Politika

Orbán Viktor: Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem + videó

Orbán Viktor: Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem + videó

"A lemondás helyes volt, és megerősít bennünket"-mondta sz évértékelőjében a miniszterelnök

2024. február 17., szombat
Orbán Viktor: Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem + videó

A hagyományoknak megfelelően idén is Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde nyitja meg a tavaszi politikai szezont. 

ORBÁN Viktor
Huszonötödik alkalommal értékelte az évet Orbán Viktor (Fotók: Koszticsák Szilárd/MTI)

 

– A 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul. Köztársasági elnök asszonyunk benyújtotta a lemondását. Olyan ez, mint egy rémálom. Magyarországot a nagyvilágban méltó módon képviselő elnökasszony távozott. A magyarok jó énjét testesítette meg, családanya, aki a maga természetes módján mutatta meg a férfiaknak, hogy a nők gondolatvilága pótolthatatlan a politikában is – fogalmazott Orbán Viktor idei évértékelő beszédében. A miniszterelnök hozzátette: távozása helyes, de nagy veszteség Magyarország számára. 

 

Helyre kell állítani az egyensúlyt!

– Kegyelmi döntését a magyarok elsöprő többsége elutasította. Az történt, aminek ebben a helyzetben történnie kellett. A kibillent egyensúlyt csak az elnök lemondásával és új elnök megválasztásával lehet – szögezte le a kormányfő.

– Az igazságügyi miniszter távozása az államélet törvényeinek elkerülhetetlen, és azt hiszem igazságtalan következménye – jelentette ki Varga Judit lemondásával kapcsolatosan a kormányfő. – Jó emberek is hoznak rossz döntéseket – mondta. Hozzátette, ha létezne időgép, és visszarepülhetnénk a múltba, a két lemondott politikus biztosan kijavítaná a hibáit, de időgép nem létezik, így a kormányra vár a helyzet orvoslása.

A lemondás helyes volt, megerősít bennünket. Az elnök és az igazságügyminiszter munkáját zaklatott szívvel, mindnyájunk nevében megköszönöm

– jelentette ki a miniszterelnök. A lemondás körüli vitáról megjegyezte, hogy a távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.

– Ha beütött a baj, legalább annyi hasznunk legyen, hogy tanulunk belőle együtt. A szemünk előtt lezajló dráma arra emlékeztet bennünket, hogy milyen kockázatokkal kell szembe néznünk nap mint nap – fogalmazott. Ma, amikor a nemzetállamok függetlensége áll a világ nagyhatalmú pénz és erőközpontjainak célkeresztjében, a kockázatok különösen is nagyok. 

– Értékes tanulság, hogy az ökölvívás törvényei ma a politikában hasznosabbak, mint a balett tánc szabályai. Hiába vagy Mike Tyson, vagy Muhammad Ali, a politikában mindig csak egy ütésre vagy a padlótól, ezért csak a gondos mérlegelés, és a körültekintő óvatosság segíthet – mondta. Hozzátette: az is segíthet, ha egy megelőző keresztbeveréssel kiütöd az ellenfelet.

KOSZTICSÁK Szilárd; ORBÁN Viktor

 

A politika vastörvénye: alázat

– A modern politika vastörvénye az alázat – jelentette ki. Hozzátette: akármilyen magasan is vagy, egyedül sosem lehetsz okos. Nincs védett hely, a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni. A politikai hiba akkor is hiba, ha van rá magyarázat.

– A lemondás esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerülhessünk ki és úgy is fogunk – húzta alá Orbán Viktor. Mint mondta, 

a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni. 

Jelezte, hogy egy új gyermekvédelmi törvényt kell benyújtani az Országgyűlésnek. A megfogalmazása szerint kétszínű baloldalnak azt üzente, ott majd vitézkedhetnek. 

– Az átmeneti időszakot szorítsuk minimálisra, ahogy az egy erős kormányzó párthoz illik – üzent a Fidesz-frakciónak a miniszterelnök, az új államfő megválasztása kapcsán.

Szót ejtett róla, hogy öt éve kell nyomás alatt dolgozniuk, ami mindenkit megvisel. – Ötödik éve az egész ország és minden család keményen dolgozik, hogy megvédhessük azt, amit elértük. A munkahelyeket sikerült megvédeni. 

Az egymillió új munkahely létrehozásán túl vagyunk. 

Még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most – szögezte le. Kiemelte, hogy sikerült megvédeni a nyugdíjakat is, az pedig bravúr, hogy sikerült visszaadni a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal vett el az emberektől. A miniszterelnök ezért köszönetet mondott Varga Mihály pénzügyminiszternek. 

ORBÁN Viktor

 

El tudtuk kerülni az ikerdeficitet

Sikerült megtartani a külkereskedelem és az export magas értékét, így meg tudtuk előzni a közgazdászok által ikerdeficitnek nevezett pénzügyi jelenséget, amikor a költségvetési hiány és a külkereskedelem egyszerre romlik el, aminek általában pénzügyi csőd, és gazdasági megszorítás a vége. – Hogy ez nem következett be, annak elévülhetetlen érdemei vannak Szijjártó Péternek – jelentette ki, megköszönve a miniszter munkáját. 

