Szeged

Megtört a BYD körüli baloldali politikai egység

Megtört a BYD körüli baloldali politikai egység

Az egykori szegedi jobbik vezér is kritizálja volt párttársait

Kovács György
2024. január 10., szerda
Megtört a BYD körüli baloldali politikai egység

Eddig politikai nézetektől függetlenül úgy tűnt, minden helyi politikai és közéleti szereplő támogatja, hogy Szegeden történelmi ipari beruházást hajtson végre BYD. Hétfőn azonban a Jobbik–Konzervatívok próbálták megtörni az eddigi konszenzust, népszavazásra bocsájtanák a gyár ügyét.

A szegedi városháza előtt Z. Kárpát Dániel, nagykátai és óbudai politikustársaival. Kép: Z. Kárpát Dániel Facabook oldala. 

 

A magyar gazdaságtörténet egyik történelmi jelentőségű beruházása lesz a szegedi autógyár, amely szükségét és fontosságát eddig Szegeden nem vonták kétségbe. Országosan is egyedül a párbeszédes Tordai Bence próbálta támadni, azonban tájékozatlanságával gyorsan lebőgött és azóta nem is hozta szóba a témát. 

Emlékezetes, az önkormányzati pénzből fenntartott helyi propagandamédia is kiáll a beruházás mellett - noha ezt néha igen sajátos, alpári stílusban teszi. A Szegeder szerkesztőségét trágár szavakkal illette a városi lap főszerkesztője, amiért kérdést mertek intézni hozzá a BYD kapcsán.

A Jobbik-Konzervatívok helyi szervezet híján Nagykátáról és Óbudáról kért kíséretet Z. Kárpát Dániel mellé a városháza előtti bejelentéshez, mely szerint helyi népszavazáshoz kötnék a nagyberuházásokat, így a BYD gyárat is. A papíron még létező szegedi szervezet elnökét, a Bács-Kiskun vármegyében élő Komjáti Zoltánt próbáltuk kérdezni az esetről - sikerült is elérni telefonon, azonban későbbi visszahívást kért. A megbeszélt időben viszont kikapcsolta a telefonját. 

Ezt követően levelet írtunk a Fidesznek, a DK-nak, a Momentumnak, az LMP-nak, az MSZP-nek, a Párbeszédnek és a Nép Pártján Mozgalomnak, de csak két helyről érkezett válasz cikkünk megjelenéséig.

Cikkünket frissítjük, ha újabb válasz érkezik.

 

Német Ferenc szerint ezzel próbálkoznak javítani az ismertségükön

A Jobbik-Konzervatívok környékén akkora a zűrzavar, hogy azt sem tudjuk pontosan, hogy ők melyik szelete ennek a korábbi egységes pártnak

- fogalmazott lapunknak a kormánypárti képviselő. Hozzátette, a Jobbik-Konzervatívok elméletileg Szegeden egy közgyűlési párt, azonban a korábban, a városházi cégeknél állást kapó politikusok kifaroltak a párt mögül és beléptek a Nép Pártján Mozgalomba. Tudomása szerint pozícióikat mai napig megtartva, jelenleg Botkát támogatják. Emlékeztetett, nem tisztázták azt sem, hogy a Jobbiknak adott képviselői iroda, hogyan került át a Nép Pártján Mozgalomhoz, miközben az a párt nem került be a közgyűlésbe. 

Az a nem túl nagy párt szilánkokra hasadt és ebből néhányan a választások előtt megpróbálnak politikai tőkét kovácsolni. Szeretnének ismertséget javítani, ha már támogatottságot nem tudnak.

 

Szeged gazdaságának fejlődnie kell

Felhívta a figyelmet arra, hogy mekkora fejlődést hozott Kecskemétnek a Mercedes, illetve Győrnek az Audi. Ezt látta be a városházán működő összes párt és alakult ki egy egységes vélemény arról, hogy Szeged gazdaságának fejlődnie kell. Német Ferenc kiemelte, egy ilyen jellegű beruházás Szeged elvándorló lakosságát vissza fogja tartani és Szegedet végre fejlődési pályára állítja. 

