Politika

Karácsony a választás megismétlését kéri

Karácsony a választás megismétlését kéri

2024. június 17., hétfő
Karácsony a választás megismétlését kéri

Vitézy Dávid reagált a főpolgármester bejelentésére.

Fotó: Bach Máté


"Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem" – jelentette be közösségi oldalán Karácsony Gergely.

Tudom, szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amelyet megnyert. Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. A Budapest köztársaságban biztosan nem

– közölte a politikus, majd hozzátette: nem az újraszámlálás tényét kifogásolja, hanem azt, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása során az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte.

Nem állítom azt, hogy történt bárhol visszaélés. Azt állítom, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amelyek kizárnák a választási visszaélést. Biztosan véletlen, hogy a XVII. kerületből szinte nem volt olyan szavazókör, ahonnan szabályosan lezárva érkeztek volna a szavazólapok az NVI-hez – aztán arányaiban itt volt az egyik legtöbb, végül érvényesnek átminősített szavazat

– mutatott rá a főpolgármester, aki szerint komoly felelőssége van a választási csalások kizárására szolgáló garanciák védelmében, éppen ezért kérelmezi a választások megismétlését.

 

Kihívója, Vitézy Dávid reagált a főpolgármester bejelentésére:

amennyiben a Kúria ennek az indítványának nem ad helyt, újraválasztott főpolgármesterként a lemondásával az új választást bármikor maga is el tudja érni. A magam részéről állok elébe, bármelyik úton is éri el végül az új választás kiírását.

Vitézy bízik benne, hogy a jogorvoslati eljárások gyors lezárásával végre pontot lehet tenni a főpolgármester-választás végére. Ha pedig a Kúria szerint is megismételt választás kell két kerületben vagy egész Budapesten, azt minél gyorsabban le kell bonyolítani – tette hozzá.

 

A főpolgármester az új választással kapcsolatos terveit még pénteken, a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott tüntetésén ismertette:

a fővárosban kialakult helyzetben csak egyféleképpen, új választással, tisztességes, újonnan kiírt szavazással lehet tiszta vizet önteni a pohárba.

Mint arról már beszámoltunk, pénteken a Nemzeti Választási Iroda Vitézy Dávid indítványának és a Nemzeti Választási Bizottság döntésének megfelelően újraszámolta az érvénytelennek minősített főpolgármesteri szavazatokat. Az NVB a szavazatok újraszámlálását és összegzését követően ismét Karácsony Gergely győzelmét állapította meg. A főpolgármester mindössze 41 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.