A miniszterelnök kifejtette: sikerült közelebb hozni a külhoni magyarokat: három hidat építettek az Ipolyon, napi tízszer jár a vonat Szeged és Szabadka között, és heti háromszor a repülő Budapest és Kolozsvár között. 

– Emellett az inflációt a Jegybank segítségére sietve sikerült a rekordmagas 25-ről 4 százalék alá szorítani, a költségvetési hiányt csökkenő pályán tartani, a minimálbért 15, a szakmunkásminimálbért 10 százalékkal emelni, 

akkor nem lehetünk elégedetlenek, a 2023-as extra nehéz évből sikerült kikecmeregni – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ez szép dolog, de az ember azért ennél többre vágyik. Mint mondta, 

a futbalban sem az győz, akinek több védése van, hanem aki több gólt lő.

A 2024-es esztendőre azt javasolja, képzeljük magunk elé a 2019-es utolsó békeévet. Erre az útra kell visszakapaszkodnunk 2024-re. A bukmékerek a magyar sikerre fogadnak a miniszterelnök tájékoztatása szerint, azonban ez még így sem lesz egyszerű Nagy Márton számára. Hozzátette: a világ azóta sokat változott, ezt sem hagyhatjuk figyelmen kívül. 

A zöld energia jelenti a jövőt

A jövő a zöld energiáé, meg azoké, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni. A kormány egységes, kétharmad van a parlamentben, s ennek a stabilitásnak, egységnek az emberek szempontjából az értelme és haszna az, hogy villámgyorsan alkalmazkodhatunk. Hozzátette: egész Európában mi tudunk legjobban alkalmazkodni a változáshoz, ez behozhatatlan versenyelőny, ezért is csípi sokak szemét. 

A miniszterelnök elmondta, hogy a zöld átálláshoz a zöld energiát meg kell termelni, majd el kell tárolni. Mint jelezte, a nukleáris energia nélkül nem lehet elhagyni a fosszilis energiát. – Naperőmű fejlesztési programunk vágtat. Minden tervet és rekordot megdöntöttünk. Lantos Csaba miniszter úr a végén tényleg csodát tesz – tette hozzá. 

Felhívta a figyelmet, hogy néhány évre vagyunk az energiafüggetlenségtől. Kiemelte, hogy keményebb dió a megtermelt energia eltárolása, ám ebben Európa élvonalában járunk. Orbán Viktor rögzítette, hogy a magyar kormány erre több száz milliárd forintot fordít. Szerinte figyelembe kell venni az emberek jogos elvárásait, ezért csak az európai mércével is biztonságos üzemek működhetnek Magyarországon. 

– Időtlen idők óta most nem követői, hanem globális éllovasai vagyunk egy technológiai átalakulásnak, ezzel megmentve autógyárainkat – mondta a növekvő gyártókapacitásokról. Hozzátette: 

nem engedhetjük meg magunknak azt az elmebajt, amit a német zöldek, miszerint az a jó autó, amit le sem gyártanak. 

A magyar autóiparai termelés értéke 13 ezer milliárd forint, több százezer család kenyerét adja.

„A magyarországi zöld autóipari átállás hatalmas technológiai siker” – fogalmazott. 

ORBÁN Viktor

 

Tervekből sosincs hiány

Hozzátette: tervekből a nemzeti oldalon sosem volt hiány. Kijelentette: a magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de nem olyan jól, mint szeretnénk. Kifejtette, ennek eléréséhez van egy jó tervük. A terv elérésének feltétele, hogy az elsők között értik meg a világrend átalakulását, s ehhez alkalmazkodnak, a lehető leggyorsabban. 

Kimaradunk emellett a szankciós politikából, ellenállva a világ blokkosodásának, ami maga az új hidegháború. Orbán Viktor szerint a negyedik lépés, hogy nyitunk, és kereskedünk. Utakat, hidakat, vasutakat fejlesztünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást építünk. 

Ötödik lépésként a növekedni akaró, és külföldön is eredményes magyar cégeket megtámasztjuk, hagyományos és erős magyar iparágainkat aládúcoljuk, és új, a világon is vezető iparágakba fektetünk.

„Ezzel újra feltesszük a világtérképre Magyarországot és Budapestet, mint a Kárpát-medence megkerülhetetlen politikai, gazdasági, kulturális, és kereskedelmi  gravitációs pontját. Ebben a térségben újra meg, és kikerülhetetlenek leszünk” – jelentette ki a kormányfő.