Néhányan szeretnék akadályozni a világ fejlődését, de talán az se lenne baj, ha néha benéznének egy orvoshoz. Épp most készül a pszichiátriai szárny, érdemes lenne azt is meglátogatniuk néha.

 

Német Ferenc szerint Jobbik-Konzervatívokat kihagyják a szegedi összefogásból

A kormánypárti képviselőt megkérdeztük, hogy a Jobbik-Konzervatívok különutas politikája lehet-e annak a jele, hogy a párt kiszáll Szegeden az összefogásból, ahogy azt Budapesten is tették. Német Ferenc úgy véli, a Jobbik-Konzervatívokat kihagyják az összefogásból, hiszen egyrészt már össze vannak feszülve és a szegedi bázisukat is elvitte már a Nép Pártján Mozgalom. Szerinte korábbi szegedi vezetőjük annyira széthasította őket, mint az apró fát. 

Úgy véli, azt a Jobbikot, amely korábban bevitte Tóth Pétert a városházára, amely korábban Gyurcsány ellen jött létre, amely Gyurcsány ellen küzdött és amely most konzervatív jelszó alatt ismét azt vallja, továbbra sem szereti Gyurcsány Ferencet, azt nem fogja megtűrni az a Nép Pártján Mozgalom és Botka László, amely egy Gyurcsány zászló alatt ül a városházán.

 

Tóth Péter szerint értelmezhetetlen badarság, amit a Jobbik-Konzervatívok tett

"A Jobbik-Konzervatívok nem a csendet törték meg, hanem az egykor szebb napokat látott párt támogatottságát dobták sutba" - kezdte sorait lapunknak Tóth Péter az esettel kapcsolatban. Felhívta a figyelmet, 

A maroknyi tagsággal rendelkező párt, az óbudai és a nagykátai tagját küldte el Magyarország harmadik legnagyobb városába, hogy sületlenségeket beszéljenek. 

Úgy véli, a kezdeményezés súlytalansága látszott már abból is, hogy a sajtótájékoztatóra messziről érkező résztvevő személyeket küldött a leköszönő EP képviselő. Mint fogalmazott, értelmezhetetlen badarság és rosszabb vicc volt ez a bejelentés, mint a soproni származású főpolgármester-jelölt indítása Budapesten. 

 

A Jobbik-Konzervatívok már nem részesei az összefogásnak

Az egykori szegedi Jobbik vezért is megkérdeztük arról, hogy ez a különutas politika lehet-e jele az összefogásból kiszállásnak. "Én kiszálltam a Jobbikból vagy ha jobban tetszik: a Gyöngyösi féle simulékony Jobbik szállt ki "belőlem". Ezt követően, egy évvel ezelőtt és csatlakoztam a Jakab Péter által vezetett Nép Pártján Mozgalomhoz." 

A Jobbik megszűnt Szegeden és Csongrád megyében is - ezáltal, az összefogásból is kikerült.  

Kiemelte, saját maga és az általa vezetett Nép Pártján Mozgalom is az összefogást támogatja Szegeden, illetve Botka László polgármester újrázását. 

Lesznek önálló jelöltjeink is és a másik megyei jogú városban, Hódmezővásárhelyen támogatni fogunk olyan ellenzéki polgármesterjelöltet az összefogás jegyében, akit nem Márki-Zay Péternek hívnak.

Keményen odaszólt Gyöngyösi Mártonnak

Tóth Péter azt javasolta "Gyöngyösi Márton bukott elnöknek", hogy kezdjen el ukránul tanulni, valamint vegyen néhány színészi, illetve katonai órát és ismét menjen el Luhanszkba és Donyeckbe "választási megfigyelőnek", hogy a migráns munkások tevékenységében jobban meg tudjon ismerkedni.



 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.