Politika

Akár Orbán Viktor is lehet az Európai Tanács elnöke - paráznak Brüsszelben

Akár Orbán Viktor is lehet az Európai Tanács elnöke - paráznak Brüsszelben

A brüsszeli lap szerint az Európai Tanács elnöke „császárrá tenné” Orbán Viktort.

2024. január 8., hétfő
Akár Orbán Viktor is lehet az Európai Tanács elnöke - paráznak Brüsszelben

Charles Michel megerősítette, hogy indulni fog az európai parlamenti választásokon. Megválasztása esetén az elnöki szék üresen maradna, és így a jelenlegi szabályok érelmében a soros elnökséget betöltő tagállam, azaz a választások után éppen Magyarország vezetné az üléseket.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Szecsődi Balázs

 

Már csak ettől a gondolattól is összerezzentek a brüsszeliták, a Politico megírta, hogy ezt a többi tagállam vezetőjének többsége kétségbeesetten szeretné elkerülni. Egy EU-fókuszú gúnylap a hírre lecsapva azzal vádolta meg Charles Michelt, hogy azon mesterkedik, hogy Orbán Viktort Európa császárává tegye - írja a Magyar Nemzet.

Charles Michel több belga lapnak is megerősítette, hogy indulni fog az európai parlamenti választásokon. Ez az első alkalom, hogy az Európai Tanács hivatalban lévő elnöke jelöltként induljon EP-választásokon. Megválasztása esetén üresen marad a tanács elnöki tisztsége.

Ettől azért sem kell nagyon megijedni, hisz ez a tisztség csak 2009-ben jött létre, a lisszaboni szerződés vezette be az Európai Unióba. Elnök hiányában, ahogy a neve is utal rá, a soros elnökséget betöltő tagállam vezeti az üléseket.

Az állandó elnök szerepe éppen azért lett bevezetve, hogy „folytonosságot” biztosítson az EU törekvéseiben. A főbb kritika ezzel szemben a sokszínűséget és a tagállamok közötti egyenlő képviseletet szorítja vissza – noha éppen ezen célok biztosítására hozták létre.

De épp ez az, ami megrémiszti a brüsszelitákat. Ha július közepétől Charles Michel átül az Európai Parlamentbe, amennyiben nem találnak gyorsan utódot a helyére, akkor a magyar elnökség idejére eshet egy erősebb elnökségi időszak.

Ezt a forgatókönyvet – hogy egy ellenőrizetlen Orbán uralkodna a tanács élén a 2024-es európai választások utáni hat hónapban – a többi 26 uniós tagállam vezetőjének többsége kétségbeesetten szeretné elkerülni, tekintettel a köztük és Orbán között lévő feszültségek fokozódására, például az unió Ukrajnának nyújtott támogatása és Magyarország jogállamisági jogsértései miatt

írja Brüsszel egyik legfőbb szócsöve, a Politico.

 

Egy EU-fókuszú gúnylap rögtön lecsapott a hírre. „Charles Michel lelepleződött, mint az Orbán Viktor uniós császárrá való kinevezésére elszánt machiavellista árnyékkabala-vezető” – írja a lap. De úgy tűnik, hogy a Le Chou News (Káposzta Hírek) vicclap szerkesztőségében nem tudtak megegyezni teljesen a körvonalazódó helyzet jelentőségéről, hisz egy másik címmel is megírták a hírt: „A brüsszeli EU-s kockafejek dühösek, hogy Orbán Viktor kapja Charles Michel értelmetlenül unalmas munkáját”.

A szerződések jelenlegi állapota szerint az Európai Tanács elnökét az Európai Tanács minősített többséggel választja meg. A következő elnököt júniusban választják meg, a következő intézményi ciklusban, a vezető tisztségek betöltésére irányuló egyéb kinevezésekkel együtt.

Az Európai Tanács eljárási szabályzata úgy rendelkezik, hogy ha az elnök hivatali ideje lejár, szükség esetén utód hiányában az Európai Tanács azon tagja helyettesíti, aki a tanács féléves elnökségét ellátó tagállamot képviseli.
 

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Szecsődi Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.