Politika

Az EU vezetői nem, csak a Politico problémázik egy esetleges Orbán-vezetés miatt

Az EU vezetői nem, csak a Politico problémázik egy esetleges Orbán-vezetés miatt

Paráznak Brüsszelben.

2024. január 9., kedd
Az EU vezetői nem, csak a Politico problémázik egy esetleges Orbán-vezetés miatt

Nagyon nem tetszik Charles Michel döntése a brüsszeli lap szerzőjének, aki szerint „rémálomszerű forgatókönyv” lenne Orbán Viktor vezetése. Fejtegetéséből azonban más is kiderül.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Ahogy beszámoltunk róla Charles Michel megerősítette, hogy indulni fog az európai parlamenti választásokon. Megválasztása esetén az elnöki szék üresen maradna, és így a jelenlegi szabályok érelmében a soros elnökséget betöltő tagállam, azaz a választások után éppen Magyarország vezetné az üléseket.

 

 

Összefoglaló cikket villantott kedd reggel a Politico, melyben a brüsszeli lap szerzője „rémálomszerű forgatókönyvként” fejtegeti: akár Orbán Viktor is átveheti Charles Michel helyét az Európai Tanács elnökeként, de a szerzző itt annyira nem áll meg a fejtegésben, hogy közben el is szólta magát - írja a Mandiner.

A brüsszeli lap keddi cikkéből kiderül: nagyon nem örülnek annak, hogy Charles Michel idő előtt fejezné be munkáját az Európai Tanács elnökeként. „Szinte elképzelhetetlen, hogy az amerikai elnök lemondjon, alig hat hónappal a ciklusának vége előtt” – háborog a lap szerzője, rámutatva, hogy több szempontból is aggályosnak tartja Michel lépését. Mint írja:

Michel lépése „egyrészt azt jelzi, hogy Michel nem látja túl fontosnak saját szerepét. Másrészt azt is mutatja, hogy boldogan hagyja az EU problémáinak megoldását utódjára, bárki legyen is az”.

A lap egyes diplomatákra hivatkozva rámutat arra is: a döntés bizonytalanságot szül, hiszen az EU-nak (már így is – a szerk.) két háborúval kell szembenéznie a szomszédságában, ráadásul lehetséges, hogy 2024-ben Donald Trump lesz az elnök.

Fejtegetése közben azonban mintegy el is szólta magát a Politico szerzője. Noha a brüsszeli lap korábban arról írt, hogy „a 26 uniós tagállam vezetőinek többsége »kétségbeesetten szeretné elkerülni«”, hogy Orbán Viktor legyen az Európai Tanács elnöke, keddi cikkében már arról tudósít: „az a kilátás, hogy Orbán elnököl majd a vezetői értekezleten, nem lepett meg egyetlen uniós tisztviselőt sem, aki szerint a Tanács épületében már régóta találgatások zajlanak ilyen forgatókönyvről, ami annak a jele, hogy Michel már egy ideje tervezi a lépését” – olvashatjuk a brüsszeli lap hasábjain.

Ráadásul, mint hozzáteszik: „egy Michelhez közel álló tisztviselő szerint” az uniós vezetőket nem a semmiből érte Michel döntése és többnyire egyetértettek a lépésével. Charles Michel „mind a 27-tel felvette a kapcsolatot, és a nagy többség támogatta a döntést” – idézi az illetékest a Politico.

Úgy tűnik tehát, hogy Orbán lehetséges vezetése nem ijesztette meg a vezetőket

– vallja be a Politico szerzője. Hozzátéve, hogy „a ki nem akadt diplomaták szerint ez azért van, mert van elég idő megtalálni a megfelelő nevet Michel helyére”. 

Kérdés csupán az, hogy ha az EU vezetői nem aggódnak Orbán esetleges vezetése miatt, Brüsszel miért tart attól ennyire?

Borítókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.