Politika

Vallomás: Reklámszatyorban vittek milliókat Botka Lászlónak!

Vallomás: Reklámszatyorban vittek milliókat Botka Lászlónak!

2018. február 8., csütörtök
Vallomás: Reklámszatyorban vittek milliókat Botka Lászlónak!

Összesen 250 millió forintot kért zsebbe Botka László és Toller László azért, hogy tető alá hozzanak egy ingatlan üzletet Pécsen. Botka hozta a projektet, Toller simítgatta helyben az ügyeket és közösen intézkedtek a Gazdasági Minisztériumban – derült ki egy bírósági vallomásból. Ezt csütörtökön ismertette lapunkkkal az ügy elsőrendű vádlottja a Fővárosi Törvényszéken. A férfi azt állítja, a milliárdos építési buliban a kenőpénzeket személyesen vették át a politikusok. A befektető magyar partnere maga is reklámszatyorban hordta a pénzt a MSZP-s politikusoknak. Lapunknak most részletesen beszélt a csúszópénzekről és arról is, hogy miért nem volt „más választásuk”, mint fizetni.

Az ügy 2000-ben indult, amikor egy német befektető ingatlan-projektet keresett Magyarországon. Végül Botka László segítségével Pécsett kötött ki, azért, mert Botka és a legendás pécsi polgármester mentora: Toller László nagyon jóban voltak. Több milliárdos nyereséggel kecsegtető beruházást készítettek elő a németek, magyar partnereikkel együtt, de

a sikerhez Botka László és Toller László személyes „ügyintézése” kellett, amiért 250 millió forintot kértek zsebbe

– állítja a férfi.

A tanúvallomásában – amit hivatalosan hétfőn fog benyújtani a Törvényszékhez, mert a mai tárgyaláson „nem tehetett vallomást”, mivel elnapolták az ügyet egy betegség miatt – azt állítja:

ő maga személyesen is vitt egyszer 50 milliót Botkának és Tollernek a Parlament melletti Biarritz étterembe, végül kisebb részletekben kapta meg a két politikus a 250 milliót, mert csak így tudták feltűnés nélkül kivenni a pénzt a bankból.

"Nem volt más választásuk, mint fizetni"

Pécsett tehát – Botka László javaslatára, megtaláltak egy hatalmas, parlagon heverő egykori bánya-területet, ami akkoriban a Bányavagyonhasznosító (MBVH) tulajdonában volt. Lakóparkot akartak építeni, ami akkori árfolyamon is sok milliárdos nyereséget termelt volna – derül ki a per anyagaiból. A befektető – magyar patnerein keresztül, először hivatalosan próbálta megvásárolni a telket, de négy évig hiába próbálkozott, ugyanis az MBVH felett őrködő Gazdasági Minisztériumban (GM) elaludtak, a csúcsra járatott bürokrácia évek alatt sem bírt eljutni egy adásvételi szerződésig. Az „áttörést” 2004 hozta meg, amikor váltás történt a GM-ben. Ekkor Botka László, feltörekvő országgyűlési képviselőként és Toller felajánlották a befektetőnek, hogy 250 millió forintért cserében majd ők intézik az ügyet, hogy simán menjen minden. A tanúvallomás ezt szószerint így mutatja be:

„A következőt rakták össze: a GM átadja az ingatlanokat a Pécsi Önkormányzat ingatlankezelő cégének (PVV), majd azt pályáztatás nélkül eladja a befektetőknek. Ezt a folyamatot ők végig viszik, elejétől a végéig, hiszen befolyásukkal ezt ők megtehetik (két nagyon befolyásos és erős pártpolitikusról beszélünk). Viszont ennek ára van. A vételár, az ingatlan méretéhez (és értékbecsléséhez képest) relatív szociális lesz, cca 210 millió HUF amit adásvételi szerződés útján be kell utalni a PVV-hez, továbbá 250 milli HUF értéket készpénzben, papír nélkül oda kell adni Dr Botka László úr és Toller László úr kezeihez.”

Erre – némi tépelődés és rácsodálkozás után – a német befektető rábólintott, tehát elfogadta, hogy kenőpénz nélkül nem fog menni a beruházás: „nincs más választása” – fogalmaz a férfi tanúvallomásában.

Tartották a szavukat a pénzért cserébe

A politikusok eközben tartották a szavukat: Toller Pécsett „napok alatt” elintézett mindent, a város megszerezte a telket a MBVH-tól, majd a Közgyűlés elfogadott egy határozatot, hogy lehet is értékesíteni pályázat nékül – a megbeszéltek szerint.

„A vételárat a PVV felé, a szerződés szerint, a befektetők bankon keresztül elutalták, Dr Botka László és Toller László urak felé pedig a 250 millió forintot, több részletben, a befektetők engedélye alapján, megfizetésre került. Nyilván a bankból, csak kisebb részletekben, hosszabb idősíkban lehetett ezt készpénzben megoldani. Jómagam, egy alkalommal vittem összeget (50M), méghozzá a Parlament melletti Biarritz nevű étterembe, ahol az emeleti részen várt Botka László és Toller László urak. Az átvétel ott történt meg. A reklám szatyrokban lévő pénzt átvették, majd valamelyik úr sofőrje levitte a szolgálati járműbe. A többi tételt, kollegáim, több kisebb részletben vitték, készhez, Dr Botka László és Toller László uraknak. A befektetők, természetesen teljesítették a többi hivatalos kötelezettséget is”

– fedte fel vallomásában a részleteket F. A.

Nagy szatyornyi pénzzel ment haza? (A kép nem valós, grafikai fotó-illusztráció / Készítette: A.L./SzegedMa)

Aztán jött a Válság!

A projekt 2004 és 2007 között gőzerővel zajlott, aztán végül bebukott. A vádlott szerint a gazdasági válság miatt a bankok kihátráltak az egész mögül, ők pedig bezuhantak: számos károsultat, és kifizetetlen alvállalkozót hagyva maguk mögött.

Az ügy most azért került elő, mert a Fővárosi Törvényszéken tárgyalják, egyébként ÁFA-csalás miatt, tehát tulajdonképpen mellékszál ez a kenőpénzes rész. A mai tárgyaláson betegség miatt nem jelent meg a másodrendű vádlott, ezért a bíró április elejére napolta az ügyet, hogy egyszerre tehessenek vallomást a vádlottak.Az elsőrendű vádlott ügyvédje jelezte, most írásban fogják benyújtani a fent – csak részben - ismertetett vallomást.

UPDATE:Reagált Botka László

Közleményben reagált a polgármester a súlyos vádakra, de ebben keveri a dátumokat. A reagálást

IDE KATTINTVA

olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.