Politika

Donáth Anna szerint Gyurcsány miatt zsákutca az összefogás

Donáth Anna szerint Gyurcsány miatt zsákutca az összefogás

Kovács György
2023. november 12., vasárnap
Donáth Anna szerint Gyurcsány miatt zsákutca az összefogás

Nem áll túl jól a Momentum szénája, úgy tűnik az emberek nem vevők arra, hogy olyan kampányt folytat a Momentum, ami még szerintük sem igaz, de parlamenti káromkodások sem húzták feljebb a népszerűségüket. A legfrissebb - ellenzéki kötődésű - felmérések szerint a Momentum már csak 7%-on áll. Erre a párt legújabb csodafegyvere, hogy saját korábbi szövetségesükbe állnak bele egyre sűrűbben, a DK-ba. 

Fotó: Papajcsik Péter / Index. 

Donáth Anna „Igaz beszéd, igaz ország” címmel mondott beszédet a Momentum küldöttgyűlésén, ahol először is a szokásos álomvilágba próbálta ringatni a hallgatóságot: szerinte a változást akarók vannak többségben Magyarországon. Úgy véli, 2022-ben azért nem szavaztak elegen a kormányváltásra, mert nem látták az ehhez szükséges kormányzóképes ellenzéket”

Az összefogás, amit 2022-ben az ellenzék megvalósított, inkább hasonlított egy kínos osztálytalálkozóhoz. Mindenki kiáll mosolyogni a csoportképre, meg van egy-két közös emlék, ami összeköt bennünket, de más nem nagyon

- fogalmazott. Az EP-képviselő azzal folytatta, az ellenzékből a hitelesség hiányzott, ezért nem látták a kormányzóképességet az emberek.

A hitelességünk azon áll, hogy elhiszik-e rólunk, hogy mi tényleg jobban csinálnánk

- indokolta. Majd elkezdte jobban kifejteni: „Nincs hitele ma a magyar ellenzéknek. Azért nincs hitele, mert a választók nem hiszik el az ellenzék egészéről, hogy jobbak lennének, mint a Fidesz. Nem hiszik el, hogy az ellenzék hatalomra kerülve nem hazudna, és hárítaná a felelősséget, nem viselkedne úgy, mint a Fidesz. Ennek két oka van: az egyik maga a Fidesz, 13 éve számolatlanul költik a pénzt az ellenzék lejáratására. A másik ok: a Demokratikus Koalíció és annak elnöke. A Fidesznek nem kell mást csinálna, mint amit csinálnak: elkezdeni gyurcsányozni” - ezzel a lendülettel pedig kőkemény gyurcsányozásba kezdett saját maga, kvázi szó szerint hadat üzenve Gyurcsánynak és a DK-nak. 

Donáth Anna felelevenítette, hogy a Gyurcsány-korszakban miket hibáztak Gyurcsányék és hogy azokért máig nem vállalnak felelősséget, de kitért napjainkra is: 

Hazugsággal kampányolnak, a kritikára fittyet hányva tévedhetetlennek hirdetik magukat, ez a hazugság kultúrája

- hárította az ellenzék hibáit egyöntetűen a DK-ra, miközben a Momentum nem csak a kampányban állított valótlanságot, de nem régen is plakátkampányt indítottak egy hazugságra.

 

Zsákutca az összefogás Gyurcsánnyal

Donáth Anna szerint a 2022-es összellenzéki vereség kiábrándítóbb volt, mint a 2018-as. Ugyanakkor szerint az együttműködés nem zsákutca, „az a zsákutca, hogy ezzel a politikai kultúrával, csak azért mert összeáll az ellenzék, képesek leszünk változtatni Magyarországon”.

A képviselő szerint új politikai kultúrára van szükség, és

addig nem lesz kormányváltás, amíg nem állítjuk vissza az ellenzék hitelességét, és addig nem tudjuk visszaállítani, amíg nem tudjuk az igazság kultúrája nevében új alapra helyezni az együttműködést.

Végül beleállt az összes pártba

A hév égül annyira elragadta az EP-képviselőt, hogy végül kvázi minden pártot hazugnak nevezett. Szerinte az ő pártja abban különleges, abban másabb a pártja a többitől, hogy kivetik maguk közül azt, aki hazudik - ennek ellenére továbbra is a Momentum elnökségében van Hajnal Miklós, aki közgazdásznak próbálta kiadni magát, diploma nélkül. 

Kiemelte azt is, ha körbenéz a pártok között, egyedüliként látja magukat, akik kivetik maguk közül a hazugokat. Végül ismét üzent a DK-nak:

A Demokratikus Koalíció aktív szerepet vállalt a Jobbik ledarálásban, a szocialisták választóinak elszívásában, az LMP-t a a DK KDNP-jeként emlegetik, Budapesten Karácsony Gergelyt sarokba szorították. Egyedül mi maradtunk, a Momentum az utolsó mohikán. Ha mi nem állunk bele az igazság kultúrájának képviseletébe, akkor generációk tapasztalják meg, milyen a NER-ben élni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.