Politika

Sulyok Tamás a kormánypártok államfőjelöltje

Sulyok Tamás a kormánypártok államfőjelöltje

Ismét Szegedhez kötődő köztársasági elnököt válaszhatnak

2024. február 22., csütörtök
Sulyok Tamás a kormánypártok államfőjelöltje

Sulyok Tamást, az alkotmánybíróság elnökét javasoljuk államfőnek – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok Balatonalmádiban tartott kihelyezett frakcióülésén. Mint mondta, február 26-án dönt az Országgyűlés a korábbi államfő lemondásáról. Kiemelte, hogy a jelölés folyamat attól is függ, hogy az ellenzéki pártok állítanak-e jelöltet, és annak fényében lehet majd a választás időpontja.

Sulyok Tamás, a kormánypártok államfőjelöltje

 

 A kormánypártok elfogadták az alapszabály szerint a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és Dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk köztársasági elnöknek. Azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre, és ezért belé vetettük a bizalmunkat

 - mondta Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal. Hozzátette: azt tartják helyesnek, ha minél előbb meg tudja választani az Országgyűlés az új köztársasági elnököt, ugyanakkor ennek időpontjáról egyelőre nem tud nyilatkozni, mert ez függ attól is, hogy az ellenzéki pártok állítanak-e államfőjelöltet. Mint mondta, a pénteken tartandó házbizottsági ülés adhat választ erre.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság elnöke nagy tekintélyű és mindenki számára komolyan vehető ember. Fontos közéleti tisztségekre "bohózatba torkolló castingokat" csak a baloldalon szoktak tartani - jegyezte meg. Kitért arra is: az Alkotmánybíróság új tagját a kialakult parlamenti munkarendben választják meg.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője bejelentette, a KDNP is egyhangúlag támogatja Sulyok Tamást.

 

 

Az alkotmánybíróságból a Sándor-palota

A 67 éves Sulyok Tamás 1980-ban szerzett jogi diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Az Alkotmánybíróság honlapján elérhető információk szerint a jogászt az Országgyűlés 2014. szeptember 27-én választotta az Alkotmánybíróság tagjává. Sulyok Tamás 2016 áprilisa óta látja el az alkotmánybíróság elnökének pozícióját. Nős, két gyermek édesapja.

Az alkotmánybíróság elnöke az alkotmánybírók függetlenségével kapcsolatban korábban a Magyar Nemzetnek is nyilatkozott. Akkor az alkotmánybíróság elnöke a bírálatokra reagálva elmondta, ízlés dolga, hogy ki kit nevez pártkatonának, de a történelem megmutatta, hogy a címkézés nem vezet semmi jóra.

Az uniós és tagállami jog kapcsolatának ügyében az Alkotmánybíróság elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, az unióban 27 tagállami jog van, és egy sui generis (egyedi jellemzőkkel bíró) európai jogrendszer, amelyek egyenrangúak, nincs alá- és fölérendeltség. A tagállami bíróságok tehát nincsenek alárendelt pozícióban az Európai Bírósághoz képest. Ha konfliktus támad a tagállami bíróságok és az Európai Bíróság között, ezt csak kölcsönös párbeszéddel lehet feloldani, nincs olyan bírói fórum, amely az utolsó szót ki tudja mondani.

„Az Európai Bíróság döntései ettől még érvényesek ránk nézve, ugyanúgy, mint a saját bíróságaink határozatai, ítéletei. Ráadásul minden tagállamra kötelezők. Az uniós jognak elsőbbsége van a tagállami jogokkal szemben, de nem az alkotmányjogokkal, amelyeket az uniós alapszerződés tagállami jogkörben hagy”

– emelte ki Sulyok Tamás.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.