Politika

Súlyos viták várhatók a NATO pénteki informális külügyminiszteri tanácsülésén

Súlyos viták várhatók a NATO pénteki informális külügyminiszteri tanácsülésén

2024. május 30., csütörtök
Súlyos viták várhatók a NATO pénteki informális külügyminiszteri tanácsülésén

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a blokkosodás ellen szólalt fel. A tárcavezető brüsszeli sajtótájékoztatóján a migrációról és a hazánk ellen hozott ítéletről is szó esett.

 

Volt egy ilyen újság, hogy sport plusz foci. És az volt ráírva, hogy minden, amit a nyomdafesték elbír. Na most, ha én itt elmondanám a véleményemet, azt nem bírná el a nyomdafesték, úgyhogy lehet, hogy inkább nem is mondok semmit

– felelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor brüsszeli sajtótájékoztatóján az Európai Bíróság ítéletéről kérdezték.

Az Európai Bíróság napi hatmillió euróval bünteti Magyarországot a menekültügyi eljáráshoz fűződő jogok állítólagos megsértése miatt.

A bírságot korábban Orbán Viktor miniszterelnök is kommentálta. „Brüsszelből hátba lövik Magyarországot” – fogalmazott a kormányfő.

Szijjártó Péter véleményét a kereskedelmi miniszterek munkaülése után fogalmazta meg, ahol uniós kollégáival az ukrajnai háború gazdasági következményeiről és a közösség Afrikával való kapcsolatairól folytattak eszmecserét. Európa versenyképességéről szólva a tárcavezető két fő problémát azonosított. Egyrészt sérelmezte, hogy amikor az európai uniós tagországok beruházásokat akarnak támogatni a saját forrásaikból, akkor is az Európai Bizottság engedélyére van szükség, és – mint mondta – ezek az Európai Bizottsági eljárások sokszor éveken át húzódnak. Másrészt az ideológiák és a gazdaság keveredését emelte ki.

A bajok másik fő oka az, hogy továbbra is ideológiai megközelítést alkalmaz gazdasági kérdésekben is az Európai Unió, és ennek az ideológiai megközelítésnek az egyik következménye az, hogy a világ rohamléptekkel halad afelé, hogy újra blokkokra kerüljön szétosztásra

– vélekedett.

A blokkosodó világrendben a miniszter szerint Magyarország a „legjobb példaként szolgál arra, hogy mekkora hasznot is hoz egy országnak, egy nemzetnek a kelet–nyugati gazdasági együttműködés”.

Magyarországon tízezrével jönnek létre olyan modern munkahelyek, ahol abszolút csúcstechnológiával foglalkoznak, és amelyek megbízható megélhetést biztosítanak a magyar embereknek. Magyarország a keleti és a nyugati gazdaságok találkozási pontja lett, köszönhetően a nagy német, valamint kínai és koreai vállalati jelenlétnek

– fejtette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.