Politika

Deutsch Tamás a kormánypártok EP-listavezető jelöltje

Deutsch Tamás a kormánypártok EP-listavezető jelöltje

2024. február 22., csütörtök
Deutsch Tamás a kormánypártok EP-listavezető jelöltje

A kormánypártok államfőjelöltje mellett az EP-listavezető személyét is jelölték.

 

 

A szokásoknak megfelelően a parlamenti ülésszak kezdete előtt kihelyezett frakcióülést tartott február 21-22-én Balatonalmádiban a Fidesz-KDNP. Szerda este a miniszterelnök felszólalásával kezdődött a tanácskozás, melyet csütörtökön miniszterek, EP-képviselők és államtitkárok meghallgatása követett.

Sulyok Tamást, az alkotmánybíróság elnökét javasoljuk államfőnek – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok Balatonalmádiban tartott kihelyezett frakcióülésén. Mint mondta, február 26-án dönt az Országgyűlés a korábbi államfő lemondásáról. Kiemelte, hogy a jelölés folyamat attól is függ, hogy az ellenzéki pártok állítanak-e jelöltet, és annak fényében lehet majd a választás időpontja.

Emellett a frakcióvezető azt is elmondta a kihelyezett frakcióülésen, hogy az elnökség javaslatára hogy Deutsch Tamást jelölik a kormánypártok EP-listavezetőnek. Kocsis Máté hozzátette: a választmánynak még döntenie kell.


Magyarországnak jelentős esemény lesz a június 9-én tartandó európai parlamenti választás. Az esélyeket tekintve a centrista-jobboldali Európai Néppárt (EPP) dominanciája töretlennek tűnik, de két ciklus óta folyamatosan veszít támogatottságából. Hasonló bizalomvesztéssel kénytelen szembenézni az örökös második helyezett, a centrista-baloldali Szocialisták és Demokraták (S&D) pártszövetség is.

A két nagy pártcsalád hanyatlásával párhuzamosan a francia Nemzeti Tömörülés és az olasz Liga által vezetett, euroszkeptikus Identitás és Demokrácia (ID) pártszövetség egyre népszerűbb, 2023-as becslések szerint a harmadik legnagyobb frakcióvá válhat. A voksolás a hazai jobboldalnak azért is izgalmas, mert Magyarország nagyobbik kormánypártja az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsaládhoz való csatlakozást fontolgatja. 

Amennyiben az idei választáson a nagyobbik magyar kormánypártnak sikerül a mandátumszámát megőriznie, és a csatlakozási folyamatot elindítják, jó eséllyel a harmadik legnagyobb pártcsalád helyét az Európai Konzervatívok és Reformerek vehetik át a jelenlegi népszerűségi adatok alapján.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.