Politika

Az ellenzék Márki-Zay megbuktatására készül

Az ellenzék Márki-Zay megbuktatására készül

Korábban az országot bízták volna rá, már egy várost se

Kovács György
2024. január 12., péntek
Az ellenzék Márki-Zay megbuktatására készül

Márki-Zay Péterre nem is olyan régen még többen messiásként tekintettek az ellenzéki oldalon, az összes balliberális párt pedig egész Magyarországot rábízta volna. Személyéből gyorsan kiábrándultak, úgy tűnik már egy várost sem bíznának rá. 

Márki-Zay Péter egykori szövetségesei körében, akik most Hódmezővásárhelyről is eltávolítanák (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt). 

 

Az összellenzéki összefogás igencsak tiszavirág-életű volt, már a 2022-es eredményvárót sem élte meg. Magára az eseményre is csupán Donáth Anna és Karácsony Gergely ment el, végül ők is elsomfordáltak Márki-Zay Péter mögül, a színpadon a szivárványkoalíció egyetlen pártja sem képviseltette már magát. 

Azonban lapunknak adott nyilatkozatból kiderült, az ellenzéki pártok már Hódmezővásárhely élén sem látják szívesen egykori miniszterelnökjelöltjüket.

Tóth Pétert, a Nép Pártján Mozgalom szegedi, egyben vármegyei elnökét a BYD kapcsán szervezett jobbikos akcióról kérdeztük, azonban kitért arra is, hogy 

Hódmezővásárhelyen támogatni fogunk olyan ellenzéki polgármesterjelöltet az összefogás jegyében, akit nem Márki-Zay Péternek hívnak.

Levelében nem tért ki arra, milyen pártokkal fogott össze a Nép Pártján Mozgalom Márki-Zay Péter ellen, azonban összecseng az információ korábbi hírekkel.

 

A DK lehet a fő mozgatóerő

A vásárhelyi Promenad24 még márciusban kereste meg Mucsi Zoltánt, a DK választókerületi elnökét, a párt Országos Tanácsának tagját, aki a lapnak elmondta

tárgyalásos úton kívánnak jelölteket állítani Hódmezővásárhelyen, de ebben a folyamatban Márki-Zayval még csak tárgyalni sem fognak.

Augusztusban Krupiczer Ferenc, hódmezővásárhelyi DK-s önkormányzati képviselő pedig közösségi oldalán szólította fel a helyieket, ne szavazzanak a közelgő választáson Márki-Zay Péterre. A DK-s képviselő kifejtette, nem akar asszisztálni Márki-Zay mutyijaihoz, s nem tűri tovább a hazugságait és a lejárató kampányát sem. 

 

A Telex információi szerint DK-LMP szövetség is létrejöhetett Márki-Zay leváltására

A Telex novemberben készített egy összefoglaló cikket arról, mely városokban milyen esélyek várhatóak a 2024-es választáson. A lap kitért Hódmezővásárhelyre is, amelyről túl sok konkrétumot nem közölt, csak annyit,

Hódmezővásárhelyen pedig keringenek arról információk, hogy a DK és az LMP közreműködésével ellenzéki jelölt is elindulhat Márki-Zay Péter ellen

Egyet biztosra vehetünk, Márki-Zay Péter ellen valóban mozgolódik az ellenzék, amelynek egyik tagja a Nép Pártján Mozgalom. A közelgő választás miatt pedig hamarosan fény fog derülni arra, pontosan kik próbálják leváltani a regnáló polgármestert. 

Egy másik dolog pedig szintén egyre nyilvánvalóbbá válik: nem érezhetik magukat biztonságban azok az ellenzéki polgármesterek, akik nem paktálnak le a DK-val. 

Ez alól Botka László sem kivétel, aki már 2019-ben saját embereit is elkezdte kiszorítani a városvezetésből, hogy helyt tudjon adni a DK-nak. Emlékezzünk csak a szocialista Lauer Istvánra, aki saját elmondása szerint is Botka László és Gyurcsány Ferenc paktumának esett áldozatul. A megállapodás értelmében 17 évnyi képviselőség után vette el tőle a pozíciót a polgármester, hogy képviselői helyét átadja a DK-s Fodor Antalnak. 2022-ben DK-s alpolgármestere is lett Szegednek Binszki József személyében. Idén pedig egy újabb szocialista támogatóját nyugdíjazhatja Botka László, méghozzá Szondi Ildikót, mivel megszüntette a körzetét. Emlékezetes, Botka László újraindulását sem a polgármester jelentette be, hanem személyesen Gyurcsány Ferenc, mint a DK legelső polgármesterjelöltjét. 

 

 

Frissítés:

Cikkünk megírása után válaszolt Tóth Péter arra a levelünkre is, kit terveznek támogatni.

Hivatalos egyeztetés még nem történt az ügyben, de ha Dr. Kis Andrea korábbi alpolgármester indul a polgármesteri tisztségért - akkor a Nép Pártján Mozgalom szívesen támogatja a jelöltéségét

- írta lapunknak Tóth Péter. Hozzátette, személy szerint ennek örülne a legjobban, mert nem ideológiákkal és fantazmagóriákkal fog jobban működni Hódmezővásárhely sem. Kiemelte, olyan jelölteket tudnak támogatni, akik nem paktálnak le a "jelenlegi rezsimmel" és lokális érdekeket képviselnek, nem pedig politikai ugródeszkának nézik a saját településüket.

Kis Andreával azonban tovább bővül a Márki-Zay leváltására készülő pártok sora, ugyanis ő a helyi szocialisták elnöke, egyben az MSZP országos elnökségének is tagja. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.