 

2024 újra a sikerek éve lesz

A miniszterelnök szót ejtett róla, hogy 2024 újra Magyarország sikereinek az éve lesz, ám kérdés, hogy honnan számíthatunk támogatásra és honnan támadásra. – Jó hír, hogy a Svédországgal való vitánk a lezárás felé közeledik. Afelé haladunk, hogy a parlament a tavaszi ülésszak első napján ratifikálhatja a svéd NATO-csatlakozást – jelezte.

Az Európai Unió kapcsán kiemelte, hogy 2023 az EU kudarcairól szólt. 

– Húsz éve csatlakoztunk az unióhoz, mára jól kiismertük és kétséges, hogy neki támaszkodhatunk-e ennek a fának – közölte Orbán Viktor. 

Szót ejtett róla, hogy sokszor érkeztek jó dolgok nyugatról, de igazítani kellett rajtuk. Mint mondta, az ember alig akar hinni a szemének, mert Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk. – Hiába mondtuk, hogy a háború nem a miénk, Brüsszel belevetette magát a konfliktusba. A béke melletti álláspontunkkal egyedül maradtunk, mint korábban a migráció ellenes álláspontunkkal, és ugyanúgy lesz igaz a háború ügyében is – fogalmazott a kormányfő. 

 

Új szintet ért el a nyomásgyakorlás

Tragédiának nevezte, hogy a háborúban több százezer embernek kellett és kell meghalnia. Hozzátette: Magyarország a békét támogatja, nem fog fegyvert szállítani. A miniszterelnök szerint a nyomásgyakorlás olyan szintre érkezett, hogy 

a nagykövetek a parlamentbe járnak ellenőrizni, vajon jól viselkedik-e a dollárbaloldal. 

„Segítségül elárulhatjuk nekik, ez nem jó taktika. Mi magyarok olyanok vagyunk, mint a jó presszó kávé. Nagy nyomásra van szükségünk, hogy a legjobbak legyünk” – fogalmazott.

Orbán Viktor kijelentette: nem vagyunk kint a vízből azzal, hogy kint maradunk a háborúból. Az idei évre 37 milliárdos lyuk tátong az ukrán költségvetésben, az USA egyre csökkenő lelkesedéssel finanszírozza Ukrajnát, s arra az Európára esik ennek finanszírozása. Arra az Európára, amelynek gazdaságága egyébként is ágynak esett. „Nem babra megy a játék” – mondta. 

A miniszterelnök szerint nem jó ötlet a közös hitel, mert ha az egyik fél borul, vele borulnak a többiek is. Úgy fogalmazott: Az unióban kőbe kellene vésni, hogy a közös hitel nem járható út Magyarország számára. Ehhez a kormánypárti frakció segítségét kérte. 

Azt is elárulta, az uniós bürokraták azt akarják, hogy egészséges, helyben termelt élelmiszerek helyett műhúst, és GMO-s vackokat, tücsköt, bogarakat együnk. A miniszterelnöknek azt mondták a Brüsszelben tiltakozó gazdák, hogy „egyék ezeket azok, akiknek két anyjuk van”. Orbán Viktor kifejtette: az EU a világ üvegházhatású gázkibocsátásának alig 7 százalékáért felelős, az USA és Kína pedig 40 százalékáért.

Mások miért nem látják, hogy ez halálos csók, csak az nem hal bele aki kapja, hanem aki adja

– tette fel a kérdést a kormányfő. 

– A nyugati országok gazdagok, még van pénzük. Ez ideig-óráig elfedi a bajt, de az európai versenyképesség a háború, a szankciók, valamint a blokkosodás miatt megroggyant – fogalmazott a miniszterelnök. 

Jelezte, hogy Brüsszel magára hagyta a Balkánt, mert kell a pénz Ukrajnának. – Sohasem volt ekkora távolság Brüsszel és az európai emberek között, ezért változás kell, amit ki kell kényszeríteni. Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt – szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta, a 2024-es év sorsfordító lehet, ami Magyarország számára nagy esélyeket nyithat meg. 

– Ha a Jóisten megsegít bennünket, akkor Magyarország mozgástere régen látott mértékben kitárul. Szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne az elnöki székbe és békét teremtene Európa keleti felén – tette hozzá.

– Újraéledő nagyság Amerikában és Európában, konnektivitás, erősödő szlovák-osztrák-magyar-szerb térségi együttműködés, és brüsszeli szuverenista fordulat. Ezt kérjük év végére a karácsonyfa alá – mondta. 

Mint kifejtette, a brüsszeli bürokraták nem húzzák ki Európát a csávából. Meggyőzésükre nem érdemes energiát fecsérelni, döglött lóra nem verünk patkót. Orbán Viktor szerint valódi változást új európai jobboldal hozhat, aminek mi magyarok is részei vagyunk. A kormányfő szerint az új jobboldal ne Európa alternatívája, hanem európai alternatíva kell hogy legyen.

„Így érdemes, így kell rátekinteni az előttünk álló európai választásra. Így, és ezért érdemes harcolni a győzelemért” 

– zárta gondolatait a Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor évértékelőjét itt nézheti vissza:


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.