Politika

Rendkívül fontos megállapodást köthet a magyar kormány

Rendkívül fontos megállapodást köthet a magyar kormány

Egy jó ideje húzódó vitát zárhatnak le

2024. február 18., vasárnap
Rendkívül fontos megállapodást köthet a magyar kormány

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton tartotta évértékelő beszédét, amelyben hangsúlyozta, hogy a svéd NATO-csatlakozásról szóló vita a lezárás felé közeledik, és már a Parlament kezdeti ülésszakaszában ratifikálhatják. Az Index exkluzív információi szerint hetek óta intenzíven tárgyal a két kormány, a felek a megállapodásra törekszenek, amelynek nagy katonai és hadiipari megállapodás is a része lehet.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

 

Az Európai Unió kapcsán kiemelte Orbán Viktor, hogy 2023 az EU kudarcairól szólt. 

Svédország és Finnország egyszerre nyújtotta be csatlakozási kérelmet, az Országgyűlés tavaly márciusban elfogadta a finnekét, a svédekkel pedig azóta zajlanak a tárgyalások. Miután Törökország is jóváhagyta Svédország csatlakozását, egyedül Magyarország számára maradt a döntéshozás. Később Orbán Viktor az Európai Tanács csúcstalálkozóján találkozott Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel, akit látogatásra hívott a magyar kormányfő. Erre azóta sem került sor. Végül telefonon egyeztetett Jens Stoltenberggel Orbán Viktor. A miniszterelnök megígérte, hogy 

az első adandó alkalommal lezárják a ratifikációt.

 

Orbán Viktor: Minden terv készen van

Orbán Viktor a szombati évértékelőjében viszont azt hangsúlyozta ki, hogy minden terv készen van, és a magyar kormány készen áll arra, hogy ratifikálják Svédország NATO-csatlakozását, mivel minden ezzel kapcsolatos vita a lezáráshoz közeledik.

A svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk

– közölte a kormányfő, hozzátéve, a döntést már a parlament kezdeti ülésszakaszában ratifikálhatják, amely február 26-án veszi kezdetét.

Az Index exkluzív információi szerint az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a két kormány között, és mindkét fél a megállapodásra törekszik.

 

Katonai megállapodás születhet

Ez a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség szerint is rendkívül előnyös Magyarország számára, ám arról nincs megbízható információ, hogy milyen új eszközök érkezhetnek a Honvédséghez – elképzelhető, hogy a magyar Gripen-programhoz is lesz új beszerzés.

A Fidesz rendkívül frakcióülése szerdán, a parlamenti döntés előtt kezdődik, könnyen elképzelhető, hogy a kormány döntése és a miniszterelnöki stábok egyezsége az új beszerzésekről megnyitja az utat, hogy a Fidesz-frakció is megszavazza az első ülésen a svéd NATO-csatlakozást.

 

Magyarországra látogat a svéd miniszterelnök?

Bár Ulf Kristresson miniszterelnöki látogatására mindeddig nem került sor, úgy tűnik történt előrelépés ezen a téren is az elmúlt hetek tárgyalásainak hatására. Egyelőre hivatalos bejelentés nem jött a miniszterelnök érkezéséről, de az Index információi szerint a magyarországi svéd nagykövetség már nagyon készül a kormányfő érkezésére, így a közeljövőben számítani lehet a látogatásra.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.