Politika

Jelentősen átrendeződik az ellenzéki erőviszony

Jelentősen átrendeződik az ellenzéki erőviszony

Kovács György
2023. november 7., kedd
Jelentősen átrendeződik az ellenzéki erőviszony

Az ellenzéki kötődésű Republikon felmérése szerint a Fidesz 1 százalékpontot erősödött októberre, elérve a 43%-ot, mindezt úgy, hogy a felmérés még a CSOK Plusz bejelentése előtt történt. Mivel az ellenzéki híresztelésekkel ellentétben a kormány nem eltörölte, hanem bővítette a családtámogatási rendszert, feltehetően tovább erősödött a felmérés óta. Mindeközben az ellenzéki térfélen egyre nagyobb az átrendeződés, több párt is veszíthet képviselőket a közelgő EP választáson.

A felmérés alapján a DK megőrizte előző hónapi 18%-os támogatottságát, amely a 2019-es választáshoz képest 2%-os javulás, így jó eséllyel továbbra is 4 képviselőt delegálhatnak az EP-be, de az sem kizárt, hogy egy ötödik képviselő is összejöhet.

Az ellenzéki oldal második legerősebb pártja a Mi Hazánk Mozgalom, akik szeptemberi eredményükkel azonosan 10%-on állnak. Ez számukra közel háromszoros növekedés 2019-hez képest, amikor 3,2%-ot értek el, ami 0 képviselőt jelentett számukra. Jövőre ezzel az eredménnyel már 2 politikust is kiküldhetnek Brüsszelbe.

A Momentum tovább csökkent, 7%-os eredményükkel fél éves negatív csúcsot értek el. 2019-hez képest ez már 3%-os csökkenés, amely számukra egy képviselő elvesztését jelenti, azaz amennyiben nem tudnak erősödni, csupán 1 embert tudnak delegálni.

A Momentummal továbbra is fej-fej melletti eredményt ér el az MKKP, akik szintén csökkenés után 7%-on állnak. Számukra ez az eredmény viszont jelentős előrelépés lenne 2019-hez képest, amikor 2,6%-ot értek el. Értelemszerűen támogatottságuk megtartása esetén ők is 1 képviselőt delegálhatnak.

Az MSZP előző hónaphoz viszonyítva megőrizte 5%-os népszerűségét, amellyel a parlamenti küszöböt súrolják. Amennyiben megugorják a küszöböt, akkor továbbra is 1 képviselőjük lehet, mint 2019-ben, amikor a Párbeszéddel közösen 6,6%-ot értek el.

Ellenzéki oldalon egyetlen párt tudott növekedést elérni, méghozzá az LMP, ezzel 4%-ról 5%-ra növekedve. 2019-ben 2,1%-os eredményükkel nem sikerült képviselőt kijuttatniuk Brüsszelbe, de ha tovább erősödnek, magabiztosan küldhetnek ki 1 képviselőt.

A Jobbik lehet a következő választás legnagyobb vesztese, akik továbbra is csupán 3%-on állnak, ezzel elveszítve egyetlen képviselőjüket is. 2019-ben még kétszer ennyi ember támogatta őket, akkor 6,3%-ot értek el.

A Párbeszéd továbbra is 2%-on áll, ezzel jelentősen elmaradva a parlamenti küszöbtől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.