy tehetősebb szponzor, politikus, aki tud kellő pénzt belefektetni a klubba. Szegeden ez miért nem valósítható meg? Nincs esély erre?

G. Gy.:

Úgy gondolom, a csapatnál jelenleg stabil háttér van. Hogy előrébb lépjünk, hogy NB I-es terveket szövögessünk, ahhoz adott az anyagi háttér. Ha még emellett szükséges még egy nagy szponzor, ahhoz előrébb kell lépni, és akkor ez is összejöhet.

Rózsa Sándor:

Először is gratulálok, hogy hozzánk jött! Ennyi idő alatt mennyire sikerült megismerni a csapatot? Mely pozíciókat látja biztosnak, és melyeket hiányosnak? Bennmaradást/osztályozós helyet mennyire tartja reálisnak? Felállás? Saját jól bevált taktika, vagy csapatfüggő, hogy mit játszanak majd?

G. Gy.:

Első benyomásaim nagyon jók, úgy érzem sok van a csapatban! Ugyanakkor nagyon sok hiba is van, amit javítani kell. Két játékrendszert tervezek egyelőre: a 4-3-3-at és a kétcsatáros, 4-4-2-es rendszert is kipróbáljuk az edzéseken. Természetesen sok függ a későbbi ellenfelektől, ezekhez alkalmazkodni kell. Sajnos, nagyon rossz a pálya minősége, így a labdatartásos taktika nem lesz egyszerű, egyelőre műfüves pályán gyakoroljuk ezt, hiszen egy technikást, rövidpasszos futballt szeretnénk, letámadva az ellenfelet.

vidám:

Ön szerint van reális esély, hogy a tavaszi szezon végén az első ötben legyen a csapat? Milyen posztokon erősítene?

G. Gy.:

Minden csapatrészben, védelemben és középpályán, csatársorban is erősíteni szeretnénk, szükségünk van igazi, befejező labdarúgókra, utóbbi esetén három csatáros játékot tervezek.

Szabi Ultras:

Arról szeretném kérdezni, hogy ugye nem engedi, hogy a vezetőség beleszóljon a munkájába?

G. Gy.:

Magam tervezem és vezetem az edzéseket, ebbe a vezetők nem szóltak bele eddig, de biztosan fogunk véleményt cserélni a klubigazgatóval és edzőtársaimmal.

Balogh Viktor:

Kérdésem, hogy a számomra meglepő módon, sajnálatosan távozását nemrég bejelentő Lisztes Krisztián helyére igazolnak-e játékost, illetve a már említett védelem megerősítéséhez vannak-e már konkrét kiszemeltek? Legyen üdvözölve a városban, új csapatánál! Jó munkát! Hajrá Szeged!

G. Gy.:

Ha házon belül kell megoldani ezt a problémát akkor Kis Róbert lehetne a kiszemelt, de a próbajátékosok közül már szintén van egy esélyes. Krisztián döntése engem is váratlanul ért, de így alakult.

Xyz:

Érdeklődni szeretnék, hogy kikkel kívánja megerősíteni a csapatot? Ugye Önnek is van beleszólása az igazolások alakulásában? Mennyire tartja reálisnak a bennmaradást illetve a későbbi NB I-et?

G. Gy.:

Ezek közös döntések Adem Kapiccal. A védekezés a legfontosabb, de csapatszinten kell ezt a feladatot megoldani. Vannak kiszemeltjeink, tegnap már 3-4 új játékos is részt vett az edzéseinken. Folyamatosan jönnek próbajátékosok, akik közül szeretnénk igazolni. Bennmaradás? Nem nagy a távolság a jelen pozíciónk és az élmezőny között, így nem lehetetlen a feladat. De nagyon fontos a felkészülés alakulása is.

Szczerbiak:

Mi volt, vagy mik voltak azok a momentumok, ami miatt a szegedi kispad mellett döntött? Minek kell teljesülnie, hogy fél év után a szerződés hosszabbítási opciója életbe lépjen? Mik voltak az ön feltételei, hogy a szerződtetése létrejöjjön? (természetesen nem az anyagiakra gondolok)

Gálhidi György:

Szegeden komoly tradíciója van a futballnak, elég csak Sándor Károlyra, Kocsis Lajosra gondolni, magam is többször játszottam szegedi csapat ellen aktív pályafutásom során. Nagyszerű feladat, nagy kihívás számomra, hogy magasabb osztályba vezessem a csapatot, mert Szeged megérdemli ezt. Épp Ománban tartózkodtam, amikor Adem Kapic elért telefonon, örömmel vállaltam a feladatot. Szerződésem meghosszabbításának feltétele a csapat bennmaradása az NB II-ben.

12.45:

Megérkezett szerkesztőségünkbe Gálhidi György, a Szeged 2011 újonnan kinevezett vezetőedzője, online interjúnk rövidesen kezdődik!

Gálhidi György épp tárgyalásról érkezik, emiatt 10 percet késik az interjú kezdése. Olvasóink megértését kérjük!

Amint karácsony előtt megírtuk

, a Nyíregyházáról érkező

Gálhidi György

lett a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatának új vezetőedzője. Az új tréner hétfőn

mutatkozott be

, illetve

kezdte meg a munkát

a csapat élén, ezúttal pedig már olvasóink is kérdezhetnek a mestertől, akivel 12.30-tól online interjút olvashatnak portálunkon! Az új vezetőedző és a SZEGEDma.hu továbbra is jelen cikk kommentjeiben, továbbá e-mailben (szegedma@gmail.com) várja az olvasói kérdéseket!

Illés András - Dobó Csaba

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.